Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Ένταση Ιράν - ΗΠΑ - Το Ιράν αρνείται ότι εκτόξευσε ρουκέτες κοντά σε πολεμικά πλοία των ΗΠΑ.

Το Ιράν αρνήθηκε σήμερα πως οι Φρουροί της Επανάστασης εκτόξευσαν ρουκέτες κοντά στο αεροπλανοφόρο των Ηνωμένων Πολιτειών Harry S. Truman και άλλα πολεμικά πλοία καθώς εισέρχονταν στον Κόλπο το Σάββατο.Image
"Οι ναυτικές δυνάμεις των Φρουρών δεν πραγματοποίησαν γυμνάσια στα Στενά του Χορμούζ στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας και της περιόδου που ισχυρίζονται οι Αμερικανοί ώστε να έχουν εκτοξεύσει πυραύλους και ρουκέτες", ανέφεραν στην ιστοσελίδα τους οι Φρουροί της Επανάστασης επικαλούμενοι τον Ραμεζάν Σαρίφ, εκπρόσωπο των Φρουρών.

"Η δημοσίευση τέτοιων ψευδών ειδήσεων υπό τις παρούσες συνθήκες μοιάζει με ψυχολογικό πόλεμο", είπε ο Σαρίφ.

Το NBC News, επικαλούμενο ανώνυμους στρατιωτικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ, ανέφερε πως οι Φρουροί πραγματοποιούσαν ασκήσεις με πραγματικά πυρά και το Truman βρέθηκε σε απόσταση μικρότερη των 1.500 μέτρων από μία ρουκέτα.

Στην Ουάσινγκτον, ο Αντιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού Κάιλ Ράινς, εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, δήλωσε την Τρίτη πως πολλά πλοία των Φρουρών της Επανάστασης εξαπέλυσαν τις ρουκέτες "σε στενή εγγύτητα" με τα πολεμικά πλοία και κοντά στην εμπορική κυκλοφορία "αφού εξέδωσαν προειδοποίηση μόλις 23 λεπτών".

"Οι ενέργειες αυτές ήταν πολύ προκλητικές, επικίνδυνες και αντιεπαγγελματικές και θέτουν εν αμφιβόλω τη δέσμευση του Ιράν στην ασφάλεια ενός θαλάσσιου διαδρόμου ζωτικής σημασίας για το διεθνές εμπόριο", είπε ο Ράινς.

Ο Σαρίφ είπε: "Η διατήρηση της ασφάλειας και της ειρήνης της στρατηγικής περιοχής του Περσικού Κόλπου περιλαμβάνονται στις σοβαρές στρατηγικές του Ιράν και οι Φρουροί πραγματοποιούν τις στρατιωτικές ασκήσεις τους... στη βάση ενός καθορισμένου προγράμματος".

Το Truman, συνοδευόμενο από δύο πολεμικά πλοία από τον υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμό που υποστηρίζει τα αεροπορικά πλήγματα εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στη Συρία, εισέρχονταν στον Κόλπο μέσω των Στενών του Χορμούζ σε μια διέλευση ρουτίνας όταν συνέβη το περιστατικό, είπε.
Το NBC ανέφερε πως το αντιτορπιλικό Buckley των ΗΠΑ και μία γαλλική φρεγάτα βρίσκονταν στην περιοχή όταν εκτοξεύθηκαν οι ρουκέτες.

Δυνάμεις του Ιράν και των ΗΠΑ έχουν συγκρουστεί στον Κόλπο κατά το παρελθόν, ιδιαίτερα την περίοδο του πολέμου Ιράν-Ιράκ τη δεκαετία του '80 μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Η Τεχεράνη και οι παγκόσμιες δυνάμεις, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, κατέληξαν σε συμφωνία τον Ιούλιο για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν με αντάλλαγμα την άρση των οικονομικών κυρώσεων.       http://www.onalert.gr/stories/entash-iran-hpa-to-iran-arneitai-oti-ekto3euse-rouketes-konta-se-polemika-ploia-hpa/47122

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου