Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

Πλήγμα για Μητσοτάκη και ΝΔ η πρόταση μομφής - Θα καταψηφιστεί μεν... αλλά θα έχει επιπτώσεις - Οι 5 λόγοι.

 O Μητσοτάκης έχει χάσει σε κύριος και αξιοπιστία συνολικά από την υπόθεση υποκλοπών.Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι σίγουρο, ότι θα κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης σήμερα στην Βουλή, το βράδυ δεν θα μπορούσε να συμβεί και αλλιώς.
Ωστόσο, έχει χάσει σε κύριος και αξιοπιστία συνολικά από την υπόθεση υποκλοπών.
Ασχέτως, εάν όντως «ένοχος, ένοχο ου ποιεί», δηλαδή δεν μπορεί να φωνάζει ο ΣΥΡΙΖΑ που η ΕΥΠ επί εποχής του παρακολουθούσε υπουργούς και το ΚΚΕ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, καταψηφίστηκε, ήρθε στην εξουσία η κυβέρνηση Μητσοτάκη και στην περίπτωση της ΕΥΠ, ο κ. Μητσοτάκης την έφερε στο πρωθυπουργικό γραφείο, έφερε δικό του άνθρωπο στην διοίκηση της ΕΥΠ παρόλο που δεν είχε τα απαραίτητα προσόντα.
Γιατί πιστεύουμε ότι αυτή η περίπτωση σκανδάλου θα κοστίσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη;

1. Σαμαράς - Καραμανλής δείχνουν την ενόχλησή τους.

Όπως γράψαμε και παλαιότερα, οι δύο πρώην πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας Καραμανλής-Σαμαράς έχουν ουσιαστικά πειστεί για τις ευθύνες του σημερινού προέδρου της ΝΔ σχετικά με το σκάνδαλο. Έχουν άρει την εμπιστοσύνη τους αλλά δεν θα τραβήξουν το χαλί προεκλογικά στον Κ. Μητσοτάκη. Στην ψηφοφορία για τη πρόταση μομφής θα λείπουν και θα στείλουν μία τυπική επιστολική ψήφο. Είναι ο τρόπος τους να δείξουν την μεγάλη ενόχλησή τους.

2. Εχθρός πλέον ο Βενιζέλος και οι Συνταγματολόγοι.

Οι υποκλοπές κοστίζουν στο Κέντρο για τον Μητσοτάκη.
Ήδη έχασε μία μεγάλη συνιστώσα του Κέντρου, τον Βαγγέλη Βενιζέλο.
Ο Βενιζέλος, εχθές σε εκδήλωση που έκαναν φιλοσυριζαίοι καθηγητές επιτέθηκε και πάλι στον Πρωθυπουργό για τις υποκλοπές. Μαζί του έχει πάρει και άλλους καθηγητές που μέχρι πρότινος είχαν υπηρετήσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως ο Ν.Αλιβιζάτος, ο Ξ.Κοντιάδης ενώ διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με εκδότες και άλλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

3. Όχι χωρίς αντίτιμο η στήριξη σε Χατζηδάκη.

Δεν περιμέναμε να «αδειάσει» ο Κωστής Χατζηδάκης τον φίλο του Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά γνωρίζουμε καλά ότι αυτό δεν θα είναι χωρίς αντίτιμο. Η επόμενη μέρα των εκλογών, θα βρει τον κ. Χατζηδάκη σε όποιο υπουργικό θώκο θελήσει εκείνος να πάει και απλά ο Κ. Μητσοτάκης δεν θα μπορέσει να του το αρνηθεί.
Διότι θα τον έχει στηρίξει σε μία πολύ δύσκολη στιγμή. Φανταστείτε τώρα να τον είχε αδειάσει και να ζητούσε την παραίτησή του…

4. Δεν υπάρχει προθυμία για συνεργασία με ΝΔ επί Μητσοτάκη.

Με την υπόθεση των υποκλοπών, ο Κ. Μητσοτάκης έχασε κάθε πιθανότητα να βοηθηθεί από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Η παρακολούθηση Ανδρουλάκη αλλά και το μέγεθος του σκανδάλου, κλείνει κάθε πόρτα. Για τον Μητσοτάκη μένουν 2 επιλογές.
Ή να συνεργαστεί με τον Κυριάκο Βελόπουλο ή να αποστατήσουν κάποιοι πρόθυμοι από το ΠΑΣΟΚ και την Ελληνική Λύση για να πάρουν υπουργική θέση. Μόνο εάν φύγει ο Κ. Μητσοτάκης από την Πρωθυπουργία θα μπορούσε να τεθεί κάτι υπό συζήτηση.

5. Η περίπτωση Κασιδιάρη γυρίζει μπούμερανγκ.

Η περίπτωση αποκλεισμού Κασιδιάρη γυρίζει μπούμερανγκ.
Δημιουργεί μεγαλύτερη συσπείρωση στο εθνικό κόμμα Έλληνες ενώ δεν είναι βέβαιο εάν θα περάσει από τον Άρειο Πάγο η ρύθμιση.
Το Μαξίμου θέλει να αποκλείσει το κόμμα γιατί αν γίνει επτακομματική η επόμενη βουλή, ο πήχης αυτοδυναμίας ανεβαίνει πάνω από το 38%, ένα ποσοστό απαγορευτικό με τις δυνατότητες της ΝΔ σε αυτές τις συνθήκες.

Σε κάθε περίπτωση, ο Πρωθυπουργός θα κερδίσει τις εντυπώσεις σήμερα το βράδυ, αλλά στην ουσία θα έχει χάσει. Και όσο περνάει ο καιρός θα βγαίνουν προς τα έξω και άλλες αποκαλύψεις για τις επισυνδέσεις που θα ροκανίζουν την διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις εκλογές, όπως δείχνουν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Μαξιμιλιανός.

bankingnews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου