Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018

Ο Λίμπερμαν αναφέρει ότι οι στρατιωτικές δραστηριότητες του Ιράν στη Συρία μειώνονται σημαντικά.

Ο υπουργός Άμυνας προσθέτει ότι το έργο του Ισραήλ πέρα ​​από τα σύνορα, καθώς και η αποκατάσταση των αμερικανικών κυρώσεων, άσκησαν σοβαρές πιέσεις στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Ο υπουργός Άμυνας Αβιγκντόρ Λίμπερμαν διεξάγει συνάντηση φατριών του κόμματός του Yisrael Beytenu στο Κνεσέτ στις 18 Ιουνίου 2018. (Miriam Alster / Flash90)
Το Ιράν έχει μειώσει σημαντικά τις στρατιωτικές του δραστηριότητες και την παρουσία του στη Συρία, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας ,Avigdor Liberman ,σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, προσθέτοντας ότι η Ισλαμική Δημοκρατία υπέστη τεράστια πίεση εξαιτίας των προσπαθειών του εβραϊκού κράτους πέρα ​​από τα σύνορα καθώς και των οικονομικών κυρώσεων των ΗΠΑ  στο καθεστώς.
"Το Ιράν έχει μειώσει την κλίμακα δραστηριότητάς του στη Συρία", δήλωσε ο Liberman στην εφημερίδα Yedioth Ahronoth. Το Ιράν είχε φαινομενικά σταματήσει τα σχέδια για την κατασκευή εργοστασίων παραγωγής πυραύλων στη χώρα που έχει υποστεί διάτρηση από τον πόλεμο, πρόσθεσε ο Liberman.
Ο υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι το Ιράν δεν παραιτήθηκε από την ιδέα της οικοδόμησης ενός θαλάσσιου λιμένα ή ενός αεροδρομίου στη Συρία και συνέχισε να συζητά τη δημιουργία προαστίων στη χώρα με το καθεστώς του Μπασάρ Ασάντ.
Ο Ισραήλ έχει χτυπήσει εκατοντάδες στόχους εντός της Συρίας για να εμποδίσει τη μεταφορά προηγμένων όπλων σε ομάδες όπως η Χεζμπολάχ και να ασκήσει εκτεταμένη διπλωματία για να πιέσει τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να κρατήσουν το Ιράν έξω από τη Συρία.
Ο υπουργός Άμυνας προέβλεψε ότι το Ιράν θα μειώσει περαιτέρω τις δραστηριότητές του στη Συρία μετά την έναρξη του δεύτερου σταδίου των κυρώσεων στις 4 Νοεμβρίου. Η λιβανέζικη τρομοκρατική ομάδα Χεζμπολάχ, η οποία υποστηρίζεται από την ιρανική χρηματοδότηση, πιθανότατα «δεν θα μπορέσει να υπάρξει με τη σημερινή μορφή της, "Κατέληξε ο Liberman.
Την Κυριακή, το Ιράν και η Συρία συμφώνησαν να επεκτείνουν την αμυντική και στρατιωτική συνεργασία, φαινομενικά πιεζόμενοι  από τις προσπάθειες των ΗΠΑ και της Ρωσίας να αναγκάσουν τους ιρανούς στρατιώτες να αποσυρθούν από τη χώρα, ανέφεραν κρατικά μέσα του Ιράν και της Συρίας.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tasmn του Ιράν, υπεγράφη αμυντική συμφωνία μετά την συνάντηση του ιρανού υπουργού Άμυνας, Αμίρ Χατάμι, με τον υπουργό Άμυνας Αμσάντ και τον υπουργό Άμυνας Αλί Αμπντουλάχ Αγιούμπ.
Την περασμένη εβδομάδα ο σύμβουλος για την εθνική ασφάλεια του προέδρου Donald Trump, John Bolton, δήλωσε στην Ιερουσαλήμ ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι η χώρα του θα ήθελε να αποχωρήσουν οι ιρανικές δυνάμεις από τη Συρία αλλά ισχυρίστηκαν ότι δεν μπορούν να τους εξαναγκάσουν.
Οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι  θα είναι σχεδόν αδύνατο τον Ιρανικό στρατό να φύγει  από τη Συρία.
Οι δύο χώρες είχαν ισχυρούς δεσμούς εδώ και χρόνια. Το Ιράν έχει αποστείλει στρατιωτικές δυνάμεις στη Συρία, αλλά επιμένει ότι είναι σύμβουλοι, όχι μαχητές. Οι πολιτοφυλακές που υποστηρίχθηκαν από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατικής ομάδας Χεζμπολάχ, έχουν επίσης στηρίξει τα στρατεύματα του Άσαντ για την καταπολέμηση τους σε συριακό έδαφος.
Με τη βοήθεια των ιρανικών πολιτοφυλακών και των ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών, ο Aσσαντ ανακατέλαβε περίπου τα δύο τρίτα της χώρας.
ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ TIMES OF ISRAEL : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου