Κυριακή, 6 Ιουνίου 2021

Μεγάλος Σεισμός 5.3 ρίχτερ στη Θάλασσα του Σάλτον και εκατοντάδες μετασεισμοί που ταρακούνησαν το Λος Άντζελες, το Σαν Ντιέγκο στη Νότια Καλιφόρνια και το βόρειο Μεξικό - το ξύπνημα του Salton Buttes;

Ένας σεισμός με μέγεθος 5,3 ρίχτερ χτύπησε κοντά στη θάλασσα Salton περίπου στις 10:55 π.μ. 24 μίλια βόρεια βορειοδυτικά του El Centro στη Νότια Καλιφόρνια. Το κούνημα έγινε αισθητό σε όλη τη Νότια Καλιφόρνια και μεγάλα κέντρα όπως στο Λος Άντζελες και στο Σαν Ντιέγκο, καθώς και σε όρια μεξικάνικων πόλεων.

Όπως φαίνεται στον παρακάτω χάρτη, ο κύριος σεισμός ακολουθήθηκε από μια σειρά εκατοντάδων μετασεισμών.Ο σεισμός M5.3 χτύπησε κοντά στην Calipatria, Imperial County,στην Καλιφόρνια, των ΗΠΑ σε πολύ ρηχό βάθος 3,6 μιλίων κάτω από το επίκεντρο.Με βάση τα προκαταρκτικά σεισμικά δεδομένα, ο σεισμός θα έπρεπε να είχε γίνει αισθητός σε όλους σχεδόν στην περιοχή του επίκεντρου. Το USGS το ένιωσε στο χάρτη, δείχνει ότι οι σεισμοί έγιναν αισθητοί από το Λος Άντζελες, το Σαν Ντιέγκο και ακόμη και στο Φοίνιξ της Αριζόνα…Οι Salton Buttes στη νότια ακτή του Salton Sea βρίσκονται στο βόρειο περιθώριο της σεισμικής ζώνης Brawley και συνδέονται με ηφαιστειακή και γεωθερμική δραστηριότητα εντός της ζώνης. Αυτό είναι ακριβώς όπου το σμήνος σεισμών είναι γρήγορο τώρα!

Το σμήνος σεισμών δεν είναι πλήρως κατανοητό.

Ο σεισμός φαίνεται να έχει χτυπήσει ακριβώς στη σεισμική ζώνη Brawley, μια εκτεταμένη τεκτονική ζώνη που συνδέει το νότιο άκρο του ρήγματος San Andreas  με το ρήγμα Imperial  στη Νότια Καλιφόρνια…Ωστόσο, οι γεωλόγοι δεν καταλαβαίνουν πλήρως το σμήνος στη ζώνης του ρήγματος του Brawley, παρόλο που οι επιστήμονες του USGS λένε ότι τέτοιοι σεισμοί είναι χαρακτηριστικοί για αυτήν τη σεισμική περιοχή:

« Η περιοχή βλέπει πολλά γεγονότα ταυτόχρονα, με πολλά κοντά στο μεγαλύτερο μέγεθος, και όχι ένα κύριο σοκ με  πολύ μικρότερους μετασεισμούς. "

Στις 26 Αυγούστου 2012 κοντά στο Brawley, εμφανίστηκε ένα σμήνος περισσότερων από 300 μικρών έως μέτριων σεισμών, με τους δύο μεγαλύτερους να φτάνουν το μέγιστο των 5,3 και 5,5.

Το 2005, επίσης κοντά στο Brawley, υπήρχε ένα σμήνος με μέγιστο μέγεθος 5,1, ενώ το 1981 ένα σμήνος περιελάμβανε έναν σεισμό που μετρήθηκε στα 5,8.

Έτσι, με το 5.3 σήμερα, είμαστε πολύ κοντά!

Είναι σημαντικό να προσθέσουμε ότι η αυτοκρατορική κοιλάδα της νότιας Καλιφόρνιας βιώνει υψηλά ποσοστά σεισμικότητας με ένα έντονο τμήμα της δραστηριότητας που συμβαίνει μέσα στη σεισμική ζώνη Brawley που διαχωρίζει το ρήγμα San Andreas στα βόρεια και το αυτοκρατορικό ρήγμα στα νότια.

Το αυτοκρατορικό ρήγμα ήταν η πηγή του σεισμού του 1940 στο El Centro και του σεισμού του 1979 στην αυτοκρατορική κοιλάδα, που προκάλεσε ρήξη επιφανείας άνω των 30 χλμ. Κατά μήκος των βορειοδυτικών τάσεων του αυτοκρατορικού ρήγματος από τα βόρεια των συνόρων Μεξικό-Ηνωμένες Πολιτείες περιοχή νότια του Brawley. Η σεισμική ζώνη Brawley βρέθηκε να έχει σπάσει, με επιφανειακές ρωγμές, σε μήκος 13 χλμ. (8,1 mi).

Ας ελπίσουμε ότι αυτό το σμήνος δεν θα προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα κατά μήκος του ρήγματος του San Andreas προς τα βόρεια ή / και του αυτοκρατορικού λάθους προς τα νότια… Να είστε πάντα προετοιμασμένοι!

strangesounds.org

ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ STRANGE SOUNDS : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου