Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

Γάζα: Εκεχειρία τέλος νέες επιχειρήσεις του Ισραήλ.

Εκεχειρία ήταν και πάει... Δεν είναι η πρώτη που καταπατείται στη Μέση Ανατολή, δυστυχώς δεν θα είναι ούτε και η τελευταία. Η Γάζα βυθίζεται στη δίνει του πολέμου και κανείς, ούτε το Ισραήλ ούτε πολύ περισσότερο η Χαμάς, δεν σκέφτονται στους αμάχους που βρίσκονται στο έλεός τους.

Η Χαμάς αρνήθηκε να συναινέσει στην παράταση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας μέχρι απόψε τα μεσάνυχτα. Την είχε προτείνει το Ισραήλ, ίσως γνωρίζοντας πως δε θα γίνει δεκτή και έτσι θα υπάρχει "πάτημα" για νέο γύρο στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Το έργο το έχουμε δει πολλές φορές άλλωστε τα τελευταία χρόνια.
Image
Έτσι, το πρωί της Κυριακής, τα άρματα μάχης του ισραηλινού στρατού όπλισαν ξανά. Το πυρ ακούστηκε και η ανατολική πλευρά της Γάζας βομβαρδίστηκε. Δύο άνδρες σκοτώθηκαν στα ισραηλινά σύνορα στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας και ένας τρίτος κοντά στη Χαν Γιουνές, στον νότο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας Άσραφ αλ Κούντρα.


Είναι η 20η μέρα των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα και ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά τους 1000. Ανάμεσά τους γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι. Αθώοι.

Το Ισραήλ, φυσικά, καταγγέλλει τη Χαμάς. Εκείνοι ήταν που αγνόησαν τα αιτήματα για εκεχειρία και επιτέθηκαν με ρουκέτες το βράδυ του Σαββάτου. Και έτσι αποφασίστηκε να επαναληφθούν άμεσα οι αεροπορικές, θαλάσσιες και χερσαίες επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Πέντε ρουκέτες της Χαμάς έπληξαν το Ισραήλ στις περιοχές του Αστνόν και του Ασκελόν, στον νότο, ενώ δύο ακόμη αναχαιτίστηκαν από το αντιπυραυλικό σύστημα Σιδηρούς Θόλος, σύμφωνα με την ισραηλινή πλευρά.
Επιπλέον περίπου είκοσι ρουκέτες είχαν εκτοξευθεί στη διάρκεια της νύχτας από τη Γάζα εναντίον του Ισραήλ, στις οποίες ο στρατός απάντησε «με στοχευμένα πυρά του πυροβολικού».

«Ετοίμαζαν μεγάλη τρομοκρατική επίθεση»


Η Χαμάς σκόπευε να χρησιμοποιήσει τις υπόγειες στοές της στη Λωρίδα της Γάζας για να εξαπολύσει μια «μεγάλη τρομοκρατική επίθεση» εναντίον του Ισραήλ τον Σεπτέμβριο, αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα Μααρίβ.

Η εφημερίδα επικαλείται ανώτερους αξιωματικούς του ισραηλινού στρατού οι οποίοι επισημαίνουν ότι 200 μαχητές της Χαμάς σκόπευαν να διεισδύσουν στο Ισραήλ ταυτόχρονα από δεκάδες υπόγειες σήραγγες που καταλήγουν μέσα ή κοντά σε ισραηλινές συνοικίες κοντά στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Χαμάς σκόπευε να εξαπολύσει την επίθεση αυτή στη διάρκεια του εβραϊκού νέου έτους, που φέτος γιορτάζεται στις 24-26 Σεπτεμβρίου, σημειώνει η Μααρίβ, προσθέτοντας ότι οι πληροφορίες προέρχονται από μαχητές της παλαιστινιακής οργάνωσης που συνελήφθησαν στη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ στη Γάζα.

Προς το παρόν ο ισραηλινός στρατός δεν έχει σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.        http://www.onalert.gr/stories/gaza-ekexeiria-telos-nees-epixeiriseis-israel

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου