Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Ερντογάν:Τα Τουρκικά στρατεύματα είναι στη Συρία μέχρι το τέλος της ηγεσίας του Άσαντ.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ο τουρκικός στρατός εισήλθε στη Συρία μέχρι το τέλος της θητείας του προέδρου Μπασάρ Άσαντ, τον οποίο κατηγόρησε για τρομοκρατία και ότι προκάλεσε το θάνατο χιλιάδων ατόμων.FILE PHOTO: Turkish Army tanks driving to the Syrian Turkish border town of Jarabulus. © Bulent Kilic
«Μπήκαμε στη Συρία μέχρι το τέλος της θητείας του τύραννου Άσαντ, που τρομοκρατεί με κρατική τρομοκρατία. Δεν μπήκαμε για οποιονδήποτε άλλο λόγο, «ο Τούρκος Πρόεδρος είπε στη   πρώτο διακοινοβουλευτικό- Ιερουσαλήμ πλατφόρμα -συμπόσιο στην Κωνσταντινούπολη, όπως ανέφερε η Hurriyet καθημερινή.

Ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία δεν έχει  εδαφικές διεκδικήσεις στη Συρία, αλλά αντίθετα θέλει να παραδώσει την εξουσία στον συριακό πληθυσμό, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα  επιδιώκει να αποκαταστήσει τη «δικαιοσύνη».
«Γιατί μπήκαμε; Δεν έχουμε στο μάτι το συριακό έδαφος. Το θέμα είναι να παρέχουμε τα εδάφη στους πραγματικούς ιδιοκτήτες τους. Δηλαδή είμαστε εκεί για την ίδρυση της δικαιοσύνης», είπε.
Turkish President Tayyip Erdogan © Murad Sezer
Είπε ότι «κατά την εκτίμηση του» σχεδόν 1 εκατομμύριο άνθρωποι πέθαναν στη σύγκρουση, στη Συρία, παρά το γεγονός ότι καμία ομάδα παρακολούθησης δεν έχει παράσχει οποιαδήποτε παρόμοια στοιχεία. Οι τελευταίες εκτιμήσεις του ΟΗΕ ανέρχονται σε 400.000 άτομα ποτ σκοτώθηκαν στα 5,5 έτη του εμφύλιου πόλεμου.
Ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία δεν μπορούσε να «αντέξει» την ατέλειωτη θανάτωση αμάχων και «έπρεπε να εισέλθει στη Συρία, μαζί με τον ελεύθερο Συριακό Στρατό

Επίσης, ο Τούρκος ηγέτης κατηγόρησε τα ΗΕ για αδυναμία να επηρεάσουν την κατάσταση στη Συρία και είπε ότι η οργάνωση είναι αναποτελεσματική στην τρέχουσα κατάσταση.
Τα Τουρκικά στρατεύματα εισήλθαν στη Συρία στις 24 Αυγούστου, με την έναρξη της λειτουργίας "Ασπίδα του Ευφράτη".Η  Τουρκία έχει αναπτύξει χερσαία στρατεύματα  και αεροπορικές δυνάμεις στα βόρεια τμήματα της γειτονικής χώρας, με δηλωμένο στόχο την ανάκτηση σε περιοχές που κατέχονται από το ισλαμικό κράτος (IS, πρώην ISIS/ISIL).

Ωστόσο, πολλοί παρατηρητές ανέφεραν ότι η Άγκυρα αποσκοπεί να καταστείλει τις Κουρδικές δυνάμεις στη Συρία και να εμποδίσει τη σύνδεση τριών ντε φάκτο κουρδικών αυτόνομων περιοχών , σε ένα θύλακα νότια των Τουρκικών συνόρων.
ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ RUSSIA TODAY: Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου