Πέμπτη 30 Μαΐου 2019

Θα επαναλάβει το Ιράν το μοίρασμα του Ιράκ στην αντιπαράθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες;

Στις 19 Μαρτίου 2003, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους ξεκίνησαν έναν πόλεμο στο Ιράκ σε μια προσπάθεια να ανατρέψουν τη δικτατορία του Σαντάμ Χουσεΐν. Εκείνη την εποχή, ο Τζορτζ Μπους δήλωσε τη διάσημη φράση του: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι συμμαχικές δυνάμεις αρχίζουν στρατιωτικές επιχειρήσεις για να αφοπλίσουν το Ιράκ.
Η κυβέρνηση Μπους δικαιολόγησε τη διεξαγωγή του πολέμου λέγοντας ότι ο Σαντάμ
Χουσεΐν κατέχει "όπλα μαζικής καταστροφής" και είναι έτοιμος να τα χρησιμοποιήσει.Ωστόσο, σύντομα κατέστη σαφές ότι αυτές οι δηλώσεις ήταν αβάσιμες.
Λίγο μετά την εισβολή στη Βαγδάτη, οι δυνάμεις του συνασπισμού ανέτρεψαν το καθεστώς του Χουσεΐν και κατέλαβαν όλες τις μεγάλες πόλεις του Ιράκ εντός τριών εβδομάδων, διατηρώντας μικρές απώλειες. Ο Πρόεδρος Μπους ανακοίνωσε την παύση των μεγάλων εχθροπραξιών την 1η Μαΐου 2003. Παρά τη νίκη, αμερικανικά στρατεύματα δεν αποσύρθηκαν από το Ιράκ.
Οι περισσότεροι Αμερικανοί πίστευαν ότι οι ΗΠΑ επέβαλαν τάξη στη Μέση Ανατολή, εξασφαλίζοντας μια ειρηνική μετάβαση σε μια νέα δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και μια ελεύθερη κοινωνία. 
Ωστόσο, όλα έληξαν σε πλήρη αποτυχία. Ο εντατικός πολεμικός αγώνας διήρκεσε 8 χρόνια, ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με το BBC, 4487 αμερικανοί στρατιώτες και περισσότεροι από 100.000 Ιρακινοί πολίτες σκοτώθηκαν. Οι οικονομικές δαπάνες των ΗΠΑ κυμαίνονταν από 802 δισεκατομμύρια έως 3 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Και τι οδήγησε αυτή η σύγχυση; Εκτός από την αλλαγή καθεστώτος στο Ιράκ, χιλιάδες ιρακινοί στρατιώτες / πολίτες και δυνάμεις συνασπισμού σκοτώθηκαν. Έχουν δαπανηθεί τρισεκατομμύρια δολάρια φορολογουμένων και εντατικοποιήθηκε η αποσταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, δεν βρέθηκαν όπλα μαζικής καταστροφής κατά τη διάρκεια των αναζητήσεων και ανακρίσεων του Σαντάμ Χουσεΐν. Η αναζωπύρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης της Αλ Κάιντα έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της θρησκευτικής τρομοκρατίας. Εν ολίγοις, όλες οι προσπάθειες των ΗΠΑ ήταν μάταιες.
Παρά την τραγωδία του πολέμου, μερικοί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η εισβολή στο Ιράκ ήταν η σωστή απόφαση. Ο Tζον Μπόλτον, ο οποίος την εποχή εκείνη κατείχε τη θέση του υφυπουργού για τον έλεγχο των εξοπλισμών, εξακολουθεί να υποστηρίζει την αλλαγή πολέμου και καθεστώτος στο Ιράκ. Ο πόλεμος δικαιολογείται από άλλα γεράκια του Λευκού Οίκου, όπως ο Mάικ Πομπέο και η Nίκη Χάλε'ι'. Και αν ακολουθήσετε τις δηλώσεις τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί τώρα να βρίσκονται στα πρόθυρα μιας σύγκρουσης με το Ιράν.Πόσο ρεαλιστική είναι αυτή;
Τα ιστορικά γεγονότα δεν επαναλαμβάνονται, «μοιάζουν». Αυτά τα ρίματα βοηθούν να κατανοήσουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στις μέρες μας. Το πρώτο βήμα για τον πόλεμο στο Ιράκ ήταν οι οικονομικές κυρώσεις. Είχαν σκοπό να επιφέρει την καταστροφή της ιρακινής ηγεσίας των όπλων μαζικής καταστροφής, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών, βιολογικών και χημικών. Η ομοιότητα μεταξύ αυτού που συνέβη τότε και του τι μπορεί να παρατηρηθεί σήμερα είναι εντυπωσιακή.
Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα, η διοίκηση του Tραμπ έχει εφαρμόσει «τσιγκτού» στο Ιράν. Μετά την 1η Μαΐου, αποφάσισε να μην παράσχει πρόσθετη καθυστέρηση στις αγορές χωρών του ιρανικού πετρελαίου. Αυτό σημαίνει ότι οι χώρες που δεν θα σταματήσουν να εισάγουν ιρανικό πετρέλαιο θα κυρώνονται. Ο κύριος στόχος αυτών των βημάτων είναι η μείωση της εξαγωγής του ιρανικού πετρελαίου στο μηδέν.
Επιπλέον, η αμερικανική κυβέρνηση κήρυξε το Σώμα της Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς  τρομοκρατική οργάνωση και ανέπτυξε τα πλοία και τα βομβαρδιστικά του στον Περσικό Κόλπο. Με μια λέξη, έγιναν όλες οι προσπάθειες για να υποχρεωθεί το Ιράν να υπακούσει.Ωστόσο, ο στόχος δεν επιτεύχθηκε ποτέ. 
Επιπλέον, η αποφασιστικότητα του Ιράν να αντισταθεί στον εχθρό ενισχύθηκε μόνο.Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι ιρανοί ηγέτες δεν σκοπεύουν να συνεισφέρουν στον οικονομικό και πραγματικό πόλεμο και δεν θα διαπραγματευτούν υπό πίεση.
Οι πληγές των Ηνωμένων Πολιτειών είχαν αρνητικές συνέπειες για τον λαό του Ιράν, ειδικότερα για τους ακτιβιστές ισλαμιστές της Ασίας. Ακόμη και ο Χασάν Ρουχάνι, ο πρόεδρος του Ιράν, αντικατέστησε τον τόνο. Δηλώνει ότι αποφάσισε να ξεφύγει από τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν το 2015. Οι Ηνωμένες Πολιτείες απάντησαν με νέες κυρώσεις κατά της Τεχεράνης. Η κρίση έχει ενταθεί.
Την Παρασκευή, ο Tραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα στείλουν 1.500 στρατιώτες στη Μέση Ανατολή. Φυσικά, αυτό είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί η προστασία των στρατευμάτων που βρίσκονται στην περιοχή. Αυτή η όλη κατάσταση οφείλεται στις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Τεχεράνης. Τώρα οι Σιίτες ισλαμιστές του Ιράν κερδίζουν δύναμη, οι οποίοι από καιρό έχουν εμπιστευτεί τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η κλιμάκωση αυτής της έντασης απειλεί να κλιμακωθεί σε σύγκρουση.
Εάν το Ιράν ασκήσει υπερβολική πίεση στο Ιράκ, θα αγνοήσει τους περιορισμούς και θα αρχίσει να αναπτύσσει πυρηνικά όπλα. Στη συνέχεια, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν κάθε λόγο να ξεκινήσουν έναν πόλεμο με το Ιράν. Οι νεοσυντηρητικοί θα έχουν ένα κράτος μαριονέτας στη Μέση Ανατολή. 
Μπορεί η κατάσταση με το Ιράκ να επαναληφθεί στην περίπτωση του Ιράν; 
Όλα εξαρτώνται από το πόσο ισχυρή είναι η επιρροή του Μπόλτον, του Πομπέο και άλλων "γερακιών" στις αποφάσεις του προέδρου. Παρόλο που φαίνεται ανυπέρβλητο. Τα tweets του Tραμπ επίσης δεν παρηγορούν "Εάν το Ιράν θέλει να πολεμήσει, θα είναι το επίσημο τέλος του Ιράν. Ποτέ μην απειλείτε τις Ηνωμένες Πολιτείες! Παρ 'όλα αυτά, η δράση είναι πιο σημαντική από τις λέξεις.
Ο αναπληρωτής γραμματέας της άμυνας Πάτρικ Σέναχαν προσπάθησε να μετριάσει τους φόβους για την κατάσταση αυτή. Είπε: "Δεν επιτρέψαμε επιθέσεις εναντίον αμερικανικών δυνάμεων. Όλη η προσοχή δίνεται τώρα στην αποφυγή εσφαλμένων υποτιμήσεων του Ιράν.Δεν θέλουμε να κλιμακωθεί η κατάσταση. Πρόκειται για την αποτροπή της επιθετικότητας, όχι για πόλεμο. "
Ανεξάρτητα από το ποιος αντιμετωπίζει την κατάσταση με το Ιράν, ένα πράγμα είναι σίγουρο: ο πόλεμος στο Ιράν θα φέρει πολύ περισσότερη καταστροφή και απώλεια από τον πόλεμο στο Ιράκ.
ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ KTOV KURSE : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου