Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Κουδουνίστρα 4.500 ετών βρέθηκε σε τάφο παιδιού στη Ρωσία.

Το μωρό «συντρόφευαν» και οκτώ ακόμα παιχνίδια - Εικάζεται ότι τοποθετήθηκαν για να διασφαλίσουν την επιτυχή μετάβασή του στον άλλο κόσμο.Κουδουνίστρα 4.500 ετών βρέθηκε σε τάφο παιδιού στη Ρωσία

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν σε τάφο παιδιού στη λίμνη Ιτκούλ της Ρωσίας την πιο αρχαία κουδουνίστρα.
Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία η ομάδα αρχαιολόγων πέρα από την κουδουνίστρα, εντόπισε και σειρά από οκτώ παιχνίδια κατασκευασμένα από τα κέρατα ελαφιού που «συντρόφευαν» το ενός έτους παιδί στην κούνια του.

Κάποια από τα παιχνίδια, μάλιστα, είχαν ίχνη από κόκκινη μπογιά, ενώ εικάζεται ότι ενδέχεται να λειτουργούσαν και σαν φυλαχτά.

Καθεμία από τις μινιατούρες έχουν μήκος οκτώ εκ. και έχουν σμιλευτεί για να έχουν ανθρώπινη μορφή, ή τη μορφή πουλιών, τάρανδου και αγριόχοιρου.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα παιχνίδια ήταν συνδεδεμένα μεταξύ τους με ένα σχοινί και θα μπορούσαν να ήταν δεμένα στην κούνια του μωρού όταν αυτό θάφτηκε, ή ότι σχημάτιζαν ένα είδους κολιέ.

Ο αρχαιολόγος Αντρέι Πολιάκοφ, από το Ινστιτούτο της Ιστορίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, και ο Γιούρι Εσιν από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Χακασίας, δήλωσαν πως τα παιχνίδια παρήγαγαν ήχους και επομένως παραπέμπουν στις σύγχρονες κουδουνίστρες.

«Η χρήση εικόνων που συνδέονται με τα ήθη και την μυθολογική σφαίρα της κουλτούρας των Οκούνεφ (που εικάζεται ότι ακολουθούσε η οικογένεια του μωρού), είναι φυσιολογική», είπαν οι ειδικοί, επισημαίνοντας πως το παιδί «χρειαζόταν προστασία και καλούς οιωνούς».

Διευκρινίζεται πως η κουδουνίστρα βρέθηκε στο στέρνο του μωρού, το οποίο φορούσε κορδέλα στο κεφάλι κατασκευασμένη από έντεκα μικρές χάλκινες πλακέτες, ενώ ένα σκουλαρίκι βρέθηκε στα αριστερά του κρανίου του.

Την ίδια ώρα, οι αρχαιολόγοι εξηγούν ότι είναι πιθανό τα παιχνίδια και η κουδουνίστρα να τοποθετήθηκαν στον τάφο του παιδιού για να του διασφαλίσουν την επιτυχή μετάβαση στον άλλο κόσμο.

Φωτογραφίες από την κουδουνίστρα και τα παιχνίδια του μωρού


  http://www.protothema.gr/world/article/539036/koudounistra-4500-eton-vrethike-se-tafo-paidiou-sti-rosia/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου