Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023

Η Ευρώπη βρίσκεται "στα πρόθυρα" μιας "καταστροφικής" ξηρασίας, καθώς τα αποθέματα υπόγειων υδάτων στερεύουν σε όλη την ήπειρο, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Η Ευρώπη βρίσκεται στα πρόθυρα μιας καταστροφικής ξηρασίας, καθώς τα αποθέματα υπόγειων υδάτων στερεύουν, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Τα θερμότερα καλοκαίρια που οφείλονται στην υπερθέρμανση του πλανήτη σήμαινε ότι υπήρξε τεράστια πτώση στα επίπεδα των επιφανειακών υδάτων από το 2018, τα οποία δεν έχουν ανακάμψει λόγω των κυμάτων καύσωνα σε όλη την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η Ευρώπη βρίσκεται στα πρόθυρα μιας υδάτινης καταστροφής, η οποία επηρεάζει ήδη την άγρια ζωή, τους οικοτόπους και τη γεωργία.

Ο Δρ Torsten Mayer-Gürr, καθηγητής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Γκρατς, Αυστρία, και συγγραφέας της έρευνας, δήλωσε: "Πριν από μερικά χρόνια, δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι το νερό θα αποτελούσε πρόβλημα εδώ στην Ευρώπη".

Η έρευνα έρχεται καθώς η μέση ετήσια θερμοκρασία του Ηνωμένου Βασιλείου ξεπέρασε τους 10 βαθμούς Κελσίου για πρώτη φορά το 2022, καθώς το περασμένο έτος επιβεβαιώθηκε ως το θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα. 

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες του 2018 και του 2019 υπήρξε εντυπωσιακή έλλειψη νερού στην Κεντρική Ευρώπη.

Έκτοτε, δεν έχει σημειωθεί σημαντική άνοδος των επιπέδων των υπόγειων υδάτων, με τα επίπεδα να παραμένουν σταθερά χαμηλά.

Η δυνητικά καταστροφική ξηρασία καταστρέφει ήδη τους φυσικούς οικοτόπους, επηρεάζει τη γεωργία και δημιουργεί σημαντικές ελλείψεις ενέργειας, αποκαλύπτει μια νέα μελέτη.

Οι επιπτώσεις αυτής της παρατεταμένης ξηρασίας ήταν εμφανείς στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2022.

Οι ξηρές κοίτες των ποταμών και η αργή εξαφάνιση των στάσιμων υδάτων επηρέασαν σοβαρά τόσο τη φύση όσο και τους ανθρώπους.

Πολλά υδρόβια είδη έχασαν τους βιότοπους τους ή σκοτώθηκαν καθώς το νερό τους εξαφανίστηκε, ενώ το ξηρό έδαφος προκάλεσε πολλά προβλήματα στη γεωργία και αιφνίδιες πλημμύρες.

Η ξηρασία προκάλεσε επίσης μαζικές πυρκαγιές δασών και χόρτων σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Η έλλειψη ενέργειας στην Ευρώπη επιδεινώθηκε επίσης, καθώς χωρίς επαρκείς ποσότητες νερού ψύξης, οι πυρηνικοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας σε χώρες όπως η Γαλλία δυσκολεύονταν να παράγουν αρκετή ηλεκτρική ενέργεια.

Τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια δυσκολεύονταν επίσης να εκπληρώσουν τη λειτουργία τους λόγω της έλλειψης νερού.

Τα νέα αυτά στοιχεία δείχνουν τον πραγματικό και πιεστικό αντίκτυπο που έχει η κλιματική αλλαγή σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είδε το 2022 την πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ, καταρρίπτοντας τα προηγούμενα ρεκόρ θερμοκρασίας και βλέποντας τον υδράργυρο να ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου. 

Ο Δρ Torsten May


er-Gürr, καθηγητής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Γκρατς στην Αυστρία και συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: "Η επεξεργασία και η υπολογιστική προσπάθεια εδώ είναι αρκετά μεγάλη.

'Έχουμε μια μέτρηση απόστασης κάθε πέντε δευτερόλεπτα και επομένως περίπου μισό εκατομμύριο μετρήσεις το μήνα. Από αυτές προσδιορίζουμε στη συνέχεια χάρτες βαρυτικού πεδίου".

Και πρόσθεσε: "Πριν από μερικά χρόνια, δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι το νερό θα αποτελούσε πρόβλημα εδώ στην Ευρώπη, ειδικά στη Γερμανία ή την Αυστρία.

"Έχουμε πράγματι προβλήματα με την παροχή νερού εδώ - πρέπει να το σκεφτούμε αυτό".

dailymail.co.uk

ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου