Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Γάζα: Η εκεχειρία αποκάλυψε δεκάδες νέους νεκρούς.

12 ώρες. Αυτός είναι ο χρόνος που έδωσε το Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Για 720 λεπτά οι άνθρωποι στην πολύπαθη αυτή πόλη δεν θα ακούνε τις εκρήξεις ούτε θα φοβούνται μήπως πέσει καμία ρουκέτα στο σπίτι τους ή όπου αλλού έχουν βρει προσωρινό καταφύγιο. Από τις οκτώ το πρωί του Σαββάτου έως τις οκτώ το απόγευμα, θα μπορέσουν να «ξεχάσουν» για λίγο τον πόλεμο και να κλάψουν για τους νεκρούς τους.

Με το πρώτο φως του ηλίου, από όταν τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία στη Γάζα, οι Παλαιστίνιοι ψάχνουν κάτω από τα συντρίμμια τους δικούς τους ανθρώπους με την ελπίδα ο σύζυγος, η γυναίκα, ο πατέρας, η μάνα, το παιδί που έχουν χάσει τα ίχνη τους να βρεθούν ζωντανοί. Δεκάδες πτώματα έχουν ανασυρθεί. Από το πρωί μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου 85 άνθρωποι έχουν βρεθεί νεκροί κάτω από τα ερείπια που οι ισραηλινές ρουκέτες βρήκαν το στόχο τους, ξεκληρίζοντας ολόκληρες οικογένειες και σκοτώνοντας εκατοντάδες μικρά παιδιά. Αυτό που κάποτε ήταν σπίτι για χιλιάδες Παλαιστίνιους τώρα έχει μετατραπεί σε μία άμορφη μάζα τσιμέντου και σε κατεστραμμένα όνειρα.
Με βάση την τελευταία καταμέτρηση του υπουργείου Υγείας της Παλαιστίνης από τις 8 Ιουλίου, όποτε ξεκίνησε η ισραηλινή επιχείρηση, μέχρι και σήμερα τουλάχιστον 985 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Η συντριπτική τους πλειοψηφία είναι άμαχοι. Ανάμεσά τους και τέσσερα παιδιά που έπαιζαν στην παραλία όταν μία ρουκέτα τους έκοψε το νήμα της ζωής. Την Παρασκευή, μάλιστα, ο Οργανισμός Ηνωμένος Εθνών ανακοίνωσε πως κάθε ώρα που περνάει σκοτώνεται και ένα παιδί στη Γάζα.

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει η ισραηλινή εφημερίδα Haarentz, ο απολογισμός των θυμάτων ξεπέρασε το «φράγμα» των 1.000 νεκρών, έπειτα από 19 ημέρες βομβαρδισμών και συγκρούσεων.Λύση στην τραγωδία ψάχνει να βρει η διεθνής κοινότητα. Οι διαβουλεύσεις είναι  πυρετώδεις, οι συσκέψεις αλλεπάλληλες. Όμως, τίποτα δεν δείχνει προς το παρόν να αλλάζει η κατάσταση. Λίγο πριν τη Δύση του ηλίου οι σειρήνες του πολέμου στη Γάζα αναμένεται να ηχήσουν ξανά. Με το χρόνο να είναι εχθρός διεξάγεται αυτή την ώρα στο Παρίσι η διεθνής σύνοδος για τη Μέση Ανατολή. ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Τουρκία και Κατάρ, έχουν καθίσει στο τραπέζι και ψάχνουν τρόπο να σταματήσει η αιματοχυσία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.Στόχος της συνόδου είναι «η προσπάθεια επίτευξης μίας εκεχειρίας διαρκείας στη Γάζα» όπως αναφέρεται σε Δελτίο Τύπου του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς δήλωσε αργότερα ότι οι υπουργοί Εξωτερικών που μετέχουν στη διεθνή σύνοδο για τη Μέση Ανατολή που διεξάγεται στο Παρίσι ζήτησαν την παράταση της 12ωρης εκεχειρίας που συμφώνησε το Ισραήλ με την Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Ολοι μας ζητούμε από τις εμπλεκόμενες πλευρές την παράταση της στρατιωτικής εκεχειρίας που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ισχύ», δήλωσε ο Φαμπιούς στους δημοσιογράφους ύστερα από τη συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Κατάρ, της Τουρκίας και των ΗΠΑ παρόντος και αξιωματούχου της ΕΕ.

Η Τουρκία και το Κατάρ είναι δύο χώρες που διατηρούν καλές σχέσεις με τη Χαμάς. Το παρόν στη συνάντηση αυτή θα δώσει και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον. Σε αυτή τη φάση ωστόσο δεν πρόκειται να παραστούν εκπρόσωποι του Ισραήλ, της Χαμάς ή της Παλαιστινιακής Αρχής.            http://www.protothema.gr/world/article/398073/gaza-i-ekeheiria-apokalupse-dekades-neous-nekrous/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου