Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019

Τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ - Τι ισχύει από 1η Σεπτέμβρη για έκπτωση συνέπειας και χρεώσεις.

Αύξηση της χρέωσης ανά κιλοβατώρα, με σκοπό την ενίσχυση των εσόδων, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το πακέτο διάσωσης της ΔΕΗ. Η αύξηση αυτή, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα αντισταθμίζεται από τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΤΜΕΑΡ.Το σήμα της ΔΕΗ
Δέσμη μέτρων για τη διάσωση της ΔΕΗ προωθεί η κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «μια από τις ωρολογιακές βόμβες που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση». Το πακέτο μέτρων αναμένεται να αποφασιστεί την Παρασκευή από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με την εισήγηση του νέου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Επιχείρησης, Γιώργου Στάσση προς το ΔΣ, το πακέτο διάσωσης θα περιλαμβάνει:
 • Αύξηση της χρέωσης ανά κιλοβατώρα (ανταγωνιστικό σκέλος τιμολογίων) για την ενίσχυση των εσόδων της ΔΕΗ που όμως αντισταθμίζεται πλήρως για τους καταναλωτές από τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΤΜΕΑΡ. Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ θα παραμείνει ο πάροχος με το χαμηλότερο πάγιο τέλος της αγοράς.
 • Μείωση της έκπτωσης συνέπειας από το 10 στο 5%
 • Θέσπιση ρήτρας CO2 για τα νοικοκυριά χωρίς άμεση επίπτωση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
 • Επιπλέον έκπτωση 50% για τα μηχανικά υποστηριζόμενα άτομα, που είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.
Πιο αναλυτικά, τα νέα τιμολόγια διαμορφώνονται ως εξής από την 1η Σεπτεμβρίου:
 • Για κατανάλωση έως 2000 κιλοβατώρες το τετράμηνο, η νέα τιμή είναι 0,11058 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0,0946 που είναι η ισχύουσα χρέωση.
 • Από 2000 κιλοβατώρες και πάνω η νέα τιμή διαμορφώνεται σε 0,11936 ευρώ ανά κιλοβατώρα, έναντι 0,10252 τώρα.
 •  Και για το νυχτερινό ρεύμα η νέα τιμή διαμορφώνεται σε 0,07897 ευρώ ανά κιλοβατώρα έναντι 0,0661 σήμερα.
Οι αυξήσεις στην κιλοβατώρα διαμορφώνονται από 16,4 έως 19,4%. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης έχει δεσμευτεί να αντισταθμιστούν αυτές οι αυξήσεις πλήρως από τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΤΜΕΑΡ.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα είχε προχωρήσει σε μείωση του ΦΠΑ στο 6% από 13%, ενώ την Παρασκευή αναμένεται να οριστικοποιηθεί η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΕΤΜΕΑΡ αναμένεται να διαμορφωθεί στα 17 ευρώ ανά μεγαβατώρα για την οικιακή κατανάλωση, από 22,67 ευρώ που είναι τώρα, θα υπάρξει δηλαδή μείωση της τάξης του 25%.

Πιέσεις στους στρατηγικούς κακοπληρωτές

Το πακέτο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την απόδοση στη ΔΕΗ των οφειλομένων από την παροχή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας του παρελθόντος, εξόφληση οφειλών από φορείς του Δημοσίου, άσκηση πίεσης προς τους στρατηγικούς κακοπληρωτές με εξώδικα και εντολές αποκοπής (έχουν εκδοθεί 30.000 εντολές αποκοπής για στρατηγικούς κακοπληρωτές το τελευταίο δίμηνο) και τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα διεκδικήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση την κατάργηση των δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής («ΝΟΜΕ») που είχε αποτέλεσμα να υποχρεωθεί η ΔΕΗ να πουλά ρεύμα κάτω του κόστους στους ανταγωνιστές της ενώ θα επιδιώξει επίσης την αύξηση του στόχου για το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ στη λιανική που είχε τεθεί στο 50%.

Διευκρινίσεις για τα άτομα με μηχανική υποστήριξη

Όπως διευκρινίζουν κυβερνητικές πηγές, «στα άτομα με μηχανική υποστήριξη που είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η ΔΕΗ θα παρέχει έκπτωση 50% στο ανταγωνιστικό μη επιδοτούμενο κόστος του ρεύματος. Όπως είναι γνωστό το Δημόσιο επιδοτεί τα τιμολόγια των δικαιούχων του ΚΟΤ κατά 0,045 έως 0,075 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Στο ποσό που απομένει μετά την επιδότηση, η ΔΕΗ θα παρέχει έκπτωση 50%. Διευκρινίζεται ότι το μέτρο δεν αφορά τους λοιπούς δικαιούχους του ΚΟΤ, όσους δηλαδή δεν είναι μηχανικά υποστηριζόμενοι».

Μειώνονται οι προνομιακές εκπτώσεις στους εργαζόμενους της ΔΕΗ

 • Με την υπ’ αριθμ. 127/7.11.1990 Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου και την Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση της 31.7.1991 προβλέπεται ότι οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ απολαμβάνουν προνομιακές εκπτώσεις στα τιμολόγια της εταιρείας που φτάνουν κατά μέσο όρο το 75%. Μάλιστα οι εκπτώσεις αυτές δεν αφορούν μόνο το ηλεκτρικό ρεύμα (ανταγωνιστικό σκέλος τιμολογίου) αλλά και τις μη ανταγωνιστικές χρεώσεις ( ΥΚΩ, ΕΡΤ, χρεώσεις Δήμου κλπ)!
 • Με τη νέα νομοθετική ρύθμιση:
 1. Θα καταργηθεί πλήρως η έκπτωση των εργαζομένων στο μη ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων.
 2. Θα περιοριστεί στο 30% η έκπτωση των εργαζομένων της ΔΕΗ στο ηλεκτρικό ρεύμα (ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων) όπως ισχύει και για τους εργαζόμενους στις ανταγωνιστικές εταιρείες ηλεκτρικού ρεύματος.
Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως η συγκεκριμένη απόφαση «είναι άλλη μια δύσκολη απόφαση που λαμβάνεται με στόχο τη διάσωση της ΔΕΗ», υπογραμμίζοντας ότι «πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι της ΔΕΗ αντιλαμβάνονται καλύτερα από τον καθένα την πολύ δύσκολη κατάσταση».
Βαρύ «κατηγορώ» στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα
«Τέτοια εποχή το 2014, η ΔΕΗ είχε κεφαλαιοποίηση περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ πριν από τις ευρωεκλογές η χρηματιστηριακή αξία της επιχείρησης υποχώρησε στο 1/7 περίπου του ποσού αυτού», τονίζουν, μεταξύ πολλών άλλων, κυβερνητικές πηγές αναφορικά με τις αλλαγές που θα ισχύουν από 1η Σεπτεμβρίου. Κάνουν επίσης λόγο για «επιτακτική ανάγκη» για να «σωθεί η ΔΕΗ».
«Για να σταθεί», σημειώνουν, «στα πόδια της η ΔΕΗ, απαιτείται ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο. Κάθε μέρα που περνά, δυστυχώς, βρίσκουμε ότι στα ταμειακά διαθέσιμα και στις υποχρεώσεις της ΔΕΗ υπήρχαν σοβαρά προβλήματα, πολύ μεγαλύτερα από αυτά που εκτιμούσαμε όταν είχαμε αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας».
sputniknews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου