Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023

Ιστορικός Ντολγκόφ: μετά τις εκλογές του Μαΐου στην Τουρκία θα φανεί αν η χώρα θα αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ.

 Τον Μάιο θα διεξαχθούν βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, οι οποίες θα καθορίσουν τη μελλοντική εξωτερική πολιτική της χώρας . Αυτό δήλωσε κορυφαίος ερευνητής στο Κέντρο Αραβικών και Ισλαμικών Σπουδών, ο ιστορικός Μπόρις Ντολγκόφ , αξιολογώντας την πιθανότητα αποχώρησης της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ σε συνέντευξή του στην Pravda.Ru.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πρώτες αναφορές για πιθανή διακοπή των δεσμών της Άγκυρας με το ΝΑΤΟ εμφανίστηκαν μετά το κάψιμο του Κορανίου στη Σουηδία. Ο ειδικός υπενθύμισε ότι ένα ομοίωμα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πυρπολήθηκε επίσης στη Στοκχόλμη . Όπως εξήγησε ο ειδικός, όλα αυτά τα επεισόδια συνδέονται με τις ενέργειες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, που αναγνωρίζεται ως τρομοκρατικό στην Τουρκία.

"Όλα αυτά συνεπάγονται σοβαρή πτώση της εμπιστοσύνης της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι η Άγκυρα δεν θα παγώσει τη συμμετοχή της στη συμμαχία τώρα, αν και αυτό είναι δυνατό. Αλλά πρέπει να έχετε κατά νου ότι θα διεξαχθούν προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές στην Τουρκία Από αυτούς θα εξαρτηθεί η εσωτερική και εξωτερική πολιτική της χώρας. Μέχρι στιγμής, δεν είναι απαραίτητο να πούμε ότι η Τουρκία πρόκειται να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ», είπε η πηγή.

Πρόσθεσε ότι η τελική απόφαση της Άγκυρας θα επηρεαστεί από περαιτέρω βήματα εκ μέρους της Σουηδίας και της ηγεσίας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Εάν η Τουρκία αποφασίσει παρόλα αυτά να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ, θα πρέπει να εγκαταλείψει τις προτιμήσεις και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις στο πλαίσιο της συμμαχίας, κατέληξε ο ιστορικός.

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος του Τουρκικού Κόμματος Μητέρας Πατρίδας, Ετέμ Σαντζάκ , δήλωσε ότι η Τουρκία θα αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ σε πέντε έως έξι μήνες λόγω προκλήσεων στη Μέση Ανατολή, καθώς και ενεργειών κατά του Κορανίου στη Σουηδία και την Ολλανδία.

pravda.ru

ΑΠΟΔΟΣΗ :Corfiatiko.blogspot.comΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου