Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018

Παπαζάχος για σεισμό: Παραμείνετε στα σπίτια σας μέχρι να δούμε τη μετασεισμική ακολουθία.

Να παραμείνουν στα σπίτια τους οι κάτοικοι οι κάτοικοι των ευρύτερων περιοχών απ΄όπου εντοπίστηκε ο σεισμός των 5,1 ρίχτερ το πρωί της Παρασκευής συνιστά ο καθηγητής σεισμολογίας Κώστα Παπαζάχος τουλάχιστον μέχρι να δουν την εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας.Παπαζάχος για σεισμό: Παραμείνετε στα σπίτια σας μέχρι να δούμε τη μετασεισμική ακολουθία

Με αφορμή τον πρωινό σεισμό τάξης  5,1 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ που εντοπίστηκε βόρεια της Καρδίτσας και νότια των Τρικάλων, ο κύριος Παπαζάχος τόνισε στο onlarissa.gr πως «πρόκειται για μία τεράστια ζώνη από το τέρμα των Αγράφων από την Ευρυτανία που συνεχίζει κατά μήκος όλης της Πίνδου, ανατολικά από τα Γιάννενα και κοντά στην Κόνιτσα και φτάνει μέχρι την Αλβανία και την Οχρίδα».
Η περιοχή σύμφωνα με τον ίδιο ΔΕΝ είναι ιδιαίτερα σεισμογενής, ενώ ιστορικά έχει δώσει σεισμούς κοντά στους 6 βαθμούς της κλίμακας ρίχτερ που σε σπάνιες περιπτώσεις έφθασαν στους 6,5.
Οπως επισήμανε ο καθηγητής σεισμολογίας, επειδή η περιοχή του ορεινού όγκου είναι αραιοκατοικημένη, οι ιστορικοί σεισμοί δεν έχουν σημαντικές επιπτώσεις, ενώ στα πεδινά αστικά κέντρα είναι απλά ενοχλητικοί, χωρίς λόγο ανησυχίας.
Ο κ. Παπαζάχος επιφυλάχθηκε να απαντήσει στο ερώτημα για το αν ο συγκεκριμένος σεισμός είναι ο κύριος, εξηγώντας ότι «αν δεν περάσουν δύο εικοσιτετράωρα για να δούμε την πορεία της μετασεισμικής ακολουθίας, δε μπορούμε να πούμε τίποτε με βεβαιότητα. Η πιθανότητα να γίνει άλλος, ισχυρότερος σεισμός είναι μικρή, αλλά όχι μηδενική».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου