Κυριακή, 13 Ιουνίου 2021

Το Ισραήλ αντιμετωπίζει 3 βασικές δοκιμές ασφαλείας καθώς τελειώνει η εποχή του Nετανιάχου.Θα γίνει επέμβαση σε Λίβανο και Ιράν;

 Το Ισραήλ αντιμετωπίζει 3 βασικές δοκιμές ασφαλείας καθώς το Netanyahu Era τελειώνει 1

Το Ισραήλ αντιμετωπίζει βασικές δοκιμές καθώς τελειώνει η εποχή του Νετανιάχου (Αρχείο: Roman Yanushevsky / Shutterstock.com)

Μια νέα ισραηλινή κυβέρνηση ορκίστηκε την Κυριακή, σηματοδοτώντας το τέλος του 12ετούς κανόνα του Μπέντζαμιν Νετανιάχου . Ο επερχόμενος πρωθυπουργός, Nαφταλί Μπένετ, θα αντιμετωπίσει σημαντικές και πιθανώς δραματικές δοκιμές και αποφάσεις σχετικά με το μέτωπο της ασφάλειας τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες και μήνες.

Αμέσως, το Ισραήλ παρακολουθεί στενά το μέτωπο της Γάζας για μια νέα έκρηξη βίας. Το IDF λαμβάνει μέτρα για να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο η Χαμάς να προσπαθήσει να διαταράξει τη μετάβαση της κυβέρνησης και να δοκιμάσει τους νέους ηγέτες του Ισραήλ. Ο υπουργός Άμυνας Μπένυ Γκαντζ έχει ήδη εγκρίνει βήματα αντιποίνων και νέους στόχους σε περίπτωση νέας αναταραχής.

Η τρέχουσα εκτίμηση είναι ότι η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ πιθανότατα δεν θα εκτοξεύσουν άλλη μια επίθεση πυραύλων στο Ισραήλ. Ωστόσο, σημάδια δείχνουν ότι οι τρομοκρατικές ομάδες της Γάζας θα μπορούσαν να σχεδιάζουν μια πρόκληση στα σύνορα και πιθανώς μια διείσδυση στο Ισραήλ.

Την περασμένη εβδομάδα, στρατιώτες του IDF έπιασαν έναν ένοπλο Παλαιστίνιο που διέσχιζε το Ισραήλ με μια χειροβομβίδα, δύο μαχαίρια και μια εκρηκτική συσκευή. Οι αξιωματικοί επιτήρησης και πληροφοριών παρακολουθούν τα βαριά οχυρά σύνορα για να εντοπίσουν τυχόν ενδείξεις επικείμενων τρομοκρατικών επιθέσεων.

Η Χαμάς αντιμετωπίζει δίλημμα.

Παράλληλα, η βία στην Ιερουσαλήμ ή αλλού στη Δυτική Όχθη θα μπορούσε να προκαλέσει αντίδραση από τη Γάζα, καθώς οι αρχηγοί της τρομοκρατίας μπορούν να προσπαθήσουν να αμφισβητήσουν τη νέα ηγεσία του Ισραήλ.

Ωστόσο, η Χαμάς αντιμετωπίζει ένα δίλημμα μετά το στρατιωτικό χτύπημα που υπέστη στον πρόσφατο πόλεμο. Η ομάδα αγωνίζεται ακόμα να δείξει επιτεύγματα στη Γάζα και πιθανότατα δεν ενδιαφέρεται για έναν ακόμη μεγάλο αγώνα.

Βία στα σύνορα της Γάζας
Μια ακόμη έξαρση στη Γάζα; (Αρχείο: Pixabay)

Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας, με επικεφαλής τον Bennett, θα πρέπει να αντιμετωπίσει προσεκτικά τις εντάσεις στο παλαιστινιακό μέτωπο τις επόμενες ημέρες. Εν τω μεταξύ, η Δυτική Όχθη θα μπορούσε επίσης να εκραγεί αργότερα, ειδικά σε περίπτωση διαμάχης εξουσίας εάν ο αρχηγός της ΠΑ, Μαχμούντ Αμπάς πεθάνει ή παραιτηθεί.

Τα μάτια για τον Λίβανο και το Ιράν.

Αλλού, ο Bennett θα αντιμετωπίσει επίσης κάποιες κρίσιμες επιλογές στο ασταθές μέτωπο του Λιβάνου. Καθώς η Χεζμπολάχ προωθεί το πρόγραμμα πυραύλων ακριβείας, το Ισραήλ πλησιάζει στην έναρξη μιας πρώιμης επίθεσης εάν διασχίσουν τις κόκκινες γραμμές.

Οι αρχηγοί ασφαλείας του Νετανιάχου και του Ισραήλ απέφυγαν τώρα μια προληπτική επίθεση, αλλά ο Μπενέτ θα αντιμετωπίσει μια σκληρή απόφαση εάν η Χεζμπολάχ είναι σε θέση να παράγει εκατοντάδες πυραύλους ακριβείας.

Παράλληλα, το IDF παραμένει σε επιφυλακή για επίθεση στα σύνορα της Χεζμπολάχ, η οποία μπορεί τώρα να γίνει πιο πιθανή αν ο Χασάν Νασράλα θεωρήσει τη νέα κυβέρνηση αδύναμη. Συγκεκριμένα, ο πόλεμος του Λιβάνου του 2006 ακολούθησε επίσης τη μετάβαση της εξουσίας στο Ισραήλ, μετά την αντικατάσταση του πρωθυπουργού Aριέλ Σαρόν από τον ΄Eχουντ ΄Oλμερτ.

Τέλος και το πιο κρίσιμο, οι εντάσεις στο μέτωπο του Ιράν αναμένεται να αυξηθούν. Ο Μπένετ και το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας θα αντιμετωπίσουν αυξανόμενες προκλήσεις καθώς η Τεχεράνη ρίχνει περισσότερους στρατιωτικούς πόρους στη Συρία και προωθεί το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Η σημαντική πρόοδος του Ιράν θα μπορούσε να αναγκάσει τον Μπένετ να διατάξει μια μεγάλη στρατιωτική επίθεση, στη Συρία ή στο Ιράν. Ο νέος πρωθυπουργός γνωρίζει πλήρως ότι μια περιορισμένη έξαρση στα βόρεια σύνορα θα μπορούσε γρήγορα να μετατραπεί σε έναν μεγάλο πόλεμο ενάντια σε ολόκληρο τον άξονα του Ιράν .

israelradar.com

ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ISRAEL RADAR : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου