Σοβαρή κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας ξέσπασε με το ρωσικό υπουργείο άμυνας να καλεί τον πρεσβευτή της Ουκρανίας για διάβημα και απειλώντας με άμεσα αντίποινα το Κίεβο λόγω προσπάθειας επιβολής από το Κίεβο παράνομων περιορισμών ( ΝΟΤΑΜ) στις πτήσεις πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα. Η ρωσική αεράμυνα σε ολόκληρη την Χερσόνησο της Κριμαίας τέθηκε σε ύψιστη επιφυλακή.1153775

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι «το νοτιο-ανατολικό όριο της ζώνης κινδύνου» που επισήμανε το Κίεβο με την έκδοση ΝΟΤΑΜ αφορά τα Στενά του Κέρτς παραβιάζοντας σαφώς τα ρωσικά σύνορα ενώ είναι αντίθετη και προς το διεθνές και ρωσικό δίκαιο.
Ο γραμματέας της ουκρανικής κυβέρνησης Oleksandr Turchynov, με τη σειρά του είπε ότι το Κίεβο δεν σχεδιάζει να διεξάγει δοκιμές πυραύλων στα στενά του Κερτς. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο εναέριος χώρος της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα καταλήγει στη μέση του στενού.

«Η υπόλοιπη περιοχή δυτικά των στενών του Κερτς αποτελούν κυρίαρχο εναέριο χώρο της Ουκρανίας» είπε  ο ίδιος όπως αναφέρει η υπηρεσία Τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.
Η ουκρανική ομοσπονδιακή υπηρεσία αεροπορικών μεταφορών ανακοίνωσε ότι την 1 και 2 Δεκεμβρίου η Ουκρανία προτίθεται να πραγματοποιήσει εκτόξευση ρουκετών κοντά στην Κριμαία.
Τα σχέδια του Κιέβου παραβιάζουν όμως «όλες τις διεθνείς συμφωνίες» και συνιστούν δυνητικό κίνδυνο για όλα τα πολιτικά αεροσκάφη που θα πετούν στην περιοχή .
Η Μόσχα σύμφωνα με πληροφορίες λαμβάνει όλα τα μέτρα για να παρέχει  ασφάλεια στις πτήσεις και θα αναγκαστεί να απαγορεύσει όλες τις πτήσεις στην περιοχή της Κριμαίας, εάν η Ουκρανία δεν αλλάξει τα σχέδιά της.
Εκτιμήσεις ειδικών αμυντικών εμπειρογνώμων φέρουν το Κίεβο να «δοκιμάζει»  τις ψυχικές αντοχές της Μόσχας καθώς και το κατά πόσο υπάρχει πιθανότητα έντονης ρωσικής αντίδραση υπονοώντας ακόμη και την αναχαίτιση οποιαδήποτε ουκρανικού πυραύλου .
Επίσης οι Ουκρανοί προσπαθούν να δημιουργήσουν  πιθανόν κάποιο επεισόδιο πριν την ορκωμοσία του Τραμπ, η εκλογή του οποίου δέχθηκε και μια μήνυση για επανακαταμέτρηση ψήφων.
Η περίοδο μέχρι την ορκωμοσία του νέου Αμερικανού προέδρου είναι πολύ κρίσιμη και αυτό το γνωρίζουν όλοι πλέον σε ολόκληρο τον πλανήτη .
Δείτε τους χάρτες.

cymimurxgayfsrt
http://www.pentapostagma.gr/2016/11/ektakto-%cf%83%ce%bf%ce%b2%ce%b1%cf%81%ce%ae-%ce%ba%cf%81%ce%af%cf%83%ce%b7-%cf%81%cf%89%cf%83%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%bf%cf%85%ce%ba%cf%81%ce%b1%ce%bd%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%bc%ce%b5-%cf%80%ce%b1%cf%81.html