Σάββατο 24 Αυγούστου 2019

Σύνοδος G7: Aστάθμητος παράγοντας ο Τραμπ.

Χωρίς κοινό ανακοινωθέν θα ολοκληρωθούν τη Δευτέρα οι εργασίες της συνόδου των G7 στο Μπιαρίτς, κατέστησε σαφές ο πρόεδρος Μακρόν. Στην ατζέντα ο Αμαζόνιος, η παγκόσμια οικονομία, οι εμπορικές διενέξεις και το Brexit.

Υπό αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας ο γάλλος πρόεδρος Μακρόν υποδέχεται σήμερα το βράδυ τους ηγέτες των έξι ισχυρότερων κρατών του κόσμου στο γαλλικό τουριστικό θέρετρο Μπιαρίτς που έχει μετατραπεί τις τελευταίες μέρες σε φρούριο. Μετά από πρωτοβουλία του προέδρου Μακρόν στο επίκεντρο της συνόδου των G7 τέθηκε η αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων, αλλά και οι καταστροφικές πυρκαγιές στον Αμαζόνιο. Στο τραπέζι της ομάδας των επτά θα βρεθούν και πολλά άλλα ζητήματα, όπως η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, το Brexit, οι σχέσεις με το Ιράν, η ψηφιοποίηση και η αναπτυξιακή πολιτική.
Ανοιχτό παραμένει ωστόσο αν από την τριήμερη σύνοδο κορυφής προκύψουν συγκεκριμένα αποτελέσματα. Προφανώς, για να μην καλλιεργήσει προσδοκίες, ο πρόεδρος Μακρόν ξεκαθάρισε πριν την έναρξη της συνόδου ότι δεν θα υπάρξει, στο τέλος των εργασιών, κοινό ανακοινωθέν.
Τα «βάζει» με τους Γάλλους ο αμερικανός πρόεδρος
Αυστηρά μέτρα ασφαλείας στο τόπο διεξαγωγής της συνόδου. Αυστηρά μέτρα ασφαλείας στο τόπο διεξαγωγής της συνόδου.
Ο μεγάλος αστάθμητος παράγοντας της συνόδου ήταν και παραμένει ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πριν αναχωρήσει για τη Γαλλία, εξέφρασε δυσαρέσκεια για την απόφαση της Γαλλίας να φορολογήσει τους αμερικανικούς ιντερνετικούς κολοσσούς.
Απρόβλεπτος και φουριόζος ο Ντόναλντ Τραμπ, πριν πάρει το αεροπλάνο για το Μπιαρίτς φρόντισε να ξεκαθαρίσει πόσο ενοχλημένος είναι από τη Γαλλία και τα αντίποινα που σκέπτεται να πάρει για τα γαλλικά κρασιά. «Δεν μου αρέσει αυτό που έκανε η Γαλλία», δήλωσε με αναφορά στην γαλλική απόφαση του περασμένου μήνα για τη φορολόγηση των διαδικτυακών κολοσσών. «Δεν θέλω αυτούς τους φόρους, είναι άδικοι. Εμείς θα επιβάλουμε δασμούς στα κρασιά τους, που δεν τους έχουν ξαναδεί», πρόσθεσε απειλητικά. Με χιούμορ οι αμπελουργοί του νότου (Provence- Cote d'Azur) τον προσκαλούν με διαφήμιση, ... «να δοκιμάσει το ροζέ τους». Τραμπ και Μακρόν έχουν προφανώς πολλά να συζητήσουν στην τετ-α-τετ συνάντηση, που προβλέπεται για αύριο.
Σήμερα το βράδυ στις 9:30 ώρα Ελλάδας θα ξεκινήσει η σύνοδος με ένα άτυπο δείπνο των προσκεκλημένων. Αύριο Κυριακή, οι εργασίες θα ξεκινήσουν νωρίς το πρωί με θέματα γύρω από τη «διεθνή οικονομία και ασφάλεια» και στη συνέχεια με συζητήσεις «κατά των ανισοτήτων» και τη «συνεργασία με τις χώρες της Αφρικής» παρουσία ορισμένων αφρικανικών αποστολών. Η σύνοδος θα ολοκληρωθεί τη Δεύτερα με γεύμα εργασίας και συνέντευξη τύπου στις 4 ώρα Ελλάδας.
Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι.
dw.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου