Τρίτη 27 Αυγούστου 2019

O Νετανιάχου ανακοινώνει μέτρα κατά της Τουρκίας.


Και ξαφνικά νέα σοβαρή κρίση στις σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας με τον ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών, Yisrael Katz, να ανακοινώνει πριν λίγες ώρες πως το συμβούλιο ασφάλειας της χώρας αποφάσισε να ληφθούν μέτρα εναντίον της Τουρκίας για να εμποδιστούν “οι ανατρεπτικές ενέργειες του Ρ.Τ.Ερντογάν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ που πλήττουν την εθνική ασφάλεια της χώρας”.
Για πρώτη φορά, το Ισραήλ δίνει στην δημοσιότητα μελέτη think tank για τον ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή με επίκεντρο την Ιερουσαλήμ και την χαρακτηρίζει ως “μεγάλο εχθρό καθώς θέλει να μετατραπεί σε περιφερειακό ηγεμόνα”! Ο ισραηλινός ΥΠΕΞ, Y.Katz, ανακοίνωσε την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα αραβικά και εβραϊκά ενώ τόνισε πως “λεπτομέρειες του σχεδίου θα αποκαλυφτούν αργότερα”!
«Έδωσα εντολή στη διοίκηση του Υπουργείου Εξωτερικών να επεξεργαστεί μια σειρά/δέσμη μέτρων για να σταματήσει η προβληματική, ανατρεπτική και αποσταθεροποιητική δραστηριότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Περισσότερες λεπτομέρειες αργότερα» έγραψε ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ. Ο David Koren, πρώην σύμβουλος για ζητήματα σχετικά με την ανατολική Ιερουσαλήμ, περιέγραψε την τουρκική επιρροή στο think tank “Institute for Strategy and Security”. “Η Τουρκία είναι η πιο δραστήρια ξένη χώρα που επιχειρεί στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Μεγάλος στρατηγικός της στόχος είναι η αύξηση της επιρροής στην ανατολική Ιερουσαλήμ και ειδικά στο Τέμενος.
Το καθεστώς του Ρ.Τ.Ερντογάν βλέπει την Ιερουσαλήμ ως στοιχείο εγκαθίδρυσης τουρκικής περιφερειακής ηγεμονίας εις βάρος άλλων παικτών. Ως αποτέλεσμα η Τουρκία ξοδεύει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε σχέδια για την πόλη. Ο θαυμασμός για την Τουρκία ανάμεσα στoυς κατοίκους της ανατολικής Ιερουσαλήμ είναι πρωτοφανής. Τουρκικές σημαίες κυματίζουν στις ταράτσες των κτιρίων στην ανατολική Ιερουσαλήμ ακόμη και στο τέμενος. H επιβολή της τουρκικής κουλτούρας στην πόλη αντανακλάται στην μελέτη της τουρκικής γλώσσας και την παρουσία τουρκικής μουσικής και τουρκικής κουζίνας.
Η δημόσια υποστήριξη για το Παλαιστινιακό ζήτημα και για το τέμενος Al Aqsa, τα εκατομμύρια δολάρια που διανέμει στην ανατολική Ιερουσαλήμ, κερδίζουν την συμπάθεια και υποστήριξη της Τουρκίας. Η τουρκική δημοτικότητα στην ανατολική Ιερουσαλήμ έχει αυξηθεί πάρα πολύ τόσο που στα πρόσφατα χρόνια οι ηγέτες της Ιορδανίας, Σαουδικής Αραβίας και το PA έχουν πει στο Ισραήλ ότι ο Ρ.Τ.Ερντογάν κτίζει σφαίρες επιρροής στην ανατολική Ιερουσαλήμ που βάζουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα τους καθώς και τα συμφέροντα του κράτους μας.
Η Τουρκική εμπλοκή διευκολύνεται μέσω της συνεργασίας με την Μουσουλμανική Αδελφότητα, σύμμαχο της Αγκυρας.
Η Τουρκία διεξάγει τις δράσεις και τις επενδύσεις στην ανατολική Ιερουσαλήμ μέσω κρατικών εταιρειών (ανθρωπιστικής) βοήθειας, μέσω του τουρκικού Προξενείου στην Ιερουσαλήμ και έναν αριθμό τουρκικών οργανώσεων που διατηρούν τοπικά παρακλάδια στο Ισραήλ, σε Ιουδαία και Σαμαρείτιδα. Η Τουρκία ανακαινίζει κτίρια στην Παλιά Πόλη και αναλαμβάνει σχέδια υποδομών μέσω οργανώσεων που λειτουργούν εκ μέρους της. Η τουρκική ενθάρρυνση θρησκευτικού τουρισμού στην Ιερουσαλήμ ήταν “αξιοσημείωτο” καθώς η τουρκική κυβέρνηση “πρόσφατα διακήρυξε πως το προσκύνημα στην Ιερουσαλήμ ήταν αναπόσπαστο τμήμα πριν το προσκύνημα στη Μέκκα. Κάποιοι Τούρκοι προσκυνητές έχουν εμπλακεί σε συγκρούσεις με την αστυνομία στο Τέμενος. Η τουρκική ξένη βοήθεια σύμφωνα με την ετήσια αναφορά του 2015 έδειχνε ότι η Αγκυρα ανέλαβε πάνω από 500 σχέδια αξίας περίπου 30 εκατομμυρίων δολαρίων στα παλαιστινιακά εδάφη, 81 στην ανατολική Ιερουσαλήμ”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου