Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

Αλβανικά χωριά εναντίον του διαχωρισμού του Κοσσυφοπεδίου.
Οι κάτοικοι των χωριών Κελμέντ, Μπολετίν και Ζάζε έχουν εκφράσει την αντίθεσή του στην ιδέα του προέδρου του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, περί ανταλλαγής εδαφών με τη Σερβία.
Τα τρία αλβανικά χωριά έχουν αλβανικό πληθυσμό και βρίσκονται στο δήμο Ζβέτσαν.
Η ιστορία τους είναι πολύ παλιά και όσοι ζουν εδώ δεν αλλάζουν τα χωριά τους με τίποτα, ωστόσο η ιδέα του προέδρου Θάτσι τους έχει ανησυχήσει.
Οι ηλικιωμένοι που ζουν από μικροί σε αυτό το μέρος λένε ότι δεν θα αφήσουν τα σπίτια τους για οποιονδήποτε λόγο.
Το Κελμέντ είναι ένα χωριό με περίπου 35 σπίτια. Ο 80χρονος Σεφκέτ Κελμεντί, λέει ότι δεν εγκαταλείψει με κανέναν τρόπο το σπίτι του και ότι η ιδέα της ανταλλαγής των εδαφών είναι απαράδεκτη.
Ο Σαντίε Κελμεντί κρατά την ίδια στάση, ισχυρίζεται ότι η ένωση του Κελμέντ με τη Σερβία δεν φέρει κανένα καλό σε κανέναν.
Λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα από το Κελμέντ είναι το χωριό Μπολετίν, εκτός από τις φυσικές ομορφιές αυτού του χωριού, υπάρχει επίσης το κάστρο  Ίσα Μπολετίνι.
Στο χωριό ζούνε μόνο έξι οικογένειες και δηλώνουν ότι κανείς δεν θα εγκαταλείψει το χωριό.
Το τρίτο χωριό του δήμου Ζβέτσαν είναι το Ζάζα. Ο Μούσλι Πέσι που γεννήθηκε και μεγάλωσε εκεί δηλώνει ότι δεν θα εγκαταλείψει το χωριό.
Υπενθυμίζουμε – γράφει το αλβανικό δημοσίευμα, το οποίο έχει αναπαραχθεί σε πολλές ιστοσελίδες- ότι ο πρόεδρος Θάτσι έχει προτείνει την ιδέα της  εδαφικής ανταλλαγής και εάν υλοποιηθεί αυτή, τα χωριά αυτά θα μεταφερθούν στην σερβική επικράτεια.
Τα τρία αυτά αλβανικά χωριά βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, όπου στη γενικότερη περιοχή πλειοψηφεί ο σερβικός πληθυσμός και ενδεχομένως βρίσκονται στα εδάφη της ανταλλαγής.
--

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου