Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Συγκρούσεις μεταναστών με αστυνομικούς σε καταυλισμό στη Βουλγαρία

Εκατοντάδες μετανάστες συγκρούστηκαν με αστυνομικούς και πυρπόλησαν έπιπλα και ελαστικά στον προσφυγικό καταυλισμό του Χαρμανλί, κοντά στα σύνορα της Βουλγαρίας με την Τουρκία, δύο ημέρες αφότου οι βουλγαρικές αρχές σφράγισαν τον καταυλισμό, μετά τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για ξέσπασμα επιδημίας στην περιοχή.
Οι μετανάστες εκτόξευσαν πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών που απάντησαν με νερό υπό πίεση.
Οι διαδηλωτές προκάλεσαν ζημιές σε ορισμένα κτήρια, όπως στην καντίνα του καταυλισμού και έβαλαν φωτιές σε ελαστικά, στρώματα και σπασμένα έπιπλα. «Η εξέγερση ξεκίνησε το μεσημέρι αλλά η κατάσταση έχει ήδη τεθεί υπό έλεγχο», είπε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών στο πρακτορείο Reuters. «Αυτήν την ώρα διεξάγονται διαπραγματεύσεις μεταξύ των αρχών και των μεταναστών», πρόσθεσε.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει αναφορές για συλλήψεις ή για τραυματισμούς.
Την περασμένη εβδομάδα, κάτοικοι της πόλης Χαρμανλί διαδήλωσαν ζητώντας να κλείσει ο καταυλισμός. Αφορμή στάθηκαν δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, σύμφωνα με τα οποία οι μετανάστες πάσχουν από μεταδοτικές δερματολογικές ασθένειες. Ο καταυλισμός αυτός είναι ο μεγαλύτερος στη Βουλγαρία και φιλοξενεί 3.000 ανθρώπους, κυρίως Αφγανούς.
Η επικεφαλής της Προσφυγικής Υπηρεσίας της Βουλγαρίας, στην αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται το Χαρμανλί, έλαβε την απόφαση να θέσει υπό περιορισμό στον καταυλισμό τους μετανάστες, ώστε να μπορέσουν οι Αρχές να ερευνήσουν την υπόθεση. Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, είπε ότι οι πληροφορίες του Τύπου για επιδημία ψώρας είναι ψευδείς. «Μια ένταση που δημιουργήθηκε τεχνητά οδήγησε σε αυτό, μετά τις παραπλανητικές αναφορές» περί μεταδοτικών ασθενειών, είπε η Πέτια Παρβάνοβα.
Η Βουλγαρία έχει χτίσει φράχτη στα σύνορά της με την Τουρκία και έχει ενισχύσει τους μεθοριακούς ελέγχους για να περιορίσει την είσοδο παράτυπων μεταναστών. Από τις αρχές του έτους έχουν συλληφθεί 17.000 μετανάστες, αριθμός κατά πολύ μειωμένος σε σύγκριση με την περσινή χρονιά.
http://www.pontos-news.gr/article/157095/sygkroyseis-metanaston-me-astynomikoys-se-kataylismo-sti-voylgaria

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου