Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023

Ανάλυση / Επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο Ιράν: Τα 3 προβλήματα της Τεχεράνης.

 Ένοπλα μη επανδρωμένα αεροσκάφη φέρεται να επιτέθηκαν σε ευαίσθητη ιρανική στρατιωτική τοποθεσία στο Ισφαχάν, προκαλώντας αρκετές εκρήξεις. Η επίθεση προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε μια προηγμένη εγκατάσταση όπλων, δήλωσαν αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών στην Jerusalem Post.   


Ιρανικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι το χτύπημα προκάλεσε μόνο μικρές ζημιές. Ωστόσο, οι πηγές των μυστικών υπηρεσιών δήλωσαν ότι η επίθεση ήταν καταστροφική.

Ξεχωριστά, αμερικανικές πηγές δήλωσαν στο σαουδαραβικό κανάλι Al-Hadath ότι οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν το χτύπημα σε συνεργασία με άλλη χώρα που δεν είναι το Ισραήλ. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στόχευσαν ένα απόθεμα ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων, ανέφερε το δημοσίευμα.

Ωστόσο, ανώνυμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν αργότερα στη Wall Street Journal ότι το Ισραήλ πραγματοποίησε την επίθεση.

Η Μοσάντ πιθανότατα συμμετείχε στον σχεδιασμό και την εκτέλεση της επίθεσης σε συνεργασία με άλλους εταίρους, έγραψε ο στρατιωτικός δημοσιογράφος Ron Ben-Yishai. Ο ίδιος εκτίμησε ότι το χτύπημα είχε στόχο νέα ιρανικά όπλα και ενδεχομένως το πρόγραμμα υπερηχητικών πυραύλων του Ιράν.

Εν τω μεταξύ, ορισμένες ιρανικές πηγές κατηγόρησαν το Ισραήλ για την επίθεση. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής της CIA Μπιλ Μπερνς μόλις επισκέφθηκε το Ισραήλ και συναντήθηκε με τον διευθυντή της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα. Η ισραηλινή κατασκοπευτική υπηρεσία αναμένεται να εντείνει τη μυστική δράση κατά του Ιράν το 2023.

Ανεξάρτητα από το αν συμμετείχε το Ισραήλ, το χτύπημα εκθέτει τρία μεγάλα προβλήματα για την Τεχεράνη:

Η αδύναμη άμυνα του Ιράν

1. Η εμπλοκή των ΗΠΑ υποδηλώνει πολύ άσχημα νέα για το καθεστώς του Ιράν. Η απόφαση της Τεχεράνης να ευθυγραμμιστεί στενά με τη Μόσχα και να εξοπλίσει τον ρωσικό στρατό θα μπορούσε να υποκινήσει μια στρατηγική καταστροφή για τους Ιρανούς.

Η στρατιωτική συμμαχία με τη Ρωσία τοποθετεί το Ιράν σταθερά στο ραντάρ των ΗΠΑ. Η Τεχεράνη, η οποία προηγουμένως θεωρούνταν κυρίως περιφερειακό πρόβλημα και ενόχληση για τη Δύση, μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε μια πραγματικά παγκόσμια απειλή.

Οι Αμερικανοί απέφυγαν σε μεγάλο βαθμό τη στρατιωτική δράση κατά του Ιράν, αλλά η επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια σημαντική αλλαγή. Η στρατιωτική ισχύς των ΗΠΑ είναι τεράστια και η αξιοποίησή της εναντίον του Ιράν θα κλιμακώσει δραματικά τον κίνδυνο για τα πιο πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία του καθεστώτος.

2. Μέχρι στιγμής, η περισσότερη προσοχή επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Αλλά η τελευταία επίθεση σηματοδοτεί μια πιθανή μετατόπιση της εστίασης στα συμβατικά όπλα της Τεχεράνης.

Οι Ιρανοί διαθέτουν μια μεγάλη στρατιωτική βιομηχανία που είναι διασκορπισμένη σε ολόκληρη τη χώρα σε πολλές τοποθεσίες. Πολλές από αυτές είναι ευάλωτες σε επιθέσεις, καθώς το Ιράν δεν έχει τα μέσα να εγκαταστήσει ισχυρές άμυνες σε κάθε τοποθεσία.

Μια απόφαση των ΗΠΑ ή του Ισραήλ να επεκτείνουν τις επιθέσεις στη στρατιωτική βιομηχανία του Ιράν σημαίνει μεγάλο πρόβλημα για τους στρατιωτικούς σχεδιαστές του Ιράν. Αυτή τη στιγμή, δεν διαθέτουν τόσο τα μέσα όσο και τους πόρους για να αναπτύξουν αποτελεσματικές άμυνες.

3. Η επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναδεικνύει την ποιότητα των πληροφοριών που διαθέτουν οι αντίπαλοι του Ιράν, καθώς και την αδυναμία της ίδιας της Τεχεράνης στις πληροφορίες. Οι Ιρανοί έχουν διεισδύσει βαθιά στους εχθρούς τους, ενώ γνωρίζουν ελάχιστα για τα σχέδια επίθεσης εναντίον τους.

Πολλαπλές επιχειρήσεις στο ιρανικό έδαφος τα τελευταία χρόνια έχουν ήδη αποκαλύψει την ευθραυστότητα των δικτύων ασφαλείας και πληροφοριών της Τεχεράνης. Το τελευταίο πλήγμα καθιστά σαφές ότι η ικανότητα του Ιράν να συλλέγει πληροφορίες σχετικά με τον στρατηγικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό εναντίον του είναι πολύ περιορισμένη.  

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ συνεχίζει να λαμβάνει ακριβείς πληροφορίες για τις ιρανικές ενέργειες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία βομβαρδίζει τακτικά στόχους στη Συρία και αλλού, ενώ η Μοσάντ φέρεται να επιτίθεται στην καρδιά του Ιράν με ανησυχητική συχνότητα. Με τις ΗΠΑ και τις τεράστιες δυνατότητες πληροφοριών τους στην εικόνα, τα πράγματα θα γίνουν μόνο χειρότερα για την Τεχεράνη.

Και πάνω απ' όλα, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ δοκιμάζουν σχέδια για ένα χτύπημα στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

israelradar.com

ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου