Σάββατο 24 Αυγούστου 2019

Κλιμακώνει η Τουρκία: Το Βarbaros «σαρώνει» τα «οικόπεδα» της ENI & TOTAL στην κυπριακή ΑΟΖ.

Επανήλθε στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας το σεισμογραφικό σκάφος της τουρκικής εταιρείας πετρελαίου "Barbaros Hayredin Pasa" για παράνομες έρευνες σε αδειοδοτημένα τεμάχια στην κοινοπραξία εταιρειών ENI, TOTAL και KOGAS.Κλιμακώνει η Τουρκία: Το Βarbaros «σαρώνει» τα «οικόπεδα» της ENI & TOTAL στην κυπριακή ΑΟΖ (φωτό, βίντεο)

Όπως φαίνεται στον σχετικό χάρτη από την ιστοσελίδα παρατήρησης της ναυσιπλοίας Marine Traffic το τουρκικό σκάφος πλέει νότια, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λάρνακας και Λεμεσού και έχει δηλώσει ότι ποντίζει καλώδια σε απόσταση πέντε ναυτικών μιλίων.
Πριν από μερικά εικοσιτετράωρα, η τουρκική εταιρεία πετρελαίου εξέδωσε παράνομη οδηγία προς ναυτιλομένους και ανακοίνωσε νέα κάθοδο του σεισμογραφικού σκάφους Barbaros στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και συγκεκριμένα στα τεμάχια 2,3 και 9. Τα εν λόγω τεμάχια ανήκουν σήμερα στην κοινοπραξία της ιταλικής και γαλλικής εταιρείας ΕΝΙ και ΤΟΤΑL, σε συνεργασία με την κορεατική ΚΟGAS.
Σύμφωνα με την παράνομη Navtex, το σεισμογραφικό σκάφος θα παραμείνει σε κυπριακά νερά από τις 25 Αυγούστου 2019 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019, συνοδευόμενο από τα υποστηρικτικά πλοία M/V TANUX-1 και R/V APOLLO MOON.
Άμεση ήταν η αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία εξέδωσε επίσης Navtex με την οποία απαιτεί από το τουρκικό σκάφος να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειες. Επισημαίνει δε ότι η έκδοση της παράνομης οδηγίας από τον σταθμό της Αττάλειας, συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου και αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου