Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Ένα χρόνο μετά την τραγωδία… Υπάρχουν ακόμη αγνοούμενοι!

atlantic norman
Έναν ακριβώς χρόνο πριν... Στο πλοίο «Norman Atlantic», που εκτελεί το δρομολόγιο Πάτρα - Ηγουμενίτσα - Ανκόνα, εκδηλώνεται πυρκαγιά η οποία γρήγορα παίρνει διαστάσεις και μετατρέπει το βαρυφορτωμένο καράβι σε φλεγόμενη ακυβέρνητη πλωτή εξέδρα.
Μεσοπέλαγα, μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, γράφεται μία ανείπωτη τραγωδία.
Έντεκα νεκροί, 18 αγνοούμενοι και εκατοντάδες επιβάτες και πλήρωμα (πάνω από 500 άτομα) στο έλεος της φωτιάς, της φουρτουνιασμένης Αδριατικής, του παγωμένου ανέμου και της βροχής, αλλά κυρίως με έλλειψη μέσων πυρόσβεσης κι ενός σχεδίου διάσωσης του «Norman Atlantic». Αλλά και εν μέσω μιας γενικευμένης σύγχυσης των κρατικών μηχανισμών Ιταλίας και Ελλάδας.

Ένα χρόνο μετά, το μαυρισμένο κουφάρι του «Norman Atlantic» είναι ακόμα δεμένο στο λιμάνι του Μπάρι και η δικαστική έρευνα των Ιταλών εισαγγελέων κινείται με αξιοσημείωτα αργούς ρυθμούς.
Ακόμα, οι ιταλικές αρχές δεν έχουν εξερευνήσει ολόκληρο το πλοίο και δεν έχουν βρει απομεινάρια ή άλλα στοιχεία για τους νεκρούς που εγκλωβίστηκαν στα γκαράζ-πύρινους τάφους.
Σημειώνεται ότι η έρευνα έχει παραταθεί για άλλους έξι μήνες και όσοι τελικώς κριθεί ότι φέρουν ευθύνη θα αντιμετωπίσουν κατηγορίες για πρόκληση ναυαγίου από κοινού, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροήν και σωματικές βλάβες από αμέλεια κατά συρροήν.
Στην Ελλάδα, όπου και ο μεγαλύτερος αριθμός των θυμάτων αλλά και των επιβατών που επλήγησαν με πολλούς τρόπους (δεν είναι λίγοι όσοι αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα), ένα χρόνο μετά, δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα.
«Η Πολιτεία δεν έδειξε σχεδόν κανένα ενδιαφέρον. Ιδιοκτήτες έχασαν στην πυρκαγιά το φορτηγό τους ενώ είχαν πληρώσει ασφαλιστικά συμβόλαια, τέλη κυκλοφορίας και άλλες επιβαρύνσεις για το 2015. Ιδιοκτήτες και οδηγοί έμειναν χωρίς δουλειά, αλλά υποχρεώθηκαν να πληρώνουν κανονικά τις ασφαλιστικές εισφορές τους», δηλώνει στην «Καθημερινή» ο κ. Απόστολος Κενανίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος (ΟΦΑΕ).
Ανυπαρξία οποιασδήποτε μέριμνας για τις οικογένειες των θυμάτων, αλλά και για το σύνολο των επιβατών, είναι αυτό που χαρακτηρίζει τη στάση της Πολιτείας. Δεν υπήρξε ουδεμία βοήθεια, οικονομική συνδρομή ή ελάφρυνση από βάρη, ψυχολογική υποστήριξη και πολύ περισσότερο συμβολή (και πίεση) στην επιτάχυνση της διαλεύκανσης - εκδίκαση της υπόθεσης.
Το υπουργείο Ναυτιλίας δεν ασχολείται και παραπέμπει στην Ελληνική Υπηρεσία Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων, η οποία απέστειλε μόλις προ μηνός (!) σε επιβάτες ερωτηματολόγιο για το συμβάν.

Πώς δικαιολογείται τέτοια αδιαφορία από τις ελληνικές αρχές; Πρόκειται για ναυτική τραγωδία σε ναυλωμένο από ελληνική εταιρεία πλοίο, με εκατοντάδες Ελληνες επιβάτες και με την πυρκαγιά να εκδηλώνεται σε θαλάσσιο χώρο ελληνικής ευθύνης, με πλήθος αναπάντητα ερωτήματα.     http://www.epiruspost.gr/reportaz/koinonia/35634-2015-12-27-21-46-21.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου