Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023

Τι θα πείτε όταν εκατομμύρια άνθρωποι πεθάνουν από την πείνα;


Τι θα κάνετε όταν εκατομμύρια άνθρωποι αρχίσουν να πέφτουν θύματα της πείνας; Είστε προετοιμασμένοι να δείτε λιμούς να εμφανίζονται σε όλο τον κόσμο; Οι σκεπτικιστές που υποστήριζαν ότι θα βρούμε έναν τρόπο να ξεπεράσουμε με κάποιο τρόπο την παγκόσμια επισιτιστική κρίση μόλις συνειδητοποιούν ότι πρόκειται για ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα που όλοι φανταζόμασταν. Τα

απρόβλεπτα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν τεράστιο αντίκτυπο στη φετινή παραγωγή τροφίμων. Το 2023, δεν θα υπάρχουν αρκετά αποθέματα τροφίμων για όλους στον πλανήτη, πράγμα που σημαίνει ότι οι κρίσεις πείνας, οι ελλείψεις και η επισιτιστική ανασφάλεια θα πλήξουν μεγάλα τμήματα του παγκόσμιου πληθυσμού και θα επιφέρουν πρωτοφανή πόνο και απελπισία σε αμέτρητες οικογένειες σε όλο τον κόσμο. Και αυτά τα ζητήματα δεν αφορούν αποκλειστικά τα φτωχότερα έθνη. Στο σημερινό βίντεο θα αποκαλύψουμε ότι ορισμένες από τις ίδιες καταστροφές που κατέρρευσαν τη γεωργική παραγωγή στις αναπτυσσόμενες χώρες συμβαίνουν και στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτή τη στιγμή. 

Ενώ οι Αμερικανοί ανησυχούν για τα άδεια ράφια, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι εκατομμύρια άνθρωποι στην Ανατολική Αφρική απειλούνται με λιμοκτονία, καθώς η ξηρασία, η κλιματική αλλαγή, η άνοδος των τιμών και μια συνεχιζόμενη εμφύλια σύγκρουση στη βόρεια Αιθιοπία συμβάλλουν στην επιδείνωση της επισιτιστικής ανασφάλειας. Στη Σομαλία, οι αρχές προβλέπουν ότι η παραγωγή λαχανικών και σιτηρών θα μειωθεί κατά περίπου 80% φέτος λόγω του ασυνήθιστα ξηρού καιρού. "Αυτή η μετεωρολογική ξηρασία είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια της εδαφικής υγρασίας, προκάλεσε την αποξήρανση των υδάτινων οδών και οδήγησε στο θάνατο εκατομμυρίων ζώων", σημειώνουν οι ερευνητές του ΟΗΕ. "Οι προβλέψεις δείχνουν ότι η περίοδος βροχών από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο θα μπορούσε επίσης να αποτύχει. Αυτό θα έθετε τις βάσεις για μια άνευ προηγουμένου πενταετή ξηρασία".

Παρόλο που οι αρχές εδώ στις ΗΠΑ δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα για το τι συμβαίνει στην Αφρική αυτή τη στιγμή, μάλλον θα έπρεπε, γιατί οι συνθήκες αρχίζουν να αλλάζουν και εδώ. Και οι Αμερικανοί αγρότες και κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν επίσης τη χειρότερη ξηρασία της χιλιετίας, τη συρρίκνωση των αποθεμάτων νερού, τον πληθωρισμό και την εκκαθάριση των κοπαδιών βοοειδών. Οι καυτές θερμοκρασίες αναγκάζουν τους κτηνοτρόφους να πάρουν μια αγωνιώδη απόφαση: Να πουλήσουν νωρίς τα βοοειδή τους για λιγότερα χρήματα από όσα είχαν προγραμματίσει - ή να κρατήσουν τα κοπάδια τους, να προσευχηθούν για βροχή και να διακινδυνεύσουν να χάσουν τα πάντα.

Σε αυτό το σημείο, ο ρυθμός με τον οποίο πωλούνται τα βοοειδή στις ΗΠΑ είναι απλά πρωτοφανής. Σύμφωνα με το The Hill, κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων, το εθνικό ποσοστό πώλησης βοοειδών εκτοξεύτηκε στο 120% πάνω από τα επίπεδα του 2021,- ένας μέσος όρος που κρύβει ακόμη υψηλότερες φρενίτιδες πωλήσεων σε ορισμένες αγορές. Αν δεν έρθει βροχή, οι αγρότες θα πρέπει να συνεχίσουν να εγκαταλείπουν ή να καταστρέφουν τις καλλιέργειές τους τους επόμενους μήνες. 

Στην Καλιφόρνια, η κατάσταση δημιουργεί έλλειψη ντομάτας, με τους αγρότες να εγκαταλείπουν τα χωράφια καθώς οι καλλιέργειες μετατρέπονται σε σκόνη εν μέσω κρίσης νερού. Η είδηση ήρθε καθώς οι αγρότες του Αϊντάχο αποκάλυψαν ότι το επόμενο πρόβλημα επισιτιστικής ανασφάλειας που μπορεί να επηρεάσει τις διατροφικές συνήθειες των Αμερικανών θα μπορούσε να είναι μια αναδυόμενη έλλειψη πατάτας. "Χρειαζόμαστε απεγνωσμένα βροχή ... και φτάνουμε σε ένα σημείο όπου δεν μας έχουν απομείνει αποθέματα για να συνεχίσουμε να ικανοποιούμε τη ζήτηση της αγοράς", δήλωσε στο Bloomberg ο Mike Montna, επικεφαλής της Ένωσης Τοματοπαραγωγών της Καλιφόρνιας. 

Φυσικά, αυτά τα ζητήματα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Σε όλο τον πλανήτη, η γεωργική παραγωγή θα είναι πολύ μειωμένη φέτος και θα αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις αυτής της μείωσης το 2023. Βρισκόμαστε πραγματικά στην επιμέλεια μιας καταστροφικής παγκόσμιας κρίσης ακριβώς, και οι επόμενοι μήνες θα είναι γεμάτοι απόγνωση.

Epic Economist

ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου