Μυστικό σχέδιο Ρωσίας-Γερμανίας για το ουκρανικό, με φόντο Κριμαία και φυσικό αέριο Σχέδιο εξ” απορρήτων για την ειρηνική διαμεσολάβηση προκειμένου να σταματήσει η αιματοχυσία στην ανατολική Ουκρανία φέρεται να συζητούν από κοινού Ρωσία και Γερμανία. Σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Independent, Μέρκελ και Πούτιν διαπραγματεύονται πάνω στη βάση της εξασφάλισης της Ενέργειας στην Ευρώπη, με αντάλλαγμα την διεθνή αναγνώριση της ένταξης της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Ωστόσο οι μυστικές διαπραγματεύσεις πέρασαν σε δεύτερη μοίρα μετά το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα με το μαλαισιανό Boeing 777 που κόστισε τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων.
Οπως γράφει η Inependent, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Βερολίνου αφορούν αφ’ενός μεν στην σταθεροποίηση των συνόρων στα ανατολικά της Ουκρανίας και αφ” ετέρου στην ισχυρή οικονομική στήριξη του Κιέβου προκειμένου η χώρα να ορθοποδήσει. Στο οικονομικό μέρος των διαπραγματεύσεων συζητείται νέα συμφωνία ενεργειακής εξασφάλισης του απρόσκοπτου εφοδιασμού με φυσικό αέριο τόσο στην Ουκρανία όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Πηγές προσκείμενες στις μυστικές διαπραγματεύσεις για το σχέδιο σταθεροποίησης της Ουκρανίας λένε στην βρετανική εφημερίδα πως το Βερολίνο ζητά από τη Μόσχα να αποσύρει κάθε οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη προς τους αυτονομιστές του Νότου.
Από την πλευρά της η Ρωσία ζητά την διεθνή αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Κριμαίας και την προσάρτηση της στη Ρωσική Ομοσπονδία, με αντάλλαγμα “πακέτο” πολλών δις δολαρίων ως αποζημίωση για την απώλεια του μισθώματος που απολάμβανε η Ουκρανία από την παραμονή του ρωσικού στόλου στο λιμάνι της Κριμαίας στη Μαύρη Θάλασσα.
Επίσης η Μόσχα ζητά να ακυρωθούν τα σχέδια Ποροσένκο για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, με αντάλλαγμα η Ρωσία να μην παρεμβαίνει στις εμπορικές συναλλαγές του Κιέβου με την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Στο θέμα του φυσικού αερίου, συζητείται νέα συμφωνία μες τη ρωσική ενεργειακή Gazprom, ώστε να διασφαλισθούν οι μελλοντικές προμήθειες με νέα τιμολόγηση.
Η πρωτοβουλία Μέρκελ για τη διαμεσολάβηση μεταξύ Πούτιν και Ποροσένκο προκειμένου να καταλήξουν σε ειρηνευτικό πακέτο διευθέτησης της κρίσης έχει “παγώσει” προσωρινά λόγω της συντριβής του μαλαισιανού Boeing, όμως, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η βρετανική Independent, θα υπάρξει άμεση επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων, μόλις ολοκληρωθούν οι έρευνες για την αεροπορική τραγωδία.            http://www.hellasforce.com/blog/mistiko-schedio-rosias-germanias-gia-to-oukraniko-me-fonto-krimea-ke-fisiko-aerio/