Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Οι ΗΠΑ απειλούν το Ισραήλ ότι οι σχέσεις τους θα επιδεινωθούν με την πάροδο του χρόνου.

Ο γραμματέας του κράτους των ΗΠΑ, Κέρι ,έχει προσελκύσει την οργή του Ισραήλ μετά την   τελευταία αποτυχημένη προσπάθειά του να μεσολαβήσει για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, και αμερικανοί ανώτεροι υπάλληλοι προειδοποιούν ότι ένα ευρύτερο ρήγμα στις σχέσεις μεταξύ των    ΗΠΑ και του Ισραήλ θα μπορούσε να έρθει με σοβαρές επιπτώσεις.

U.S. Secretary of State John Kerry (AFP Photo / Win McNamee)
Την Παρασκευή την περασμένη εβδομάδα, ο Kέρι παρουσίασε σύμφωνα με πληροφορίες του  Ισραηλινού Πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου μια πρόταση, ζητώντας να σταματήσουν για  επτά ημέρες οι μάχες  στη Γάζα, όπου πάνω από 1.000 Παλαιστίνιοι-ως επί το πλείστον άμαχοι  έχουν σκοτωθεί κατά τον τελευταίο μήνα! σε αυτό το ίδιο διάστημα οι ισραηλινές δυνάμεις άμυνας έχουν υποστεί σχεδόν 50 θανάτους, αλλά συνέχισαν την επίθεση που ενέκρινε το ενωμένο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, παρά την επίσημη αντίθεση νωρίς τη Δευτέρα.

Ωστόσο, το "πλαίσιο για ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα" που παρουσίασε ο              Kέρι απέτυχε να εντυπωσιάσει το γραφείο του Νετανιάχου, και το Ισραήλ έκτοτε έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία για να καταδικάσει το γραμματέα του κράτους των ΗΠΑ,και κάνει προσπάθειες λέγοντας ότι η αμερικανική πρόταση δεν ήταν αρκετή για να σταματήσει  την ομάδα της Χαμάς των στρατευμένων Παλαιστινίων που προωθεί μόνη της, τη συγκριτικά λιγότερο επιτυχή εκστρατεία κατά της IDF.

Σύμφωνα με τον Barak Ravid, ανταποκριτή για εφημερίδα την Haaretz του Ισραήλ, το σχέδιο "συγκλόνισε"τους  τοπικούς πολιτικούς γιατί «τοποθέτησε το Ισραήλ και την Χαμάς στο ίδιο         επίπεδο Ο Ισραηλινός υπουργός Δικαιοσύνης, Tzipi Livini είπε στην  JTA ότι η πρόταση ήταν   «εντελώς απαράδεκτη» και «θα ενίσχυε την περιοχή», και άλλοι αξιωματούχοι θεωρούν, σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνώντας με τους όρους  «παραδοθείτε» με τη Χαμάς.Είναι φορές που το Ισραήλ έγραψε ότι τα «λάθη του Kέρι είναι ενοχλητικά και τη Δευτέρα μια νέα στήλη στην Haaretz,έγραψε για τον Kέρι που έκανε "ερείπιο [ing] τα πάντα" και προειδοποίησε "πολύ ανώτεροι υπάλληλοι στην Ιερουσαλήμ περιγράφουν την πρόταση που ο Kέρι έχει θέσει επί τάπητος ως «στρατηγική   τρομοκρατική επίθεση.»"

Σε απάντηση, το Associated Press ανέφερε τη Δευτέρα το απόγευμα ότι οι αμερικανικοί ανώτεροι υπάλληλοι λένε ότι η σχέση τους με το Ισραήλ θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο, εάν η κριτική του γραμματέα συνεχίζει να βγαίνει από ένα από τους πιο στενούς  Σύμμαχους της Αμερικής. Απροσδιόριστος υπαλλήλος, μετέδωσε το AP, "είπε οι προσωπικές επιθέσεις κατά Κέρι διέσχισαν τη γραμμή και ήταν ιδιαίτερα απογοητευτικές ταυτόχρονα με το ενεργό σημείο σύγκρουσης".

Και ακόμη και μετά η Χαμάς και το Ισραήλ συμφώνησαν να βάλουν μια λαβή στην καταπολέμηση εν συντομία κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι εμπειρογνώμονες φοβούνται για μια   παρατεταμένη χωρίς  τέλος εκστρατεία  που είναι στην καλύτερη περίπτωση μια αμυδρή δυνατότητα.

«Δεν υπάρχει τίποτα που να υποδηλώνει ότι οι δύο πλευρές είναι ιδιαίτερα απελπισμένες για κατάπαυση του πυρός είπε ο Robert Danin, υπότροφος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων και πρώην υπάλληλος του Υπουργείου Εξωτερικών, στη New York Times αυτή την εβδομάδα. «Καμία πλευρά δεν πιστεύει στην κατάπαυση του πυρός που θα είναι το τέλος της σύγκρουσης, και  ψάχνουν για μια ανακωχή ως ένα τρόπο για να τοποθετηθούν για τον επόμενο γύρο των μαχών

Παρακάτω η παρότρυνση από τον ΟΗΕ νωρίς τη Δευτέρα ,για να σταματήσουν τις δολοφονίες,που ο Νετανιάχου τροφοδοτεί  κατηγορώντας το διεθνή οργανισμό ότι πλαισιώνει τη Χαμάς,    "μια δολοφονική τρομοκρατική οργάνωση που επιτίθεται κατά των ισραηλινών αμάχων."

«Είναι θέμα πολιτικής βούλησης τους. Πρέπει να δείξουν την ανθρωπιά τους ως ηγέτες, τόσο των ισραηλινών όσο και των Παλαιστινίων,"απάντησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, σύμφωνα με το Reuters. «Γιατί αυτοί οι ηγέτες κάνουν τους ανθρώπους να θανατωθούν από άλλους; Δεν ευθύνεται, (είναι) ηθικά λάθος. "

Εν τω μεταξύ, Παλαιστίνιοι ηγέτες σύμφωνα με πληροφορίες δεν είναι πάρα πολύ έντονοι                 στον Αμερικανό πολιτικό αυτή τη στιγμή . Ένας ανώτερος υπάλληλος της παλαιστινιακής αρχής και ένας ισραηλινός ομόλογός του χλεύασαν προφανώς τον Kέρι και την πρότασή του κατά τη διάρκεια ενός τηλεφωνήματος το Σαββατοκύριακο, ανέφερε τυ Ισραήλ, και ένας ανώνυμος υπάλληλος της PA είπε ότι η Σαουδικής ιδιοκτησίας Al-Sharq Al-Awsat είπε για τον Kέρι ότι το σχέδιο «θα καταστρέψει την αιγυπτιακή προσφορά"για κατάπαυση του πυρός  στις βάσεις των οποίων χρησιμοποιήθηκε για το κράτος το σχέδιο πρότασης.    http://rt.com/usa/176196-kerry-ceasefire-gaza-criticism/    ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ RUSSIA TODAY:Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου