Τρίτη 28 Αυγούστου 2018

Κύπρος: Λαοθάλασσα εκπαιδευτικών έξω από το Προεδρικό -Ζητούν την παραίτηση του υπουργού Παιδείας.

Με τα συνθήματα: «Αγώνας διαρκείας, αυτή είναι η απάντηση στον υπουργό Παιδείας» και «Κάτω τα χέρια απ' την Παιδεία» χιλιάδες Κύπριοι εκπαιδευτικοί της μέσης και της δημοτικής εκπαίδευσης πραγματοποίησαν διαδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία. Διαδήλωση εκπαιδευτικών στην Κύπρο (Φωτογραφία: sigmalive)

Στην πορεία πήραν μέρος και εκπρόσωποι άλλων οργανώσεων για να εκφράσουν την υποστήριξη τους στους εκπαιδευτικούς. Η εκδήλωση ήταν μια από τις μαζικότερες κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων.

Σύμφωνα με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις της Κύπρου, η διαμαρτυρία τους οφείλεται στην καταστρατήγηση του θεσμικού διαλόγου, την ποιότητα της εκπαίδευσης στο δημόσιο σχολείο, το εξωδιδακτικό έργο και την έλλειψη σεβασμού στην αξιοπρέπεια του εκπαιδευτικού.
Λίγο πριν από την προγραμματισμένη κινητοποίηση, ο Κύπριος υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης, σε τοποθέτηση του ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας είχε αναφέρει ότι δεν αποσύρονται οι προτάσεις της κυβέρνησης, διότι τη Δευτέρα ανοίγουν τα σχολεία με στελέχωση στη βάση των αποφάσεων, που λήφθηκαν.
Αύριο οι εκπαιδευτικές οργανώσεις θα αξιολογήσουν τα δεδομένα και θα καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.
Στις 3 Σεπτεμβρίου, οι εκπαιδευτικοί θα παρουσιαστούν κανονικά στα σχολεία και στις 5 Σεπτεμβρίου θα αποφασίσουν, εάν θα προχωρήσουν σε απεργιακά μέτρα.

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις απέρριψαν την πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης, με την οποία τους είχε παραχωρηθεί μείωση από 2 σε 1 των ωρών του υπευθύνου τμήματος και απαλλαγή από την ευθύνη καταχώρησης των απουσιών των μαθητών. Στο πακέτο της πρότασης είχε περιληφθεί και σχέδιο πρόωρης συνταξιοδότησης σε εκπαιδευτικούς της Μέσης Εκπαίδευσης, που έχουν συμπληρώσει το 60ο έτος ηλικίας και το 58ο για τους δασκάλους με κίνητρο την περικοπή του πέναλτι του 12%, που ισχύει σήμερα. Η πρόταση αποσύρθηκε από την κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου