Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023

Δεινόσαυροι: Στοιχεία της εγγύτητας ανθρώπων και δεινοσαύρων.

 Στοιχεία της εγγύτητας ανθρώπων και δεινοσαύρων.

Η συμβατική επιστήμη και η εξελικτική θεωρία μας έχουν διδάξει για δεκαετίες ότι οι δεινόσαυροι κυριάρχησαν στον πλανήτη μας για 160 εκατομμύρια χρόνια και πέθαναν 65 εκατομμύρια χρόνια πριν εμφανιστούν οι άνθρωποι. Αξίζει να ανοίξετε οποιοδήποτε σχολικό βιβλίο, και θα διαβάσετε ότι ο «Δεινόσαυρος» είναι «ένα προϊστορικό εξαφανισμένο ζώο που έζησε πριν από εκατομμύρια χρόνια». Είναι όμως όντως έτσι; Σήμερα, το ζήτημα της εποχής της εξαφάνισης των δεινοσαύρων συζητείται ενεργά. Αυτό οφείλεται σε πολυάριθμα γεγονότα που μαρτυρούν ότι πριν από χιλιάδες χρόνια, ένα άτομο όχι μόνο γνώριζε για τους δεινόσαυρους, αλλά υπήρχε μαζί τους για αρκετό καιρό ταυτόχρονα, και όχι απλώς υπήρχε, αλλά είχε συνεχείς επαφές με τους δεινόσαυρους. Πολλά σχέδια, αρχεία, θρύλοι και άλλα γεγονότα υποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι έζησαν κοντά στους δεινόσαυρους για πολλά χρόνια: τους είδαν, τους σχεδίασαν σε βράχους,Οι αρχαίες πηγές λένε για μυστηριώδη πλάσματα που μοιάζουν με ερπετά που κάποτε κατοικούσαν άφθονα στη γη. Προφανώς, υπήρχαν πολλά από αυτά, και διαφορετικών τύπων και μεγεθών: τόσο μεγάλα όσο και μικρά. Αυτά τα πλάσματα είχαν τα δικά τους ονόματα. Έτσι, για παράδειγμα, οι αρχαίοι Ευρωπαίοι τους αποκαλούσαν «δράκους». Η περιγραφή των δράκων σχεδόν συμπίπτει με την περιγραφή των δεινοσαύρων. Οι αρχαίοι θρύλοι για τους δράκους, που βρίσκονται σχεδόν σε όλα τα έθνη, πιθανότατα προέκυψαν από αναμνήσεις δεινοσαύρων. Οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο συμφωνούν ότι οι θρύλοι βασίζονται σε ορισμένα γεγονότα και δεν μπορούν να είναι απλώς αποκύημα της φαντασίας. Δεν είναι τυχαίο ότι θρύλοι για δεινόσαυρους - δράκους και τις εικόνες τους μπορούν να βρεθούν σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου: στην Αφρική, την Ινδία, την Ευρώπη, καθώς και στη Μέση και Άπω Ανατολή, στη Βόρεια και Νότια Αμερική.
Οι αναφορές των δεινοσαύρων υπάρχουν όχι μόνο στις πρώτες γραπτές μαρτυρίες της ιστορίας, για παράδειγμα, στη Βίβλο. Πίσω στο 1928, η εγκυκλοπαίδεια έγραψε ότι ο «Δράκος» είναι «Ένα πολύ σπάνιο, αλλά ακόμα ζωντανό πλάσμα».
....Στην πόλη Staraya Russa, στην περιοχή Novgorod, βρέθηκε ένα ασυνήθιστο ειδώλιο-σφυρίχτρα, το οποίο απεικονίζει ξεκάθαρα έναν δεινόσαυρο. Όπως αναφέρθηκε από το SAE (Staraya Russian Archaeological Expedition), ένα μυστηριώδες εύρημα ανακαλύφθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης 
Σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις, αυτό το εύρημα είναι τουλάχιστον τριακόσια ετών, αλλά δύο σημεία παραμένουν ακατανόητα για τους επιστήμονες: πρώτον, γιατί ο πλοίαρχος επέλεξε έναν δεινόσαυρο ως πρωτότυπο για αυτό το ειδώλιο και δεύτερον, γιατί απεικονίζεται ένα κολάρο στο λαιμό του θηρίου .Αποδεικνύεται ότι τον δέκατο έβδομο αιώνα στα εδάφη του Veliky Novgorod, οι τεχνίτες γνώριζαν όχι μόνο για τους δεινόσαυρους, αλλά είχαν επίσης πληροφορίες ότι κάποτε οδηγούσαν αυτά τα αρχαία ζώα, όπως, ας πούμε, σκυλιά, σε περιλαίμια. Και παρόλο που αυτό είναι απλώς μια υπόθεση, αυτή τη στιγμή, οι ειδικοί βρίσκονται σε δύσκολη θέση, επειδή δεν είναι σε θέση να απαντήσουν τι είδους ζώο απεικόνισε ο καλλιτέχνης πριν από τρεις αιώνες και γιατί του "φόρεσε" ένα κολάρο ...

Παρεμπιπτόντως, υπάρχουν πολλά μυστηριώδη ειδώλια και αγάλματα στον κόσμο, πολλά από αυτά, όταν ανακαλύφθηκαν, συγκλόνισαν κυριολεκτικά τον κόσμο, επειδή δεν ταίριαζαν στη γενικά αποδεκτή (εφευρεθείσα) ιστορία. Θα μπορούσαν να ταρακουνήσουν τελείως τα θεμέλιά του αν ειπωθεί όλη η αλήθεια στο ευρύ κοινό, αν οι εξουσίες δεν ήταν τόσο στενά συνδεδεμένες με όλα αυτά τα ψέματα…

Ένα από τα πιο σοβαρά επιχειρήματα που επιβεβαιώνουν τη θεωρία της συνύπαρξης ανθρώπων και δεινοσαύρων είναι οι πέτρες Ica. Χιλιάδες πέτρες με σχέδια φυλάσσονται σε ιδιωτική συλλογή στην περουβιανή πόλη Ica. Ορισμένοι ιστορικοί τα θεωρούν σύγχρονη πλαστογραφία μόνο με το επιχείρημα ότι οι πέτρες απεικονίζουν χάρτες άγνωστων ηπείρων, χειρουργικές επεμβάσεις για μεταμόσχευση εσωτερικών οργάνων και ανθρώπους ταυτόχρονα με δεινόσαυρους. Αλλά οι επιδέξια χαραγμένες πέτρες εξακολουθούν να ανακαλύπτονται σε αρχαίες ταφές και κανείς δεν μπορεί ακόμη να εξηγήσει το μυστήριο της εμφάνισης τέτοιων συναρπαστικών πλοκών σε αυτές τις πέτρες. Η συλλογή λίθων του Δρ Χαβιέρ Καμπρέρα έχει περισσότερα από 11.000 κομμάτια, από τα οποία περίπου το ένα τρίτο απεικονίζουν ανθρώπους μαζί με δεινόσαυρους.

Αυτή η πέτρα απεικονίζει έναν Triceratops με μεγάλη ακρίβεια με λεπτομερή ανατομία, και ακόμη πολύ πριν ανακαλυφθούν τα υπολείμματα αυτού του τύπου δεινοσαύρου από τους επιστήμονες.

Ένας αρχαίος Περουβιανός δίπλα σε ένα σαυρόποδο που απεικονίζεται με αιχμές δέρματος στην πλάτη του. Οι παλαιοντολόγοι μόλις πρόσφατα (το 1992) αντιλήφθηκαν ότι ορισμένα σαυρόποδα είχαν μια μέση σειρά ακανθών δέρματος.

Ένα άλλο τεχνούργημα που επιβεβαιώνει πειστικά την άμεση σύνδεση μεταξύ ανθρώπων και δεινοσαύρων είναι η συλλογή Julsrud. Δεκάδες χιλιάδες πήλινα ειδώλια, συμπεριλαμβανομένων δεινοσαύρων, βρέθηκαν από τον Voldemar Julsrud στο Μεξικό κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο λόφο El Toro το 1944. Η συλλογή περιέχει πολλά ανθρωπόμορφα ειδώλια, ένα σχεδόν πλήρες σύνολο φυλετικών τύπων - Μογγολοειδών, Αφρικανών, Καυκάσιων (συμπεριλαμβανομένων εκείνων με γένια), πολυνησιακού τύπου κ.λπ. Περίπου 2.600 ειδώλια είναι εικόνες δεινοσαύρων! Ανάμεσά τους είναι εύκολα αναγνωρίσιμα και γνωστά στην παλαιοντολογική επιστήμη είδη: brachiosaurus, iguanodon, tyrannosaurus rex, pteranodon, ankylosaurus, plesiosaurus και πολλά άλλα. Αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι ότι η συλλογή περιέχει σημαντικό αριθμό ανθρώπινων εικόνων μαζί με δεινόσαυρους διαφόρων ειδών.

Το 1969, στην κοίτη του ποταμού American Paluxy (κοντά στην πόλη Glen Roser του Τέξας), ο Stan Taylor είδε μια αλυσίδα από ανθρώπινα ίχνη σε ρηχά νερά. Ο χώρος καθαρίστηκε προσεκτικά με τη βοήθεια ανασκαφικού εξοπλισμού και βρέθηκαν δεκατέσσερα δεξιά και αριστερά ίχνη γυμνών ποδιών ατόμου. Αλλά το πιο εντυπωσιακό ήταν ότι υπήρχαν περισσότερα από εκατό αποτυπώματα ποδιών ενός δεινοσαύρου με τρία δάκτυλα περίπου της ίδιας γεωλογικής ηλικίας κοντά! Αυτά τα δεκατέσσερα αρχαία (προφανώς ανθρώπινα) ίχνη, που κάποτε αφέθηκαν στις λάσπες προσχώσεις, ονομάστηκαν μονοπάτι Taylor. Αυτός ο αρχαίος βράχος είναι άνω των 100 εκατομμυρίων ετών.Υπάρχουν πολλές άλλες αποδείξεις για την ταυτόχρονη ύπαρξη ανθρώπου και δεινοσαύρων. Σε όλο τον κόσμο, πολλοί πολιτισμοί, αρχαίοι και όχι τόσοι, έχουν βρει πολλές εικόνες και προϊόντα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συνδεδεμένα με τους δεινόσαυρους.Το Μωσαϊκό του Νείλου, ή όπως αποκαλείται και Παλαιστινιακό Μωσαϊκό, στη θέση του βρίσκεται ένα μωσαϊκό αντίκα διαστάσεων 585 επί 431 εκ., που απεικονίζει την κοίτη του Νείλου και σκηνές από την αιγυπτιακή ζωή της Πτολεμαϊκής εποχής. Η ημερομηνία δημιουργίας του ψηφιδωτού είναι συζητήσιμη - οι περισσότεροι μελετητές τείνουν να το χρονολογούν στη βασιλεία του Σύλλα (1ος αιώνας π.Χ.). Η λέξη ΚΡΟΚΟΔΗΛΟΠΑΡΔΑΛΗΣ, γραμμένη στα ελληνικά, κυριολεκτικά σημαίνει Κροκόδειλος Λεοπάρδαλη.

Στον τοίχο ενός από τους ναούς του αρχαίου Angkor, καλυμμένου με ωραία πέτρινα γλυπτά, βρέθηκε μια εικόνα ενός στεγόσαυρου ανάμεσα σε κύκνους, πιθήκους, παπαγάλους και ελάφια. Η αυθεντικότητα του σκαλίσματος δεν προκαλεί καμία υποψία στους επιστήμονες. Το ανάγλυφο δημιουργήθηκε αναμφίβολα μαζί με το ναό πριν από χίλια χρόνια.Οι αρχαίοι λιθοξόοι ήταν επιδέξιοι τεχνίτες που δημιούργησαν υπέροχα ανάγλυφα. Σχεδόν κάθε τετραγωνική ίντσα γκρίζου ψαμμίτη καλύπτεται με περίτεχνα σκαλίσματα. Εκατοντάδες ογκώδεις διακοσμητικοί κύκλοι από πέτρα με εικόνες οικείων ζώων, πιθήκων, ελαφιών, βουβάλων, παπαγάλων. Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι οι αρχαίοι δάσκαλοι είδαν αυτά τα ζώα, αφού ήταν σε θέση να μεταφέρουν τα χαρακτηριστικά τους με τόση ακρίβεια. Επομένως, είδαν και έναν στεγόσαυρο.

Μια από τις αρχαίες κυλινδρικές φώκιες της Μεσοποταμίας, ηλικίας άνω των 5.000 ετών, απεικονίζει επίσης δεινόσαυρους. Όσον αφορά τη δομή του σώματος, θυμίζουν εντυπωσιακά τον Απατόσαυρο, που ανήκει στην οικογένεια των Σαυρόποδων. Λόγω των ανατομικών χαρακτηριστικών, τα πόδια των σαυροπόδων δεν μπορούν να συγχέονται με κανένα άλλο είδος δεινοσαύρου.

Στο Εθνικό Πάρκο Natural Bridges, στη Γιούτα, ο πολιτισμός των Anasazi άφησε βραχογραφίες που απεικονίζουν τον Απατόσαυρο. Το ζώο έχει μακρύ λαιμό με ουρά και μικρό κεφάλι. Όχι πολύ μακριά από αυτό το μέρος υπάρχει μια άλλη εικόνα ενός όρθιου δεινοσαύρου. Το γεγονός ότι το ζώο είναι όρθιο και ισορροπημένο στην ουρά του μπορεί να δείχνει ότι ένας προϊστορικός καλλιτέχνης μπόρεσε να δει τη στάση του δεινοσαύρου με τα μάτια του.

Το φαράγγι του Black Dragon πήρε το όνομά του από τα ινδικά βραχογραφήματα του πολιτισμού Fremont (700 - 1250 μ.Χ.) που απεικονίζουν αρχαίες σαύρες. Το σχέδιο στο βράχο μοιάζει με μεγάλο φτερωτό ερπετό ή πτεροδάκτυλο από την Κρητιδική περίοδο. Το 1971, ο Douglas Lawson από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν, ενώ έκανε επιτόπια εργασία στο πάρκο σχηματισμού Javelina, ανακάλυψε οστά απολιθωμάτων δεινοσαύρων. Ο συνάδελφός του Dr. Wann Langston Jr. προσδιόρισαν ότι αυτά τα μακριά, κούφια και πολύ λεπτά οστά θα μπορούσαν να είναι μόνο ένα φτερό πτερόσαυρου με άνοιγμα περίπου 18 μ. Οι μεταγενέστερες ανασκαφές δεν έδωσαν τίποτα και οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πριν ταφεί, το φτερό χωρίστηκε από το σώμα. Ο Lawson ονόμασε το εύρημα του Quetzalcoatlus από την ανώτατη θεότητα των Αζτέκων, το φτερωτό φίδι Quetzalcoatl.Οι αρχαίοι πρόγονοι των Pueblos άφησαν επίσης βραχογραφήματα που απεικονίζουν δεινόσαυρους, τα οποία μπορούν να αποδοθούν σε Αδροσαύρους ή σε άλλο είδος δεινοσαύρων με τιμολόγηση πάπιας - τον Lambeosaurus.

Εδώ είναι ένα άλλο ενδιαφέρον σχέδιο «δεινοσαύρων» που απεικονίζει έναν δράκο που αναπνέει τη φωτιά. Το πετρογλυφικό βρίσκεται στο Middle Mesa, Εθνικό Πάρκο Wypatki, Αριζόνα. Αυτό το πετρογλυφικό, που φωτογραφήθηκε από τον Chris Maier, ονομάζεται «Puff the Magic Dragon» και θυμίζει πολύ δεινόσαυρο που αναπνέει τη φωτιά. Η πλαστογραφία της εικόνας αποκλείεται, γιατί. οι γύρω πέτρες δεν περιέχουν οργανική ύλη. Η ηλικία των σχεδίων σε αυτό το πλαίσιο και εκείνων που βρίσκονται κοντά δεν είναι ακριβώς γνωστή. Θεωρείται ότι είναι τουλάχιστον μερικές εκατοντάδες ετών, αλλά θα μπορούσαν εξίσου να είναι 1.000 ή και παραπάνω ετών.

Απολιθώματα δεινοσαύρων ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά στην Ταϊλάνδη το 1976, εντελώς τυχαία, όταν γεωλόγοι από το Τμήμα Ορυκτών Πόρων ερευνούσαν για μεταλλεύματα ουρανίου στην επαρχία Khon Kaen. Ένα από τα μέλη της αποστολής ανακάλυψε ένα μεγάλο οστό, το οποίο αποδείχθηκε ότι ήταν μέρος του σκελετού ενός τεράστιου σαυρόποδου. Αργότερα, τα υπολείμματα δεινοσαύρων ανακαλύφθηκαν σε άλλες επαρχίες της Ταϊλάνδης. Η τέχνη της αρχαίας Ταϊλάνδης επίσης δεν έμεινε στην άκρη και συχνά χρησιμοποιεί στυλιζαρισμένους δράκους στα έργα τους. Μια φωτογραφία ενός αρχαίου ταϊλανδικού αντικειμένου, από το βιβλίο Art of Asia, που προοριζόταν να είναι καυστήρας ή κηροπήγιο, φαίνεται να είναι μια στυλιζαρισμένη εκδοχή ενός σαυρόποδου, ενός είδους δεινοσαύρου που βρέθηκε στην πραγματικότητα στην Ταϊλάνδη.
Ένα άλλο παρόμοιο αντικείμενο βρέθηκε στο βόρειο Βιετνάμ. Το προϊόν του πολιτισμού Dongson είναι κατασκευασμένο από χυτό μπρούντζο και χρονολογείται στον 3ο αιώνα π.Χ. ΕΝΑ ΔΤο Καλιμαντάν, που βρίσκεται στο κέντρο του Μαλαισιανού Αρχιπελάγους, είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί στον κόσμο. Παρά την ενεργό παρέμβαση του ανθρώπου, παρθένα τροπικά δάση και απέραντοι βάλτοι, που κατοικούνται από σπάνιους εκπροσώπους της πανίδας, διατηρούνται ακόμη εδώ. Στην τέχνη των αρχαίων κατοίκων της Σουμάτρας, βρίσκονται συχνά εικόνες ζώων με μακρύ λαιμό, μακριά ουρά και κορυφογραμμή στο κεφάλι. Μερικοί από αυτούς φαίνεται να μοιάζουν με χαντρόσαυρους και άλλους τύπους δεινοσαύρων.Αυτό το ξυλόγλυπτο ειδώλιο απεικονίζει έναν δεινόσαυρο να τρώει παιχνίδι.Το ειδώλιο βρέθηκε σε έναν από τους τύμβους του πολιτισμού Pazyryk στο Αλτάι. Στον ίδιο τύμβο βρέθηκαν ρούχα, μετάξια, ξύλινα εργαλεία, ακόμη και κονσερβοποιημένα τρόφιμα.

Πρόσφατα, περίπου 700 σκελετοί απολιθωμάτων δεινοσαύρων κατασχέθηκαν από μαύρους «αρχαιολόγους» από την κινεζική επαρχία Guizhou. Οι μικρές σαύρες είχαν μακρύ λαιμό, μακριές καμπύλες ουρές και πέντε επιμήκη οστά ποδιών. Ένας αρχαίος ερευνητής σπονδυλωτών από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, ο Zhao Xijin, πρότεινε ότι τέτοια ζώα θα μπορούσαν κάλλιστα να γίνουν το πρωτότυπο των κινεζικών θρύλων δράκων. Αλλά η κινεζική καθημερινή China's Guangming Daily τάχθηκε υπέρ των δράκων και είπε ότι αυτοί οι δεινόσαυροι δεν είναι οι πρόγονοι αληθινών δράκων από την κινεζική μυθολογία, αλλά απλώς μοιάζουν με αυτούς.Το κτηνοτροφείο είναι μια μεσαιωνική συλλογή ζωολογικών άρθρων με εικονογραφήσεις, η οποία περιγράφει εν συντομία διάφορους τύπους πραγματικών και φανταστικών ζώων. Να πώς περιγράφει το Aberdeen Bestiary τον δράκο: «Ο δράκος είναι μεγαλύτερος από όλα τα φίδια, είναι μεγαλύτερος από όλα τα άλλα ζωντανά πλάσματα στη γη. Για το λόγο αυτό οι Έλληνες το ονομάζουν dracon, από το οποίο προέρχεται η λατινική του ονομασία draco. Ο δράκος ζει σε μια σπηλιά, από την οποία συχνά βγαίνει τινάζοντας τον αέρα. Ο δράκος έχει μια κορυφή, ένα μικρό στόμα και στενά ρουθούνια - ανοίγματα από τα οποία αναπνέει και προεξέχει τη γλώσσα του. Η δύναμή του δεν βρίσκεται μόνο στα δόντια του, αλλά και στην ουρά του, με την οποία σκοτώνει με ένα χτύπημα. Ο δράκος δεν έχει δηλητήριο, το οποίο απλά δεν χρειάζεται. Με την ισχυρή ουρά του, σκοτώνει ό,τι βρίσκεται στο εύρος της δράσης του. Παρά το τεράστιο μέγεθός του, ακόμη και ένας ελέφαντας δεν μπορεί να νικήσει έναν δράκο. Οι δράκοι γεννιούνται στην Ινδία και την Αιθιοπία, όπου κάνει ζέστη όλο το χρόνο. Ο τίτλος στη σελίδα 48 λέει: "Δύο τύποι δράκων παρουσιάζονται εδώ να σκοτώνουν ελέφαντες. Με τη δύναμη, την πονηριά και την κακία τους, οι Δράκοι νικούν τους ελέφαντες, που είναι τα πιο δυνατά ζώα στη γη. Περίμεναν ελέφαντες σε ενέδρα και τους επιτέθηκαν ξαφνικά. τυλίγοντας το σώμα τους γύρω από τα πόδια των ελεφάντων, ώστε να μην μπορούν να κινηθούν. Δράκοι στραγγαλίζουν τους ελέφαντες, δαγκώνουν το δέρμα τους και πίνουν το αίμα, μετά από το οποίο οι ελέφαντες πεθαίνουν. " Σε αυτό και σε άλλα παρόμοια βιβλία, μπορείτε να βρείτε πολλές εικόνες δράκων πλάσματα. τυλίγοντας το σώμα του γύρω από τα πόδια του ελέφαντα για να μην μπορούν να κινηθούν. Δράκοι στραγγαλίζουν ελέφαντες, δαγκώνουν το δέρμα τους και πίνουν αίμα και μετά οι ελέφαντες πεθαίνουν. Σε αυτό και σε άλλα παρόμοια βιβλία μπορείτε να βρείτε πολλές εικόνες πλασμάτων που μοιάζουν με δράκο. τυλίγοντας το σώμα του γύρω από τα πόδια του ελέφαντα για να μην μπορούν να κινηθούν. Δράκοι στραγγαλίζουν ελέφαντες, δαγκώνουν το δέρμα τους και πίνουν αίμα και μετά οι ελέφαντες πεθαίνουν. Σε αυτό και σε άλλα παρόμοια βιβλία μπορείτε να βρείτε πολλές εικόνες πλασμάτων που μοιάζουν με δράκο.

Οι αρχαίοι τεχνίτες κατασκεύαζαν πολλά ζωόμορφα αγγεία. Ονομάζονται ζωόμορφα όταν είναι αδύνατο να προσδιοριστεί ακριβώς ποιο πλάσμα ήθελε να απεικονίσει ο καλλιτέχνης. Κατά κανόνα, όλα τα μυθολογικά ζώα αναγνωρίζονται ως ζωόμορφα. Αν είναι σωστή η υπόθεση ότι άνθρωποι και δεινόσαυροι υπήρχαν ταυτόχρονα, τότε θα πρέπει να δούμε αυτό το γεγονός να αντικατοπτρίζεται στα έργα τέχνης, όπως ακριβώς συμβαίνει με άλλα ζώα. Η παρακάτω εικόνα δείχνει ένα ζωόμορφο βάζο ηλικίας τουλάχιστον 2000 ετών. Το αγγείο είναι αρχαίας ρωμαϊκής ή, πιθανότατα, μυκηναϊκής προέλευσης. Εάν προσέξετε τις λεπτομέρειες, τότε το βάζο απεικονίζει έναν δεινόσαυρο με επίπεδο κεφάλι, που κάποτε ήταν πολύ συνηθισμένοι. Το προϊόν μεταφέρει με μεγάλη ακρίβεια το σχήμα του σώματος αυτού του τύπου δεινοσαύρου, έχει ένα χαρακτηριστικό επίπεδο κεφάλι και δείχνει ακόμη και την υφή του δέρματος στην πλάτη. Επίσης, οι δεινόσαυροι με επίπεδο κεφάλι είχαν πιο ισχυρά πίσω πόδια από τα μπροστινά.

Αν δεν υπήρχε η θεωρία της εξέλιξης, τότε αντιμέτωποι με εικόνες δράκων και άλλων «μυθικών» ζώων στα έργα της αρχαίας τέχνης, θα τους αναγνωρίζαμε αμέσως ως δεινόσαυρους. Αλλά η θεωρία της εξέλιξης μας διδάσκει ότι οι άνθρωποι και οι δεινόσαυροι δεν αλληλεπιδρούν ποτέ και είμαστε αναγκασμένοι να βρούμε άλλες εξηγήσεις για το προφανές. Το ζώο που απεικονίζεται στο ειδώλιο από τερακότα του πολιτισμού του Χαλίσκο (Μεξικό) ταξινομείται από τους ιστορικούς ως "κερασοφόρος φρύνος", ίσως έτσι είναι. Αλλά από την άλλη πλευρά, το προϊόν μεταφέρει με μεγάλη ακρίβεια τα χαρακτηριστικά των θωρακισμένων δεινοσαύρων όπως ο Ankylosaurus, που πιστεύεται ότι έχουν εξαφανιστεί πριν από εκατομμύρια χρόνια. Εάν δεν υπήρχε η απουσία μιας ουράς, η οποία θα μπορούσε να είχε σπάσει σε μερικές χιλιετίες, τότε το ειδώλιο θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως οδηγός για τη μελέτη αυτού του τύπου σαύρας.

Οι αγκυλόσαυροι ήταν ένας από τους πιο επιτυχημένους δεινόσαυρους και υπάρχουν στον πλανήτη για περισσότερα από 60 εκατομμύρια χρόνια. Αυτά τα θωρακισμένα πλάσματα είχαν στιβαρά πόδια και ένα κοντό, βαρύ σώμα. Διέφεραν πολύ σε μέγεθος. Μερικές είχαν το μέγεθος μιας μεγάλης χελώνας, ενώ άλλες ήταν όσο ένα αυτοκίνητο. Οι αγκυλόσαυροι κατασκευάστηκαν σαν τανκς, το κέλυφος και οι αιχμές τους προστάτευαν αξιόπιστα από τους εχθρούς. Ακόμη και τα βλέφαρα αυτών των ζώων ήταν καλυμμένα με πανοπλία.Αυτή η εικόνα είναι μέρος του στολίδι της αρχαίας κουλτούρας Moche, που κατοικούσε στο Μεξικό γύρω στο 100 - 300 μ.Χ. Το αντικείμενο αναγνωρίζεται ως: «νυχτερίδα στην ημισέληνο από τη βόρεια ακτή του Μεξικού». Αλλά πιο αληθοφανώς, αυτό το στολίδι απεικονίζει ένα μικρό Πτερόσαυρο που εκκολάπτεται από ένα αυγό τη στιγμή που σπάει το καβούκι του. Επειδή οι νυχτερίδες είναι θηλαστικά και ως εκ τούτου γεννιούνται αμέσως ζωντανές, καμία νυχτερίδα δεν εκκολάπτεται ποτέ από ένα αυγό.

Από την άλλη πλευρά, οι πτερόσαυροι ήταν ερπετά και μπορούσαν πραγματικά να εκκολαφθούν από ένα αυγό. Πιο πρόσφατα, ένα καλοδιατηρημένο αυγό βρέθηκε στην Κίνα με ένα απολιθωμένο μωρό πτερόσαυρου να εκκολάπτεται από το αυγό. Αποδείχθηκε ότι ο αρχαίος καλλιτέχνης Moche απεικόνισε με τόση ακρίβεια τη στιγμή της εξόδου από το κέλυφος, σαν να την είχε δει με τα μάτια του.


Πολλοί Κινέζοι δράκοι δεινόσαυροι απεικονίζονται στην τέχνη με κέρατα. Ένα χάλκινο κομμάτι που βρέθηκε το 1990 στην επαρχία Χενάν χρονολογείται από το 770-500 π.Χ. ΠΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥ. Στο στόμα αυτού του δράκου είναι ένα λουλούδι. Το σώμα του δεινοσαύρου έχει εμφανή ομοιότητα με αυτό των φυτοφάγων κερασφόρων δεινοσαύρων του τύπου Apatosaurus, οι οποίοι τρέφονταν στην πραγματικότητα με φύλλα και γρασίδι, συμπεριλαμβανομένων των λουλουδιών.

Αυτό το κινέζικο κεραμικό ειδώλιο είναι του 475-221 π.Χ. δείχνει έναν άνδρα να καβαλάει ένα ζώο που μοιάζει πολύ με δεινόσαυρο. Χωρίς να υπεισέλθουμε σε λεπτομέρειες σχετικά με τον τύπο δεινοσαύρου που μοιάζει, μπορεί να σημειωθεί ότι οποιαδήποτε ομοιότητα μεταξύ πραγματικών ζώων που περιέβαλλαν ένα άτομο και δεινοσαύρων θεωρείται τυχαία, επειδή τους έλειπε ο ένας τον άλλον στην ιστορία για εκατομμύρια χρόνια.Αυτό το αντικείμενο είναι από την περίοδο της δυναστείας Zhou (1100-256 π.Χ.) και είναι άνω των 3000 ετών. Υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό το κομμάτι απεικονίζει έναν δεινόσαυρο; Ή πάλι, το μυθικό πλάσμα μοιάζει περισσότερο με Iguanodon παρά με τις υποτιθέμενες απεικονίσεις του σε παλαιοντολογικά σχέδια του 19ου αιώνα που αναδημιουργήθηκαν από οστά.

Αυτές οι αντίκες είναι επίσης από την Κίνα και χρονολογούνται από το 1400. Η γκαλερί τα τοποθετεί ως πουλιά, αν και τα εικονιζόμενα ζώα έχουν πολυάριθμα σημάδια αρπακτικών δεινοσαύρων με τιμολόγηση πάπιας. Μια εικόνα του Brachylophosaurus αναδημιουργήθηκε από ένα κρανίο που βρέθηκε στην Κίνα.

Οι σύγχρονοι καλλιτέχνες έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά δημιουργώντας αρκετά ακριβείς αναπαραστάσεις των Πτεροσαύρων από τα απολιθωμένα αποτυπώματα αυτών των ζώων που βρέθηκαν στο Καμερούν.

Οι παρακάτω εικόνες, από τη συλλογή του Malkfield, δείχνουν δύο κόμμωση από το 1604-1675. βρέθηκαν στο Καμερούν, τα οποία προσδιορίζονται ως γλυπτά πουλιών. Ίσως ο αρχαίος χαράκτης πίστευε επίσης λανθασμένα ότι οι ιπτάμενες σαύρες ήταν πουλιά, μόνο μεγάλα.Συχνά εικόνες παρόμοιες με τους δεινόσαυρους μπορούν να βρεθούν σε vintage υφάσματα. Φυσικά, είναι αδύνατο να πούμε με βεβαιότητα ότι η εικόνα στην προκολομβιανή ταπετσαρία είναι ένας στυλιζαρισμένος δεινόσαυρος, αλλά σίγουρα υπάρχουν ορισμένες συσχετίσεις.Ταπισερί. Ενδιάμεση περίοδος. ΕΝΑ Δ (1000-1476), βαμβάκι και μαλλί. Υπουργείο Εξωτερικών, Βοστώνη.

Ταπισερί. Αιγυπτιακό (Κοπτικό) 8ος ​​αιώνας ΥΠΕΞ, Βοστώνη. Συλλογή Denm Waldo Ross.Λευκό Μεξικάνικο Βαμβάκι, MFA Brocade, Συλλογή Boston Denm Waldo Ross.

Είναι γενικά αποδεκτό ότι η πρώτη ανακάλυψη δεινοσαύρων στη Βόρεια Αμερική έγινε το 1854 από τον Ferdinand Hayden κατά την εξερεύνηση των κεφαλών του Μιζούρι. Κοντά στη συμβολή των ποταμών Judith και Missouri, ο Hayden βρήκε αρκετά απομονωμένα δόντια. Δύο χρόνια αργότερα, ανακαλύφθηκε ο πρώτος αρκετά πλήρης σκελετός δεινοσαύρου και ο κόσμος γνώρισε τον Hadrosaurus foulkii. Πήρε το όνομά του από τον εφευρέτη του, William Parker Foulke, αυτό το δείγμα βρέθηκε σε εξόρυξη άμμου στο New Jersey.

Η πραγματική σημασία αυτού του σκελετού ήταν στα άκρα του και στο μέγεθός τους. Για πρώτη φορά, οι επιστήμονες που μελετούσαν απολιθώματα παγκολίνους κατάφεραν να δουν ότι ορισμένοι δεινόσαυροι ήταν δίποδοι, περπατούσαν με δύο πόδια και όχι με τα τέσσερα. Η ιδέα να στέκεσαι όρθιος στα δύο πόδια και να πάρεις μια κατάλληλη στάση ήταν επαναστατική για τα ερπετά εκείνης της εποχής.

Σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, μέχρι σήμερα έχει ανακαλυφθεί περίπου το 10-15% όλων των ειδών δεινοσαύρων που έχουν υπάρξει ποτέ. Κάθε χρόνο γίνονται νέες και ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις σε όλο τον κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι όταν συναντάμε μια εικόνα ενός άγνωστου πλάσματος, μπορεί απλώς να μην έχει ανακαλυφθεί ακόμα. Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι όλες οι εικόνες των δεινοσαύρων είναι αποτέλεσμα σύγχρονης ανακατασκευής που βασίζεται σε πλήρη, και συχνότερα σε μερικά θραύσματα του σκελετού.

Πηγές:
http://www.rgo-sib.ru/terra/92.htm
http://esoreiter.ru/index.php?id=0717/09-07-2017-041436.html&dat=news&list=07.2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου