Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019

Κρίσιμη η σημερινή μέρα για την ξενοδοχειακή βιομηχανία.

ΣΧΟΛΙΟ : Κύπρος και Ελλάδα αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με τις συλλογικές συμβάσεις στον Τουριστικό τομέα.Ενώ ο τουρισμός αυξάνεται οι εργαζόμενοι πρέπει να δουλεύουν με ιδιωτικές συμφωνίες.
Καίριας σημασίας για το μέλλον της ξενοδοχειακής βιομηχανίας αποτελεί η σημερινή μέρα, αφού θα πραγματοποιηθεί η κοινή συνάντηση μεταξύ υπουργού, συντεχνιών και εργοδοτών στις 10:00. Ωστόσο δεν φαίνεται ότι θα επέλθει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης. Τις προηγούμενες μέρες η υπουργός πραγματοποίησε ξεχωριστές συναντήσεις με τις δύο πλευρές.

Σκοπός ήταν να επεξηγηθούν οι θέσεις τους επί της διαφοράς που προέκυψε στην ανανέωση της συλλογικής σύμβασης, αλλά και η σκιαγράφηση των κόκκινων γραμμών που θέτουν. Την Παρασκευή μετά τη συνάντηση της υπουργού με τις εργοδοτικές οργανώσεις, εκφράστηκε αισιοδοξία από την κα Ζέτα Αιμιλιανίδου, ωστόσο σε δηλώσεις του ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, είπε ότι «το βασικό που διαφοροποιεί αυτή την προσπάθεια από όλες τις προηγούμενες και που δημιουργεί έναν πρόσθετο βαθμό δυσκολίας είναι η απαίτηση των συντεχνιών να νομοθετηθούν μισθοί στον κλάδο. Αυτό προσθέτει ένα δυσανάλογα μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας, σε σύγκριση με όλες τις προηγούμενες ανανεώσεις συλλογικών συμβάσεων». Υπενθυμίζεται ότι από πλευράς των εργαζομένων υπάρχει έντονη η άποψη πως ο διάλογος έχει εξαντληθεί και ότι σε περίπτωση που δεν θα κατατεθεί πρόταση, τότε η υπουργός πρέπει να κηρύξει αδιέξοδο.
Σε δηλώσεις του ο ΓΓ της ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ, Λευτέρης Γεωργιάδης, είπε ότι αυτές οι συναντήσεις αποτελούν ύστατη προσπάθεια από την υπουργό για να αποτραπεί αυτό το ενδεχόμενο. Προηγούμενα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της ΠΕΟ εξέφρασαν ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων, όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο, δηλώνοντας προσήλωση στην ενότητα της δράσης του συνδικαλιστικού κινήματος, η οποία εξασφαλίζεται μόνο μέσω των ιδίων των εργαζομένων.
Τα βασικότερα από τα αιτήματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων είναι η επαναφορά των δικαιωμάτων που αναστάλθηκαν το 2013 λόγω της κρίσης, πράγμα που σε άλλους κλάδους έχει συμφωνηθεί. Δεύτερο αίτημα είναι η νομική κατοχύρωση όρων υπηρεσίας, κυρίως αναφορικά με τη μισθοδοσία. Αυτό που τους οδήγησε σε αυτό το αίτημα είναι η αμφισβήτηση των συλλογικών συμβάσεων και η επιλεκτική εφαρμογή τους από την εργοδοσία. Επίσης σημαντικός παράγοντας είναι η εφαρμογή των προσωπικών συμβολαίων από τους εργοδότες. Σημειώνεται ότι ο τουρισμός κατά την κρίση δεν πλήγηκε καθόλου. Αντίθετα, τα τελευταία χρόνια καταγράφει απανωτά ρεκόρ.

Γιάννης Κακαρής.
dialogos.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου