Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

Ο Νετανιάχου θέλει να σταματήσει το πυρηνικό του Ιράν - τώρα χρειάζεται διεθνή υποστήριξη.

«Επέστρεψα στα καθήκοντά μου… για έναν βασικό λόγο», είπε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά την έκτη θητεία του ως πρωθυπουργός, «για να κάνω ό,τι μπορώ για να αποτρέψω το Ιράν από το να έχει πυρηνικά όπλα». Οι κυβερνήσεις έρχονται και φεύγουν στο Ισραήλ, αλλά το ιρανικό πρόβλημα παραμένει. Όχι μόνο το καθεστώς μουλά παρουσιάζει μια διαρκή στρατηγική πρόκληση για τη νέα ηγεσία του Ισραήλ, αλλά και τα διακυβεύματα αυξάνονται.

Ο Νετανιάχου τόνισε την απειλή κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην τελετή στις 16 Ιανουαρίου, καθώς ο Χέρζι Χαλέβι ανέλαβε επικεφαλής του επιτελείου των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων.

«Το Ιράν ευθύνεται για το 90% των προβλημάτων στη Μέση Ανατολή. Αυτό το καθεστώς απειλεί να μας καταστρέψει. Δεν θα περιμένουμε να μας βάλουν ένα κοφτερό σπαθί στο λαιμό. Το IDF και η Shin Bet και η Mossad θα κάνουν ό,τι χρειάζεται (για να το αποτρέψουν αυτό).»

Μπέντζαμιν Νετανιάχου

«Το Ιράν ευθύνεται για το 90% των προβλημάτων στη Μέση Ανατολή. Αυτό το καθεστώς απειλεί να μας καταστρέψει. Δεν θα περιμένουμε να μας βάλουν ένα κοφτερό σπαθί στο λαιμό. Το IDF και η Shin Bet και η Mossad θα κάνουν ό,τι χρειάζεται (για να το αποτρέψουν αυτό)», είπε ο Νετανιάχου.

«Δεν θα παρασυρθούμε σε περιττούς πολέμους, αλλά την αποφασιστική ημέρα θα πολεμήσουμε. Θα πρέπει να δείξουμε προθυμία για θυσίες για να διατηρήσουμε την ελευθερία μας, την ασφάλειά μας και την ίδια μας την ύπαρξη», πρόσθεσε.

Ο Πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου καλωσορίζει τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν στις 19 Ιανουαρίου. (credit: KOBI GIDEON/GPO)Ο Πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου καλωσορίζει τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν στις 19 Ιανουαρίου. (credit: KOBI GIDEON/GPO)

Περισσότερα από πυρηνικά: Η πολύπλευρη απειλή του Ιράν για το Ισραήλ και την περιοχή.

Η προσπάθεια του Ιράν προς την πυρηνική βόμβα είναι το πιο ανησυχητικό στοιχείο της ιρανικής απειλής, αλλά η ανάμιξη της Ισλαμικής Δημοκρατίας στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών σε όλη την περιοχή, χρησιμοποιώντας τοπικούς πληρεξούσιους, παραμένει επίσης λόγος ανησυχίας για το Ισραήλ. Η ετήσια έκθεση για το 2023 που παρουσίασε η διεύθυνση πληροφοριών του IDF στους Ισραηλινούς ηγέτες σημείωσε ότι στη Γάζα, το Ιράν είναι ο αποκλειστικός οικονομικός ευεργέτης της Ισλαμικής Τζιχάντ και η κύρια πηγή χρηματοδότησης της Χαμάς.

Στη βόρεια αρένα, η διεύθυνση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Ιράν παραιτείται από το γεγονός ότι απέτυχε στην προσπάθειά του να εδραιώσει τη Συρία, αν και θα συνεχίσει να εξοπλίζει τη Χεζμπολάχ – ειδικά με πυρομαχικά ακριβείας – αλλά και προμηθεύοντάς της με πυραύλους κρουζ και οπλισμένα UAV ακριβείας, παρόμοια με αυτά που προμήθευε στη Ρωσία στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας .

Ταυτόχρονα, η διεύθυνση προέβλεψε ότι το 2023, η Χεζμπολάχ θα συνεχίσει να ασχολείται κυρίως με εσωτερικά θέματα του Λιβάνου και ως εκ τούτου θα αποτραπεί από μια στρατιωτική αντιπαράθεση με το Ισραήλ.

Η πολύπλευρη ιρανική απειλή ήταν το επίκεντρο της πρόσφατης τηλεφωνικής συνομιλίας του υπουργού Άμυνας Yoav Gallant με τον Αμερικανό ομόλογό του υπουργό Άμυνας Lloyd Austin. 

Τόνισε τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Ισλαμικής Δημοκρατίας, την περιφερειακή επιθετικότητα και τη διάδοση προηγμένων ακριβών όπλων. Ο Gallant τόνισε τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας προκειμένου να αποτραπεί το Ιράν από την απόκτηση πυρηνικής ικανότητας, προειδοποιώντας ότι ένα πυρηνικό Ιράν απειλεί όχι μόνο το Ισραήλ αλλά ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα.

Τόνισε επίσης τη σημασία της επέκτασης των Συμφωνιών του Αβραάμ σε επιπλέον χώρες και την εμβάθυνση της υπάρχουσας στρατηγικής και στρατιωτικής συνεργασίας του Ισραήλ με περιφερειακούς εταίρους, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Μειώνονται οι ελπίδες ότι οι διεθνείς κυρώσεις, σε συνδυασμό με το λαϊκό κίνημα διαμαρτυρίας που σάρωσε το Ιράν το 2022, θα οδηγούσαν τελικά σε αλλαγή καθεστώτος. Πολλοί αναλυτές υποστήριξαν ότι τέτοιες ελπίδες ήταν ευσεβείς πόθοι και ότι οι διαμαρτυρίες για το χιτζάμπ, όσο θαρραλέα κι αν ήταν, δεν έφτασαν ποτέ σε επίπεδο που να έθετε σε κίνδυνο το καθεστώς.

Οι διαδηλώσεις στο Ιράν πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο της 22χρονης Mahsa Amini στις 16 Σεπτεμβρίου , μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθικής για φερόμενη παραβίαση του κώδικα ενδυμασίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας για τις γυναίκες. Ωστόσο, εν μέσω μιας βίαιης καταστολής και μιας σειράς δημοσίων απαγχονισμών, όλα τα σημάδια στις αρχές του 2023 έδειχναν ότι οι διαμαρτυρίες έχαναν τη δυναμική τους. Παρά τις εγχώριες αναταραχές και τα χρόνια οικονομικά δεινά, η Τεχεράνη συνεχίζει να προχωρά με το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Το Ιράν έχει πει εδώ και καιρό ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι αποκλειστικά ειρηνικό, αλλά ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας –ο πυρηνικός φύλακας του ΟΗΕ– λέει ότι δεν μπορεί να το επιβεβαιώσει, εν μέρει επειδή δεν έχει σημειωθεί «καμία πρόοδος» στην επίλυση ζητημάτων σχετικά με την προηγούμενη παρουσία πυρηνικού υλικού στο αδήλωτες τοποθεσίες.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, με την ενθάρρυνση του Νετανιάχου, αποχώρησε από την πυρηνική συμφωνία για το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA) το 2018. Το Ιράν άρχισε να παραβιάζει τη συμφωνία δύο χρόνια αργότερα, σημειώνοντας ανησυχητική πρόοδο στον εμπλουτισμό, ξεπερνώντας τεχνολογικά εμπόδια και πλησιάζοντας πολύ κοντά στην επίτευξη αρκετό σχάσιμο υλικό για μια πυρηνική βόμβα. 

«Θα ενεργήσουμε δυναμικά και ανοιχτά σε διεθνές επίπεδο κατά της επιστροφής στην πυρηνική συμφωνία — όχι μόνο σε συνομιλίες με ηγέτες κεκλεισμένων των θυρών αλλά και δυναμικά και ανοιχτά στην αρένα της παγκόσμιας κοινής γνώμης», είπε ο Νετανιάχου, απευθυνόμενος στους υπουργούς στη νέα το εναρκτήριο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης.

Η αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν είναι εκτός τραπεζιού

Οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας φάνηκαν να κερδίζουν δυναμική πέρυσι, αλλά η εκτίμηση που επικρατεί τώρα είναι ότι μια συμφωνία είναι εκτός τραπεζιού. Η Ουάσιγκτον ισχυρίζεται ότι η Τεχεράνη «σκότωσε την ευκαιρία» να αναβιώσει την πυρηνική συμφωνία πριν από μήνες .

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Κλέβερλι στα μέσα Ιανουαρίου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι το Ιράν απέρριψε μια συμφωνία για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας που προσέφεραν οι παγκόσμιες δυνάμεις τον περασμένο Αύγουστο. 

«Σε ό,τι αφορά το JCPOA, οι Ιρανοί σκότωσαν την ευκαιρία να επιστρέψουν σε αυτή τη συμφωνία γρήγορα πριν από πολλούς μήνες. Υπήρχε μια ευκαιρία στο τραπέζι που απέρριψαν, μια ευκαιρία που εγκρίθηκε από όλους όσοι συμμετείχαν – τους Ευρωπαίους, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία και την Κίνα ακόμη και εκείνη την εποχή», είπε.

Και, κατέστησε σαφές, η πυρηνική συμφωνία δεν αποτελεί πλέον προτεραιότητα για την Ουάσιγκτον . «Δεν είναι το επίκεντρό μας. Είμαστε συγκεντρωμένοι σε αυτό που συμβαίνει στο Ιράν. Είμαστε επικεντρωμένοι σε αυτό που κάνει το Ιράν όσον αφορά την παροχή όπλων στη Ρωσία για χρήση εναντίον αθώων ανθρώπων και ολόκληρου του ενεργειακού δικτύου στην Ουκρανία», τόνισε ο Μπλίνκεν. 

«Δεν είναι το επίκεντρό μας. Είμαστε συγκεντρωμένοι σε αυτό που συμβαίνει στο Ιράν. Είμαστε επικεντρωμένοι σε αυτό που κάνει το Ιράν όσον αφορά την παροχή όπλων στη Ρωσία για χρήση εναντίον αθώων ανθρώπων και ολόκληρου του ενεργειακού δικτύου στην Ουκρανία».

Άντονι Μπλίνκεν

Ο περιφερειακός αντίκτυπος της αυξανόμενης στρατιωτικής συμμαχίας της Ρωσίας με το Ιράν και οι προσπάθειες για τη διαμόρφωση μιας κοινής Ισραηλινοαμερικανικής στρατηγικής κατά της Τεχεράνης ήταν ψηλά στην ημερήσια διάταξη κατά τις συνομιλίες του Νετανιάχου με τον επισκεπτόμενο Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν τον Ιανουάριο.

«Οι συνομιλίες μας επικεντρώθηκαν στις περιφερειακές προκλήσεις ασφάλειας, ιδιαίτερα στο Ιράν, καθώς και στους τρόπους συνεργασίας μεταξύ μας ενάντια σε αυτήν την κοινή απειλή», είπε ο Νετανιάχου στο υπουργικό συμβούλιο στις 22 Ιανουαρίου. «Πρέπει να πω ότι σχετικά με τις συναντήσεις, μου έκανε εντύπωση ότι υπάρχει μια γνήσια και αμοιβαία επιθυμία για επίτευξη συνεννόησης για αυτό το ζήτημα, το οποίο είναι αποφασιστικής σημασίας για την ασφάλεια του κράτους. Οι συζητήσεις για το θέμα θα διεξαχθούν μεταξύ Ιερουσαλήμ και Ουάσιγκτον τις επόμενες εβδομάδες».

Ο Μπλίνκεν πρόκειται να έρθει στην Ιερουσαλήμ για συζητήσεις τις επόμενες εβδομάδες ενόψει του ταξιδιού του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, που αναμένεται τον Φεβρουάριο, όπου, για άλλη μια φορά, θα δοθεί έμφαση στον τρόπο καταπολέμησης της ιρανικής απειλής. Πόσο έτοιμο όμως είναι το Ισραήλ για στρατιωτική αντιπαράθεση με το Ιράν; Αφού ο Ναφτάλι Μπένετ ανέλαβε την πρωθυπουργία το 2021, είπε ότι ανακάλυψε «ολική παραμέληση» όταν επρόκειτο να προετοιμάσει μια ισραηλινή στρατιωτική επιλογή εναντίον του Ιράν.

Ο Μπένετ, μαζί με τον υπουργό Άμυνας Μπένι Γκαντζ και τον Γιάιρ Λαπίντ, ο οποίος αντικατέστησε τον Μπένετ στην πρωθυπουργία, είπε ότι ο Νετανιάχου πίστευε ότι ο πρώην πρόεδρος Τραμπ θα διέταζε επίθεση των ΗΠΑ κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν. Αυτή η πεποίθηση, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πέρασαν χρόνια χωρίς να εγκριθεί προϋπολογισμός κατά τη διάρκεια της περιόδου συνεχιζόμενης πολιτικής αστάθειας του Ισραήλ, οδήγησε σε καθυστέρηση των σχεδίων για την ανατροπή του Ιράν.

Οι κυβερνήσεις Bennett-Gantz διέθεσαν δισεκατομμύρια δολάρια για την εκπαίδευση και την απόκτηση πυρομαχικών και ζήτησαν από τον IDF να σχεδιάσει εκ νέου σχέδια χτυπήματος, συμπεριλαμβανομένης της στόχευσης πυρηνικών τοποθεσιών βαθιά μέσα στο Ιράν.

Πριν αποχωρήσει από τα καθήκοντά του στα τέλη του περασμένου έτους, ο Gantz είπε ότι το Ισραήλ έχει την ικανότητα να διεξάγει στρατιωτική επιχείρηση κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν .

«Υπήρξε μια πολύ σημαντική αύξηση στο εύρος των στόχων στο Ιράν. Πραγματοποιήσαμε δύο σημαντικές ασκήσεις τους τελευταίους έξι μήνες. Στο εγγύς μέλλον, θα πραγματοποιήσουμε μια τρίτη άσκηση», δήλωσε ο απερχόμενος αρχηγός του επιτελείου του Ισραηλινού Στρατού Αβίβ Κοχάβι πριν αποχωρήσει από τα καθήκοντά του. «Το επίπεδο προετοιμασίας έχει βελτιωθεί. Εάν και όταν μια ισραηλινή κυβέρνηση αποφασίσει να δράσει, πιστεύω ότι αυτή η ικανότητα θα είναι ώριμη».

Ένα στρατιωτικό χτύπημα παραμένει, φυσικά, μια στρατηγική υψηλού κινδύνου για τους Ισραηλινούς φορείς λήψης αποφάσεων. Μένει να δούμε πόση ζημιά θα μπορούσε να προκαλέσει μια επίθεση και εάν μια τέτοια ενέργεια θα είχε ως αποτέλεσμα κάτι περισσότερο από προσωρινή διακοπή του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Ακόμη και αν καταστραφούν οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν στο Natanz και το Fordow, η τεχνική γνώση που έχει ήδη αποκτήσει το καθεστώς παραμένει ανέπαφη.

Πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη η πιθανότητα μιας μαζικής ιρανικής απάντησης, τόσο άμεσα όσο και μέσω των δυνάμεων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

«Η καλύτερη στρατηγική τώρα θα ήταν η περαιτέρω εντατικοποίηση των οικονομικών κυρώσεων στο Ιράν και η οικοδόμηση μιας στρατιωτικής επιλογής όχι μόνο του Ισραήλ», είπε ο Kohavi. «Τότε ίσως το σύνολο αυτών των πιέσεων να τους έφερνε σε μια κατάσταση όπως το 2003, όταν αποφάσισαν να αναστείλουν τη στρατιωτική πτυχή του πυρηνικού προγράμματος».

Η βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στο Ιράν και η στρατιωτική υποστήριξη της Τεχεράνης στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία έχουν δημιουργήσει μια σπάνια ευκαιρία για την ισραηλινή διπλωματία. Στο παρελθόν, οι ισραηλινές εκκλήσεις για επιτάχυνση των κυρώσεων και την ανακήρυξη του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), του ιδεολογικού βραχίονα των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν, ως τρομοκρατική ομάδα αντιμετωπίστηκαν με αδιαφορία στη διεθνή κοινότητα.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι τώρα έτοιμοι να υποστηρίξουν τις αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Τεχεράνης και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει κινηθεί για να θέσει το IRGC στη μαύρη λίστα τρομοκρατών . Το κοινοβούλιο ανέφερε την «τρομοκρατική δραστηριότητα, την καταστολή των διαδηλωτών και την προμήθεια drones στη Ρωσία» του IRGC στην έκκλησή του για τη μαύρη λίστα.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε την υποστήριξή της για την καταχώριση του IRGC ως τρομοκρατική οργάνωση για να απαντήσει στην «καταπάτηση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στη χώρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Έλι Κοέν επαίνεσε την απόφαση του κοινοβουλίου, χαρακτηρίζοντάς την ως σημαντικό βήμα στον αγώνα κατά του ιρανικού καθεστώτος. «Το Ιράν εξάγει τον τρόμο σε ολόκληρη την υδρόγειο και η Επαναστατική Φρουρά είναι η μεγαλύτερη τρομοκρατική οργάνωση στον κόσμο. Έχω θέσει το θέμα σε συζητήσεις πολιτικής με υπουργούς Εξωτερικών και ηγέτες από τότε που ανέλαβα αυτόν τον ρόλο», έγραψε στο Twitter.

Η θαλάσσια αλλαγή στην πολιτική της ΕΕ για το Ιράν αντικατοπτρίστηκε επίσης σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη κινήσεις για δράση κατά του IRGC.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δεσμευτεί ότι δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνική βόμβα και ο Πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν θα διστάσουν να επιτεθούν στο Ιράν «ως έσχατη λύση». Ωστόσο, η κυβέρνηση μέχρι σήμερα έχει αποφύγει σε μεγάλο βαθμό τα ζητήματα της Μέσης Ανατολής και οι προτεραιότητες εξωτερικής πολιτικής της Ουάσιγκτον παραμένουν ο πόλεμος της Ουκρανίας και η Κίνα. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται σε αυτή τη συγκυρία είναι η πιθανότητα μιας στρατιωτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν. Παρά την αυξανόμενη προθυμία της διεθνούς κοινότητας να εντείνει τις κυρώσεις στην Τεχεράνη, ο κόσμος εξακολουθεί να πιστεύει ότι η διπλωματία είναι η καλύτερη επιλογή για την αντιμετώπιση του ιρανικού πυρηνικού κινδύνου.

Η πρόκληση του Νετανιάχου σε αυτή τη συγκυρία είναι να διασφαλίσει ότι η διεθνής κοινότητα, υπό την ηγεσία της Ουάσιγκτον, είναι σύμφωνη όταν πρόκειται να δημιουργήσει μια αξιόπιστη στρατιωτική απειλή για να σταματήσει την κούρσα του Ιράν προς τη βόμβα.

Αλλά η ριζοσπαστική εγχώρια ατζέντα της νέας κυβέρνησης μπορεί να δυσχεράνει την υποστήριξη της συντριπτικά φιλελεύθερης αμερικανικής εβραϊκής κοινότητας και των παραδοσιακών συμμάχων εντός του Δημοκρατικού κόμματος.

Οι επιθέσεις στο δικαστικό σώμα, τα πιθανά μέτρα κατά των μεταρρυθμιστικών και των συντηρητικών κλάδων του Ιουδαϊσμού, οι διακρίσεις κατά της LGBT κοινότητας, η επέκταση των εποικισμών και οι εντάσεις στη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ θα δυσκολέψουν τον Νετανιάχου να δημιουργήσει τη διεθνή υποστήριξη που αναζητά. στρατηγική του για το Ιράν. 

jpost.com

ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου