Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023

Εγκεφαλικό τσιπάκι επιτρέπει τη χρήση των social media με τηλεπάθεια.


Τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη προσπάθεια από τον ιδιωτικό αλλά και ακαδημαϊκό τομέα για την

ανάπτυξη εμφυτευμάτων που θα τοποθετούνται στον ανθρώπινο εγκέφαλο και επιτρέπουν σε άτομα που για διαφόρους λόγους δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με το περιβάλλον τους να ελέγχουν με νοητικές εντολές ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή άλλες ηλεκτρονικές συσκευές (π.χ κινητά τηλέφωνα) και να επικοινωνούν έτσι με τους δικούς τους ανθρώπους ή και τους γιατρούς αλλά και να συνδέονται με το Διαδίκτυο.

Η αμερικανική εταιρεία ανάπτυξης νευροτεχνολογιών Precision, ανακοίνωσε ότι οι επιστήμονες της δημιούργησαν ένα εγκεφαλικό εμφύτευμα που επιτρέπει σε κάποιον όχι απλά να συνδέεται με το Διαδίκτυο αλλά να χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με νοητικές εντολές. Το εμφύτευμα που είναι πιο λεπτό από ανθρώπινη τρίχα έχει σχεδιαστεί για άτομα με παράλυση που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα άκρα τους για να επικοινωνήσουν μέσω υπολογιστή. Φυσικά το εμφύτευμα θα μπορούσε  να επιτρέψει και σε υγιείς ανθρώπους να χρησιμοποιούν τα social media μόνο με τη δύναμη του μυαλού τους σε μια εξέλιξη βγαλμένη από σκηνή ταινίας επιστημονικής φαντασίας.

Το εμφύτευμα, που ονομάζεται Layer 7 Cortical Interface, είναι μια λωρίδα εύκαμπτου υλικού λεπτής μεμβράνης. Η λωρίδα έχει ηλεκτρόδια και πάχος που είναι το ένα πέμπτο της ανθρώπινης τρίχας, το οποίο τη βοηθά να προσαρμόζεται στην επιφάνεια του εγκεφάλου χωρίς να καταστρέφει κανέναν ιστό. Για να εμφυτεύσουν τη συσκευή, οι χειρουργοί κάνουν μια πολύ λεπτή σχισμή στο κρανίο και το γλιστρούν σαν να έβαζαν ένα γράμμα σε ένα κουτί.

Η συσκευή λειτουργεί συλλέγοντας εγκεφαλικά σήματα, ερμηνεύοντάς τα και εξάγοντας εντολές σε ένα συνδεδεμένο μηχάνημα ανάλογα με το σήμα του εγκεφάλου που λαμβάνεται. Επειδή οι επιστήμονες μπορούν εύκολα να αυξήσουν τον αριθμό των ηλεκτροδίων στην ταινία, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία και άλλων νευρολογικών προβλημάτων υγείας. Η εμφύτευση είναι επίσης αναστρέψιμη εάν οι ασθενείς αλλάξουν γνώμη.

Η συσκευή έχει αποκωδικοποιήσει επιτυχώς τα εγκεφαλικά σήματα σε ζώα και η Precision ελπίζει να λάβει την έγκριση του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για να δοκιμάσει το εμφύτευμα σε ανθρώπους τους επόμενους μήνες. Να σημειωθεί ότι οι δύο συνιδρυτές της Precision συμμετείχαν και στην ίδρυση της Neuralink, της εταιρείας νευροτεχνολογίας που ανήκει στον Ελον Μασκ η οποία επίσης αναπτύσσει τέτοιου είδους εμφυτεύματα, όμως πρόκειται για ανεξάρτητη και ανταγωνιστική στη Neuralink εταιρεία.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου