Τρίτη 27 Αυγούστου 2019

Η ρωσική Roscosmos προσφέρει διαστημική τεχνολογία στην Τουρκία.

           Δηλώσεις του επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίαςΗ ρωσική Roscosmos προσφέρει διαστημική τεχνολογία στην Τουρκία

Ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos, Dmitry Rogozin, δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να μοιραστεί τη διαστημική τεχνολογία της με την Τουρκία."Είναι λογικό αυτές οι εταιρικές σχέσεις να αναπτυχθούν στον τομέα της διαστημικής εξερεύνησης.
 Η Τουρκία είναι μια χώρα που έχει τέτοιες φιλοδοξίες. Η Ρωσία είναι μια χώρα με φιλοδοξίες και τεχνολογία.
Είμαστε έτοιμοι να τη μοιραστούμε με τους Τούρκους συναδέλφους μας, συζητήσαμε διάφορους τρόπους συνεργασίας σήμερα το πρωί", είπε ο Dmitry Rogozin μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της Αεροπορικής Έκθεσης MAKS.
Ο Dmitry Rogozin είπε επίσης ότι πρότεινε στον Τούρκο πρόεδρο Erdogan να αναλάβει η υπηρεσία του την εκπαίδευση Τούρκων αστροναυτών στο Κέντρο Εκπαίδευσης Κοσμοναυτών της Ρωσίας και οι δύο χώρες θα συζητήσουν μια τέτοια συμφωνία.
Ο Dmitry Rogozin πρότεινε στον Erdogan να στείλει έναν Τούρκο αστροναύτη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 ετών από την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας (τον Οκτώβριο του 2023).
Ο Erdogan αποδέχτηκε την προσφορά και ευχαρίστησε τη Roscosmos "εκ μέρους ολόκληρου του έθνους", προσθέτοντας: "Σας ευχαριστώ για τη δουλειά που κάνατε".
Τον Μάιο του 2018 η Τουρκία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να ξεκινήσει ένα εθνικό πρόγραμμα εκπαίδευσης αστροναυτών από το 2023.
Η Άγκυρα σκοπεύει να επενδύσει περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια για τον σκοπό αυτό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου