Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023

"Αυτή η εξαιρετικά επικίνδυνη απόφαση οδηγεί τη σύγκρουση σε νέο επίπεδο": με αποτέλεσμα οι τηλεοπτικές μαριονέτες του Πούτιν να καλέσουν σε πυρηνικό χτύπημα στο Βερολίνο.

 Η Ρωσία προειδοποίησε σήμερα ότι η απόφαση της Γερμανίας να στείλει δεκάδες σύγχρονα άρματα μάχης στην Ουκρανία είναι "εξαιρετικά επικίνδυνη" και θα "οδηγήσει τη σύγκρουση σε νέο επίπεδο".


Βάζοντας τέλος σε μια πικρή διαμάχη, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς επιβεβαίωσε τελικά σήμερα ότι το Βερολίνο θα στείλει τα δικά του γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard 2 στην πρώτη γραμμή και θα επιτρέψει στους συμμάχους του ΝΑΤΟ να παραδώσουν μερικά από τα δικά τους.

Ο Σολτς προϊδέασε μάλιστα για περαιτέρω παραδόσεις συστημάτων αεράμυνας, βαρέως πυροβολικού και πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων και δήλωσε ότι η Γερμανία "σκοπεύει να επεκτείνει αυτά που έχουμε παραδώσει", μια σημαντική στροφή σε σχέση με την προηγούμενη απροθυμία του καγκελάριου. 

Η Ρωσία χαρακτήρισε την κίνηση ως "κατάφωρη πρόκληση" και προειδοποίησε ότι οι νέες προμήθειες του ΝΑΤΟ θα "καούν όπως όλες οι υπόλοιπες", ενώ ένας οργισμένος προπαγανδιστής του Πούτιν ζήτησε να καταστραφεί το γερμανικό κοινοβούλιο με πυρηνικό χτύπημα.

Και ο πρεσβευτής της Ρωσίας δήλωσε σήμερα: "Αυτή η εξαιρετικά επικίνδυνη απόφαση μεταφέρει τη σύγκρουση σε ένα νέο επίπεδο αντιπαράθεσης και έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις Γερμανών πολιτικών για την απροθυμία της Γερμανικής Ομοσπονδίας να εμπλακεί σε αυτήν".Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παράσχουν 31 άρματα μάχης M1 Abrams στην Ουκρανία σε μια συμφωνία αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων, αναφέρει το Bloomberg, ενώ το Βερολίνο θα προμηθεύσει αρχικά 14 άρματα μάχης Leopard 2.

Οι ρωσικές αποθήκες διαθέτουν περίπου 10.200 άρματα μάχης, ενώ εκτιμάται ότι 3.300 έχουν αναπτυχθεί στην Ουκρανία, με 1.640 να έχουν καταστραφεί. 

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε "ειλικρινά ευγνώμων" και οι αξιωματούχοι του χαιρέτισαν την κίνηση ως "γροθιά στη γροθιά" για τη δημοκρατία, ενώ η Ρωσία είχε προειδοποιήσει ότι θα προκαλούσε "παγκόσμια καταστροφή" και θα κλιμάκωνε τον πόλεμο πέρα από τα σύνορα της Ουκρανίας.  

Η Ρωσία είχε προειδοποιήσει ότι η προμήθεια περισσότερων αρμάτων μάχης θα "άφηνε ένα μόνιμο σημάδι" και δεν θα οδηγούσε σε "τίποτα καλό", με φόβους στη Μόσχα ότι ο εξοπλισμός υψηλής τεχνολογίας θα μπορούσε να επιφέρει καταστροφικό πλήγμα στις δυνάμεις εισβολής.

Η πίεση που ασκείται εδώ και εβδομάδες στην κυβέρνηση του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς να στείλει τα άρματα μάχης και να επιτρέψει στους συμμάχους του ΝΑΤΟ να πράξουν το ίδιο. Ο Γερμανός ηγέτης ήταν επιφυλακτικός για κινήσεις που θα μπορούσαν να ωθήσουν τη Ρωσία σε κλιμάκωση, αλλά τελικά υποχώρησε σήμερα.

Σε δήλωσή του ανέφερε: "Πρέπει πάντα να ξεκαθαρίζουμε σε ό,τι κάνουμε ότι κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο και δυνατό για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία, αλλά ότι ταυτόχρονα εμποδίζουμε την κλιμάκωση του πολέμου σε πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ".

Ο στόχος ήταν να δημιουργηθούν γρήγορα δύο τάγματα με άρματα μάχης Leopard 2 για την Ουκρανία, ανέφερε η δήλωση, προσθέτοντας ότι η Γερμανία θα παράσχει σε πρώτη φάση 14 άρματα μάχης από τα στρατιωτικά αποθέματα.

Η εκπαίδευση των ουκρανικών στρατευμάτων για τη χρήση των τεθωρακισμένων θα ξεκινήσει σύντομα στη Γερμανία και η χώρα θα παράσχει επίσης υλικοτεχνική υποστήριξη και πυρομαχικά, αναφέρεται. Η Γερμανία θα εκδώσει τις κατάλληλες άδειες μεταφοράς σε χώρες-εταίρους που θέλουν να παραδώσουν γρήγορα τα γερμανικής κατασκευής άρματα από τα αποθέματά τους στην Ουκρανία, ανέφερε.

Σε απάντηση, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε: "Είμαι βέβαιος ότι πολλοί εμπειρογνώμονες κατανοούν τον παραλογισμό αυτής της ιδέας. Το σχέδιο είναι καταστροφικό από άποψη τεχνολογίας.

Αλλά πάνω απ' όλα, υπερεκτιμά το δυναμικό που θα προσθέσει στον ουκρανικό στρατό. Αυτά τα τανκς καίγονται όπως όλα τα άλλα".

Ο προπαγανδιστής του Πούτιν Yevgeny Satanovsky, πρόεδρος του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής της Μόσχας, δήλωσε στο κανάλι Waldman-LINE ότι οι πύραυλοι με πυρηνική κεφαλή πρέπει να χρησιμοποιηθούν στο κέντρο της γερμανικής δημοκρατίας.

Είπε: "Τα γερμανικά τανκς με σταυρούς στη θωράκισή τους θα παρελάσουν και πάλι στην Ουκρανία επιτιθέμενα σε Ρώσους στρατιώτες.

'Έχω μια φυσική αντίδραση σε αυτό - η Σοβιετική Ένωση βομβάρδισε το Βερολίνο το 1941. Και για μένα αυτό είναι ένα μήνυμα ότι το Ράιχσταγκ, ή η Μπούντεσταγκ, που τώρα αντικαθιστά το Ράιχσταγκ, απλά δεν πρέπει να παραμείνει όρθιο πλέον.'Επίπεδο, ελαφρώς ραδιενεργό, λιωμένο έδαφος [θα παραμείνει στη θέση του].

Εν τω μεταξύ, ο αγαπημένος προπαγανδιστής του Πούτιν, ο Βλαντιμίρ Σολοβιόφ, εξόργισε επίσης την κίνηση αυτή, την οποία θεωρεί ξεκάθαρα ως ένα σημαντικό πλήγμα για τον Ρώσο πρόεδρο, ενώ αποτελεί επίσης απόδειξη στα ρωσικά μάτια ότι η Γερμανία έχει προσχωρήσει άμεσα στον πόλεμο.

Ήρθε η ώρα να στείλουμε ένα σαφές, αποφασιστικό μήνυμα ότι θεωρούμε πλέον τη Γερμανία άμεσο μέρος της σύγκρουσης, αναζωπυρώνοντας μνήμες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η εμφάνιση γερμανικών αρμάτων μάχης θα σημαίνει σίγουρα ότι θεωρούμε το γερμανικό έδαφος, τις στρατιωτικές βάσεις και άλλες τοποθεσίες ως νόμιμους στόχους.

'Το ΝΑΤΟ θέλει να πολεμήσει με αυτόν τον πονηρό τρόπο, προσποιούμενο ότι δεν πολεμά.

Στα όνειρά σας! Στα όνειρά σας!'Και ο [Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις] Πιστόριους θα μείνει στην ιστορία ως ένας ηλίθιος που οδήγησε τη Γερμανία να γίνει ζώνη άμεσης καταστροφής.

'Και ο [καγκελάριος] Scholz επίσης, και η [υπουργός Εξωτερικών Annalena] Baerbock.

'Ο γερμανικός λαός θα γνωρίζει ποιους νέους ναζιστές ηγέτες ανέδειξε και έφερε στην εξουσία. Αυτή είναι η υποκειμενική μου άποψη".

Μια άλλη κορυφαία προπαγανδίστρια του Πούτιν, η Margarita Simonyan, δήλωσε ότι η Γερμανία θα στείλει "θαλάμους αερίων" στην Ουκρανία μετά την έγκριση των αρμάτων μάχης.

Αναφερόμενη στους θαλάμους αερίων των Ναζί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η Simonyan έγραψε στο Telegram: "Η Γερμανία, αφού μαστιγώθηκε από την Ουάσιγκτον, θα στείλει 14 τανκς στην Ουκρανία.

'Πιο κοντά στο καλοκαίρι, αναμένονται επίσης παραδόσεις θαλάμων αερίων'.

Ένας αξιωματούχος δήλωσε ότι τα άρματα μάχης θα αγοραστούν στο πλαίσιο ενός επερχόμενου πακέτου της Πρωτοβουλίας Βοήθειας για την Ασφάλεια της Ουκρανίας, το οποίο παρέχει μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση για όπλα και εξοπλισμό που θα αγοραστούν από εμπορικούς προμηθευτές. 

Σύμφωνα με τον νόμο, η Γερμανία πρέπει να συμφωνήσει για να δοθούν τα άρματα μάχης στην Ουκρανία, η οποία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ. 

'Μερικές εκατοντάδες άρματα μάχης για τα πληρώματα των τεθωρακισμένων μας... Αυτό είναι που πρόκειται να γίνει μια πραγματική γροθιά της δημοκρατίας', έγραψε στο Telegram ο Andriy Yermak, επικεφαλής της διοίκησης του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky.

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ χαιρέτισε σήμερα την κίνηση, λέγοντας: "Μαζί επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας για να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο και θα εξασφαλίσει μια διαρκή ειρήνη".

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας ευχαρίστησε την Τετάρτη τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς για την απόφασή του να στείλει άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία.

'Σας ευχαριστώ @Bundeskanzler Olaf Scholz', έγραψε ο Mateusz Morawiecki στο Twitter. 'Η απόφαση να στείλετε Leopards στην Ουκρανία είναι ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της αναχαίτισης της Ρωσίας'.

Σε απάντηση, ο Πούτιν έχει ξεκινήσει μια νέα υφέρπουσα μυστική κινητοποίηση, ακόμη και ενώ αρνείται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το Κρεμλίνο απέρριψε μια αναφορά που προέρχεται από Αμερικανούς αξιωματούχους ότι σχεδιάζεται ένα νέο "πιο αθόρυβο" κύμα 200.000 νεοσύλλεκτων.

Ωστόσο, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για μια δραματική νέα αρπαγή στρατεύσιμων για να πολεμήσουν και να εργαστούν σε εργοστάσια για την κατασκευή αρμάτων μάχης, πυραύλων και άλλου υλικού για την πολεμική του προσπάθεια.

Η εκστρατεία βρισκόταν σε εξέλιξη πριν από την αναμενόμενη συμφωνία για τα τανκς, αλλά η Μόσχα θα μπορούσε κάλλιστα να χρησιμοποιήσει την αναβάθμιση ως δικαιολογία για την κινητοποίηση.

Δυτική πηγή δήλωσε: "Είναι σε εξέλιξη χωρίς μεγάλες ανακοινώσεις και θα αυξηθεί".

Μια τακτική είναι πιθανό να είναι να πιεστούν οι έφηβοι στρατεύσιμοι - οι οποίοι σύμφωνα με το νόμο δεν πρέπει να στέλνονται στον πόλεμο, παρά μόνο για στρατιωτική εκπαίδευση - να εγγραφούν γρήγορα στη σύγκρουση με προσφορές αυξημένων μισθών.

Ξεχωριστά, νέοι κανόνες θα εμποδίζουν τους άνδρες σε στρατιωτική ηλικία να οδηγούν στο εξωτερικό σε χώρες όπως η Γεωργία και το Καζακστάν για να αποφύγουν τη στράτευση.

Οι οδηγοί θα πρέπει να κλείνουν χρονοθυρίδες για την έξοδο από τη χώρα, καθιστώντας ευκολότερο για τις αρχές να ασκήσουν βέτο στη μετακίνησή τους στο εξωτερικό.

Χιλιάδες άνδρες παραμένουν εκτός Ρωσίας από φόβο μήπως προωθηθούν στο μέτωπο του Πούτιν, όπου έχει υποστεί καταστροφικές απώλειες.Εν τω μεταξύ, μετανάστες από το Τατζικιστάν και το Κιργιστάν -που έχουν λάβει ρωσικά διαβατήρια- εμποδίστηκαν ξαφνικά να φύγουν από τη Ρωσία.

Όσοι προσπάθησαν να το πράξουν, τους είπαν ότι "περιλαμβάνονται στον κατάλογο κινητοποίησης", όπως αναφέρθηκε.

Στην περιοχή του Ομσκ, ένα τεράστιο νέο κέντρο εκπαίδευσης κατασκευάζεται προφανώς για χιλιάδες στρατεύσιμους που απαιτείται να επανεκπαιδευτούν για αμυντικά εργοστάσια.

Αντί για δύο χρόνια εκπαίδευσης, οι νεοσύλλεκτοι θα λάβουν ταχύρρυθμα μαθήματα διάρκειας έως και έξι μηνών για να καλύψουν τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού σε εργοστάσια που είναι απαραίτητα για την πολεμική προσπάθεια του Πούτιν, ανέφερε η ρωσική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Readovka.

Η Γερμανία και οι ΗΠΑ έχουν μέχρι στιγμής συγκρατηθεί στην παροχή βαρέων τεθωρακισμένων, φοβούμενες την υποστήριξη που θα μπορούσε να δώσει στο Κρεμλίνο αφορμή να διευρύνει τη σύγκρουση.

Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει ότι οι προμήθειες σύγχρονου επιθετικού οπλισμού στην Ουκρανία θα κλιμακώσουν τον πόλεμο, με ορισμένους αξιωματούχους να λένε ότι οι σύμμαχοί της οδηγούν τον κόσμο σε μια "παγκόσμια καταστροφή".

Οι παραδόσεις αρμάτων μάχης από τις ΗΠΑ θα αποτελούσαν "άλλη μια κατάφωρη πρόκληση", δήλωσε την Τετάρτη ο Ανατόλι Αντόνοφ, πρεσβευτής της Ρωσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

'Είναι προφανές ότι η Ουάσινγκτον προσπαθεί σκόπιμα να μας προκαλέσει μια στρατηγική ήττα', δήλωσε ο Antonov σε σχόλια που δημοσιεύθηκαν στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram της πρεσβείας.

'Τα αμερικανικά άρματα μάχης θα καταστραφούν από τον στρατό μας με τον ίδιο τρόπο που καταστρέφονται όλα τα άλλα δείγματα εξοπλισμού του ΝΑΤΟ', πρόσθεσε ο διπλωμάτης.

Η Ουκρανία εκλιπαρεί εδώ και μήνες για δυτικά άρματα μάχης που λέει ότι χρειάζεται για να δώσει στις δυνάμεις της τη δύναμη πυρός και την κινητικότητα για να διασπάσουν τις ρωσικές γραμμές και να ανακαταλάβουν εδάφη.

Το ερώτημα για το αν θα πρέπει να προμηθεύσει η Ουκρανία με σημαντικό αριθμό των οχημάτων έχει κυριαρχήσει στη συζήτηση μεταξύ των δυτικών συμμάχων τις τελευταίες ημέρες.

Η Γερμανία διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο, διότι τα Leopards, τα οποία διαθέτουν 20 στρατοί σε όλο τον κόσμο, θεωρούνται ως η καλύτερη επιλογή για την Ουκρανία, καθώς είναι διαθέσιμα σε μεγάλους αριθμούς και είναι εύκολο να αναπτυχθούν και να συντηρηθούν.

Παρόλο που τα αμερικανικά Abrams θεωρούνται λιγότερο κατάλληλα λόγω της κατανάλωσης καυσίμων και των αναγκών συντήρησης, μια απόφαση των ΗΠΑ να στείλουν τα άρματα μάχης θα μπορούσε να διευκολύνει τη Γερμανία - η οποία έχει καλέσει σε ένα ενιαίο μέτωπο μεταξύ των συμμάχων της Ουκρανίας - να επιτρέψει την προμήθεια των Leopards.

Ο κ. Σολτς είχε αποφασίσει να στείλει τα Leopards και να επιτρέψει και σε άλλες χώρες, όπως η Πολωνία, να το πράξουν, δήλωσαν δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Το περιοδικό Spiegel ανέφερε ότι η Γερμανία σχεδίαζε να προμηθεύσει τουλάχιστον μία εταιρεία, η οποία συνήθως αποτελείται από 14 οχήματα, με άρματα μάχης Leopard 2 A6. Κάποιοι άλλοι σύμμαχοι σκοπεύουν να ακολουθήσουν στην προμήθεια των δικών τους Leopards, ανέφερε το δημοσίευμα.

Ξεχωριστά, η Ουκρανία απέλυσε περισσότερους από δώδεκα ανώτερους αξιωματούχους στη μεγαλύτερη ανανέωση της πολεμικής ηγεσίας της.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία προσέφερε στην Ουκρανία το καθεστώς του υποψήφιου μέλους τον περασμένο Ιούνιο, χαιρέτισε τις αλλαγές.

Μεταξύ των αξιωματούχων που παραιτήθηκαν ή απολύθηκαν ήταν οι κυβερνήτες των περιφερειών Κιέβου, Σούμι, Ντνιπροπετρόφσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια, οι τρεις τελευταίες είναι επαρχίες της πρώτης γραμμής. Το Κίεβο και το Σούμι ήταν σημαντικά πεδία μάχης νωρίτερα στον πόλεμο.

Ορισμένοι από τους αξιωματούχους που αποχώρησαν είχαν συνδεθεί με κατηγορίες για διαφθορά.

Η Ουκρανία έχει ιστορικό δωροδοκίας και επισφαλούς διακυβέρνησης και βρίσκεται υπό πίεση για να αποδείξει ότι μπορεί να είναι αξιόπιστος διαχειριστής δισεκατομμυρίων δολαρίων δυτικής βοήθειας.

Έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση ενός συνασπισμού περισσότερων από 50 ανώτερων αξιωματούχων της άμυνας από την Ευρώπη και πέραν αυτής στη Γερμανία για να συζητήσουν τις πολεμικές ανάγκες της Ουκρανίας, και τα άρματα μάχης ήταν ένα από τα κύρια θέματα. 

dailymail.co.uk

AΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου