Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019

Το ιρανικό τάνκερ απείλησε με κρίση τις σχέσεις Ουάσιγκτον και Αθήνας: Η “αγάπη” για τον Ταγίπ!

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ 
Η υπόθεση του ιρανικού τάνκερ Grace 1, που στο μεταξύ μετονομάστηκε σε Adrian Darya, απέδειξε ότι οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας, κρέμονται από μία κλωστή και εξαρτώνται από τυχαία περιστατικά. Μπορεί μία χώρα, όπως η Ελλάδα ή η Κύπρος π.χ., να είναι απόλυτα “πιστή” στις σχέσεις της με την Αμερική, αλλά να προκύψει κάποιο περιστατικό, που να την θέσει σε κίνδυνο. 

 Με αφορμή το ιρανικό τάνκερ, και την απαράδεκτη συμπεριφορά του Ιράν που για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά του δεν ενδιαφέρεται τι επιπτώσεις θα υπάρξουν για άλλες χώρες, η αμερικανική κυβέρνηση έστειλε αυστηρό διάβημα στην Αθήνα και τη Λευκωσία, με το οποίο -λίγο πολύ- απαιτούσε να μην τολμήσουν να διευκολύνουν το Adrian Darya και τους Ιρανούς. Το μήνυμα ανέφερε ότι το συγκεκριμένο τάνκερ μεταφέρει πετρέλαιο για τους «Φρουρούς της Επανάστασης», οι οποίοι βρίσκονται κάτω από καθεστώς σκληρών κυρώσεων από την Αμερική. 
Όποιος τις παραβεί αναμειγνύεται σε εγκληματικές ενέργειες, ανέφερε το διάβημα, το οποίο δημοσιοποιήθηκε στους δημοσιογράφους από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσιγκτον. Το διάβημα ήταν αχρείαστο, και εν πάση περιπτώσει η Ελλάδα και η Κύπρος δεν είναι …Τουρκία, η οποία πολεμά τα αμερικανικά συμφέροντα στην ευρύτερη γειτονιά μας και συνεργάζεται με τη Ρωσία και το Ιράν, τους δύο πιο σημαντικούς εχθρούς της Αμερικής αυτή τη στιγμή. 
Μπορεί ο πρόεδρος Τραμπ να νομίζει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι καλός άνθρωπος, αλλά οι υπουργοί του και οι συνεργάτες του και οι πάντες στο Κογκρέσο, πιστεύουν ακριβώς το αντίθετο. Ουδείς πιστεύει ότι η Αθήνα ή η Λευκωσία θα επιχειρούσαν καθ’ οιονδήποτε τρόπο να εξυπηρετήσουν το ιρανικό τάνκερ. Άλλωστε, σέβονται απόλυτα τις αμερικανικές κυρώσεις σε αντίθεση με την Τουρκία που συμμετέχει σε όλες προσπάθειες παραβίασης του αμερικανικού εμπάργκο. 
Αυτό αποδείχθηκε και στα αμερικανικά δικαστήρια κατά τη δίκη του τραπεζίτη Ατίλα, προσωπικού ταμία της οικογένειας του Ταγίπ Ερντογάν. Αλλά και στο λαθρεμπόριο του χρυσού της Βενεζουέλας αναμείχθηκε επίσημα η Τουρκία σε συνεργασία πάντα με το Ιράν.
Όμως, οι φίλοι μας οι Αμερικανοί δεν ιδρώνουν. Ότι κάνει ο πρόεδρος της Τουρκίας «είναι καλά καμωμένο», ακόμα και όταν αγοράζει τους ρωσικούς πυραύλους S-400. 
Από την άλλη πλευρά, στέλνουν διαβήματα στην Ελλάδα και την Κύπρο επειδή κάποιοι γραφειοκράτες νόμισαν ότι η Αθήνα και η Λευκωσία δεν θα υλοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους. Λάθος προσέγγιση, που έδωσε λάθος εντύπωση στην διεθνή κοινή γνώμη, καθώς οι τίτλοι των δυτικών μέσων ενημέρωσης ήταν κραυγαλέοι. Συνέδεαν χωρίς κανένα λόγο μία παράνομη πράξη του Ιράν με την Ελλάδα και την Κύπρο. 
 Επειδή ξεχνούν πολύ εύκολα οι φίλοι μας οι Αμερικανοί, να τους θυμίσουμε ότι είναι οι Τούρκοι που τους προκαλούν και τους ρεζιλεύουν σε όλα τα επίπεδα, όχι οι Έλληνες. Είναι οι Τούρκοι που κοροϊδεύουν και ειρωνεύονται τον Πρόεδρό τους. Είναι οι Τούρκοι που αγοράζουν οπλικά συστήματα από τη Ρωσία. 
Τι θα συνέβαινε άραγε αν η Ελλάδα αγόραζε έστω και μία ρωσική σφαίρα. Επαναλαμβάνω ότι είναι η Τουρκία που δεν σέβεται το αμερικανικό εμπάργκο εναντίον του Ιράν, και της Βενεζουέλας. Είναι η Τουρκία που έχει φυλακίσει Αμερικανούς υπηκόους με έωλες κατηγορίες. Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε 100 περιπτώσεις. 
Για το λόγο αυτό, φαίνεται περίεργο και ανεξήγητο στους Ελληνες πολίτες, να απευθύνεται ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών και προς την Ελλάδα, και να ομιλεί για κυρώσεις στις χώρες που θα βοηθήσουν το ιρανικό τάνκερ. Κυρώσεις; 
Δεν πρέπει πρώτα να επιβληθούν στην Τουρκία κύριε υπουργέ, που εξευτέλισε την διπλωματική και στρατιωτική ηγεσία της Αμερικής; 
Όταν ασχοληθείτε πραγματικά και όπως απαιτούν οι αμερικανικοί νόμοι me την Τουρκία, τότε μπορείτε να απειλείτε και τις σύμμαχες χώρες, που δεν δημιουργούν, αλλά σας λύνουν προβλήματα. Η κατάσταση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων είναι πολύ καλή, και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ως δυτικός πολιτικός θα ήθελε να τις ενδυναμώσει περισσότερο. Άλλωστε, ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ έδειξε το δρόμο στη δεξιά Νέα Δημοκρατία… 
Οι Συριζαίοι ξεπέρασαν εαυτούς στο θέμα των σχέσεων με την Αμερική. Ας μην ξεχνάμε ότι απέλασαν και Ρώσους υπηκόους, που δεν το είχαν κάνει οι δεξιές κυβερνήσεις. 
Άρα, γενικά ομιλώντας, οι Αμερικανοί έχουν την υποστήριξη της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ το γνωρίζει και είμαι βέβαιος ότι έχει ενημερώσει τους ανωτέρους του στην Ουάσιγκτον. 
Η μεσοβέζικη αμερικανική στάση στο Αιγαίο και την Κύπρο, και η στήριξη της απείθαρχης και αντιαμερικανικής Τουρκίας από τον ίδιο τον πρόεδρο Τραμπ, προβληματίζουν τους πολίτες στην Ελλάδα και την Κύπρο. Και τους αναγκάζουν να μην πιστεύουν τίποτα. Ακόμα και θετικές ανακοινώσεις για την Ελλάδα και την Κύπρο αντιμετωπίζονται με απαξίωση. Διότι, η εμπειρία μας δείχνει ότι πάντα θα βρεθεί ο «από μηχανής …Θεός» στο Λευκό Οίκο για να εξυπηρετήσει την κατοχική δύναμη. Αυτή τη φορά είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, πριν ήταν ο Μπάρακ Ομπάμα και τόσοι άλλοι… 
 Η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο διάστημα έγιναν θετικές δηλώσεις με αποκορύφωμα αυτή για την απαράδεκτη εισβολή του Γιαβούζ στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, την 19η Αυγούστου και δημοσιεύθηκε την επομένη στην ιστοσελίδα μας και στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η είδηση δεν ζάλισε μόνο τους Τούρκους, αλλά και τους Ρώσους για τους γνωστούς λόγους. 
 Είναι μία εξαιρετικά σημαντική ανακοίνωση, που πρέπει να εκμεταλλευθούν η Αθήνα και η Λευκωσία, διότι στο τέλος-τέλος η Αμερική έχει ευθύνες για την εισβολή και την κατοχή και πρέπει να τις ξεπλύνει με πράξεις. 
Διαφορετικά δίνει όπλα στη ρωσική προπαγάνδα, η οποία πρόσφερε το υπερόπλο των S-400 στον Ταγίπ Ερντογάν για να απειλεί την Κύπρο, την Ελλάδα, αλλά και το Ισραήλ. Η Λευκωσία ήδη έκανε ένα βήμα προς την εκμετάλλευση της θετικής ανακοίνωσης. 
 Πρέπει να ακολουθήσει και η Αθήνα. Όταν εξελέγη ο κ. Μητσοτάκης, μέσα σε 48 ώρες του τηλεφώνησαν ο Πρόεδρος Τραμπ και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς. Πρωτόγνωρη ενέργεια όχι μόνο για τα δεδομένα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Πρέπει σύντομα να δούμε τη συνέχεια. Μία συνάντηση με τον κ. Πενς στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών και ένα τετ-α-τετ με τον Πρόεδρο Τραμπ στην Ουάσιγκτον είναι η λογική εξέλιξη για τον ηγέτη μιας χώρας, που λύνει προβλήματα για την Αμερική. 
Δεν προκαλεί καν… Διότι στο τέλος θα πειστούμε ότι για να μας δίνουν σημασία οι Αμερικανοί σύμμαχοι μας, πρέπει να τους δημιουργούμε προβλήματα.
hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου