Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Κάνει «πίσω» η Τουρκία μετά το τελεσίγραφο του Ιράκ.

Η Τουρκία ανακοίνωσε απόψε ότι θα σταματήσει την περαιτέρω μεταφορά στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή της Μοσούλης, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους , αφού η Βαγδάτη απείλησε ότι θα προσφύγει στα Ηνωμένα Έθνη για να αναγκασθεί η Άγκυρα να αποσύρει τις δυνάμεις της.Κάνει «πίσω» η Τουρκία μετά το τελεσίγραφο του Ιράκ
Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χαϊντέρ αλ-Αμπάντι δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εάν οι τουρκικές δυνάμεις δεν αποσυρθούν εντός 48 ωρών, λέγοντας ότι η ανάπτυξή τους έγινε χωρίς την γνώση και την έγκριση της ιρακινής κυβέρνησης και ότι συνιστά παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας του Ιράκ.

Η Τουρκία ανέπτυξε εκατοντάδες στρατιώτες σε στρατόπεδο κοντά στη Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκ, κάνοντας λόγο για αλλαγή φρουράς ρουτίνας στο πλαίσιο προγράμματος στρατιωτικής εκπαίδευσης αράβων μαχητών, γεγονός που εξόργισε την ιρακινή κυβέρνηση, η οποία κατήγγειλε ότι οι στρατιωτικές κινήσεις της Αγκυρας έγιναν χωρίς προηγούμενη συνεννόηση και χωρίς συντονισμό με τη Βαγδάτη.
Νωρίτερα, ο υπουργός Αμυνας του Ιράκ είχε ανακοινώσει ότι ζήτησε από τον τούρκο ομόλογό του την απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων.
Ο Χάλεντ αλ-Ομπέιντι δήλωσε σε ανακοίνωση ότι το τουρκικό υπουργείο Αμυνας εξήγησε ότι η ανάπτυξη των τουρκικών δυνάμεων έχει ως στόχο την προστασία των τούρκων στρατιωτικών συμβούλων των ιρακινών στρατιωτικών δυνάμεων σε στρατόπεδο κοντά στη Μοσούλη. Ο Ομπέιντι διευκρίνισε ότι η τουρκική στρατιωτική δύναμη είναι υπερβολικά μεγάλη για τον σκοπό αυτόν.
«Ανεξαρτήτως του μεγέθους της δύναμης που εισήλθε στο Ιράκ, απορρίπτεται», αναφέρεται στην ανακοίνωση
Ο πρόεδρος του Ιράκ, ο πρωθυπουργός και το υπουργείο Εξωτερικών διατύπωσαν την αντίθεσή τους στην ανάπτυξη των τουρκικών δυνάμεων τις τελευταίες ημέρες, χαρακτηρίζοντάς την εχθρική ενέργεια, κατά παράβασιν του διεθνούς δικαίου. Το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε χθες τον τούρκο πρεσβευτή στη Βαγδάτη για να του επιδώσει επίσημη διαμαρτυρία.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε χθες ότι πρόκειται για αλλαγή φρουράς ρουτίνας και ότι οι τουρκικές δυνάμεις έχουν στρατοπεδεύσει σε απόσταση 30 χιλιομέτρων βορειο-ανατολικά της Μοσούλης έπειτα από αίτημα του κυβερνήτη της Μοσούλης και σε συντονισμό με το ιρακινό υπουργείο Αμυνας.
Μικρός αριθμός τούρκων εκπαιδευτών βρισκόταν ήδη στο στρατόπεδο πριν από την ανάπτυξη της τουρκικής στρατιωτικής δύναμης για την εκπαίδευση της δύναμης Hashid Watani που αποτελείται από σουνίτες Αραβες, πρώην αστυνομικούς και εθελοντές από τη Μοσούλη, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους από τον Ιούνιο του 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου