Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

Η Σουηδία καλεί τον Ρώσο απεσταλμένο για τις απειλές ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στη Στοκχόλμη είχε δηλώσει ότι η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα τις καθιστούσε "νόμιμους" στρατιωτικούς στόχους. Και οι δύο χώρες ζήτησαν να ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία πέρυσι.


Το υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας δήλωσε την Τετάρτη ότι καλεί τον Ρώσο πρέσβη στη Στοκχόλμη, λόγω απειλών σχετικά με την υποψηφιότητα της χώρας για το ΝΑΤΟ. Το υπουργείο Εξωτερικών έκρινε τα σχόλια του πρέσβη ως "απόπειρα παρέμβασης".

Η σκανδιναβική χώρα εγκατέλειψε πέρυσι, μαζί με τη γειτονική Φινλανδία, τη στρατιωτική ουδετερότητά της και ζήτησε την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Τι είπε ο Ρώσος πρέσβης;

Σε μια μακροσκελή δήλωση που μοιράστηκε στη σελίδα της πρεσβείας στο Facebook με τίτλο "Ένα σουηδικό βήμα προς την άβυσσο", ο πρέσβης είπε ότι αν η Φινλανδία και η Σουηδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, τα σύνορα της συμμαχίας με τη Ρωσία θα διπλασιαστούν σχεδόν.

Πρόσθεσε ότι αυτό δεν θα ενίσχυε την ασφάλεια της Ευρώπης, αλλά μάλλον θα καθιστούσε τα νέα μέλη του ΝΑΤΟ "νόμιμο στόχο για ρωσικά αντίποινα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στρατιωτικού χαρακτήρα".

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Τομπάιας Μπίλστρομ δήλωσε ότι το υπουργείο του καλεί τον Ρώσο πρέσβη "για να κάνει μια σαφή δήλωση ενάντια σε αυτή την απροκάλυπτη απόπειρα επιρροής".

Η κοινή προσπάθεια των σκανδιναβικών χωρών να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ έχει υποστεί εμπόδια, κυρίως λόγω των διπλωματικών διαφωνιών με την Τουρκία και σε μικρότερο βαθμό με την Ουγγαρία. Η Τουρκία δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι προτίθεται να επικυρώσει την υποψηφιότητα της Φινλανδίας, και το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας την έχει ήδη εγκρίνει, ενώ η υποψηφιότητα της Σουηδίας παραμένει σε εκκρεμότητα.

Για να ενταχθεί μια νέα χώρα στη συμμαχία, πρέπει και τα 30 κράτη-μέλη να εγκρίνουν ομόφωνα την προσφορά της.

rmt/sms (AFP, Reuters)

dw.com

ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ DW : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου