Τρίτη 28 Αυγούστου 2018

Η Συρία είναι έτοιμη να αναλάβει την επιστροφή ενός εκατομμυρίου προσφύγων.

Η συριακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναλάβει την επιστροφή ενός εκατομμυρίου προσφύγων στο έδαφός της έπειτα από τις προσπάθειες ανοικοδόμησης που θα υποστηρίξει η Ρωσία, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας.

«Από το 2015, όταν οι πόλεις και τα χωριά άρχισαν προοδευτικά να απελευθερώνονται, περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι επέστρεψαν στις εστίες τους» δήλωσε ο Σεργκέι Σόιγκου, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
«Σήμερα, έχουν δημιουργηθεί όλες οι ευκαιρίες για την επιστροφή σχεδόν ενός εκατομμυρίου ανθρώπων» επιπλέον, πρόσθεσε ο Σόιγκου.
Η Ρωσία επεμβαίνει στρατιωτικά στη Συρία από τον Σεπτέμβριο του 2015 σε υποστήριξη των δυνάμεων του συμμάχου της, του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Η υποστήριξη αυτή καθώς και εκείνη του Ιράν επέτρεψε στις κυβερνητικές δυνάμεις να καταγάγουν νίκες απέναντι στους αντάρτες και τους Τζιχαντιστές και να ανακαταλάβουν σχεδόν τα δύο τρίτα του εδάφους της εμπόλεμης χώρας.
Ενώ οι μάχες τελειώνουν σε πολλές περιοχές, το καθεστώς της Δαμασκού και οι σύμμαχοί του φαίνεται να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την ανοικοδόμηση και την επιτάχυνση της επιστροφής των 5,6 εκατομμυρίων Σύρων που έφυγαν από τις εστίες τους λόγω του πολέμου από το 2011.
Στις αρχές Ιουλίου ο Άσαντ δήλωσε πως η ανοικοδόμηση της Συρίας είναι η «πρώτη προτεραιότητά» του.
Ο πόλεμος που μαίνεται στη Συρία από το 2011 προκάλεσε περισσότερους από 350.000 θανάτους, κατέστρεψε τις υποδομές της χώρας και παρέλυσε την παραγωγή ηλεκτρισμού και πετρελαίου.
Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτίμησε το κόστος των ζημιών που οφείλονται στον πόλεμο στα 226 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλ. τέσσερις φορές το ΑΕΠ πριν από τον πόλεμο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
viadiplomacy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου