Παρασκευή, 17 Μαΐου 2019

Οι ΗΠΑ κατευθύνονται προς μια επικείμενη θαλάσσια αναμέτρηση ... αλλά όχι με το Ιράν.

Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα πλησιάζουν προς μια πιθανή σύγκρουση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Όταν τα κίνητρα πίσω από αυτόν τον πόλεμο γίνουν σαφή τότε τα πονταρίσματα θα γίνουν πολύ πιο σοβαρά.
Παρόλο που ο κόσμος αναφέρει μια πιθανή θαλάσσια αναμέτρηση μεταξύ των ΗΠΑ και του
Ιράν (και πάλι), τα δυτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης αγνοούν  μια πιθανή επικείμενη σύγκρουση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, που έχει δημιουργηθεί εδώ και χρόνια.

Πρόσφατες εξελίξεις

Μόλις την περασμένη εβδομάδα , τα ναυτικά σκάφη από την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ, την Ινδία και τις Φιλιππίνες διέσχισαν τη θάλασσα της Νότιας Κίνας σε στρατιωτική άσκηση διάρκειας σχεδόν εβδομάδας, με στόχο την εξάπλωση της επιρροής της Κίνας στην περιοχή. Όπως συνέβη, η ανανεωμένη φιλία της Κίνας με τις Φιλιππίνες υπό την κυριαρχία του Rodrigo Duterte ήταν βραχύβια και δεν συμβαίνει ακριβώς όπως είχε προγραμματιστεί.
Ο Duterte, ο οποίος σημείωσε ότι θέλει να απομακρύνει τη χώρα του από τις ΗΠΑ και να συνεργαστεί στενότερα με την Κίνα, παραβλέποντας παράλληλα μια διεθνή διαιτητική απόφαση που αποφάνθηκε υπέρ των Φιλιππίνων, έφερε το έργο του για λογαριασμό του.
Αν οι Φιλιππίνες αναγκαστούν να υπερασπιστούν οποιαδήποτε από τις διεκδικούμενες περιοχές τους από την Κίνα, η Ουάσιγκτον σημείωσε ότι δεσμεύεται να υπερασπιστεί τις Φιλιππίνες ενάντια στην Κίνα λόγω μιας αμοιβαίας αμυντικής συνθήκης μεταξύ των δύο εθνών.
Και μόλις την περασμένη Δευτέρα , το ανώτατο δικαστήριο των Φιλιππίνων ανέθεσε σε πολλούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Ναυτικού Φιλιππίνων, της αστυνομίας και της Ακτοφυλακής να προστατεύσουν τους υφάλους και τη θαλάσσια ζωή στο Scarborough Shoal, το  Thomas Shoal και το Mischief Reef. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Προέδρου, Salvador Panelo, η κυβέρνηση είναι τώρα " υποχρεωμένη να επιβάλει την δικαστική απόφαση.

Απάντηση της Κίνας.

Το Πεκίνο, από την πλευρά του, δεν βλέπει αυτές τις εξελίξεις αυτές με καλό μάτι. 
Μόνο εάν το κινεζικό ναυτικό είναι αρκετά ισχυρό, τα αμερικανικά πολεμικά πλοία δεν θα τολμήσουν να εισέλθουν εσκεμμένα στα υπεράκτια ύδατα της Κίνας ", γράφει η εφημερίδα. Ένα ισχυρό κινεζικό ναυτικό είναι η εγγύηση για την ειρήνη και τη σταθερότητα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας και ακόμη και ολόκληρου του κόσμου ".
Ως εκ τούτου, φαίνεται ότι η Κίνα κάνει τα δικά της σχέδια εάν ξεσπάσει μια σύγκρουση. Τον περασμένο μήνα, η Κίνα πραγματοποίησε μια σειρά στρατιωτικών ασκήσεων στο νότιο και βόρειο άκρο της Ταϊβάν. Αυτό ισχύει ακόμα και όταν ο νόμος περί σχέσεων της Ταϊβάν υποχρεώνει τις ΗΠΑ να υπερασπιστούν την Ταϊβάν από την κινεζική στρατιωτική επίθεση, παρά το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον συμμορφώνεται με την πολιτική της Κίνας "One China".
Ξεχάστε το Ιράν. Θα καταστεί μια μεγάλη καταστροφή για την εθνική ασφάλεια " για τις ΗΠΑ, όταν ένας σκληρός και ενθουσιασμένος κινεζικός στρατός και ναυτικό με υπερηχητικούς πυραύλους έχει τον απόλυτο έλεγχο αυτής της γεωστρατηγικής θέσης.
ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ RUSSIA TODAY : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου