Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Συρία: Άφιξη στη Δαμασκό εκατοντάδων Σύρων μέσω Τουρκίας - Λιβάνου.

Εκατοντάδες Σύροι που εγκατέλειψαν τις εστίες τους σε δύο πολιορκούμενες από τους αντάρτες περιοχές έφθασαν σήμερα κοντά στη Δαμασκό, ταξιδεύοντας μέσω Τουρκίας και Λιβάνου, στο πλαίσιο συμφωνίας ανταλλαγής μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και των ανταρτών την οποία εποπτεύει ο ΟΗΕ.Image
Περισσότεροι από 300 άνθρωποι, μέλη φιλοκυβερνητικών πολιτοφυλακών, που έφυγαν από τα χωριά Φούα και Καφράγια στη βορειοανατολική επαρχία Ιντλίμπ έφθασαν σήμερα στην περιοχή Σαγίντα Ζεϊνάμπ, νοτίως της Δαμασκού, σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή. Μια επίσημη γιορτή υποδοχής οργανώνεται για αργότερα σήμερα.

Οι 338 άνθρωποι συγκαταλέγονται στους περισσότερους από 450 μαχητές και πολίτες, ανάμεσά τους τραυματίες, που μεταφέρθηκαν χθες με λεωφορεία και ασθενοφόρα από τρεις περιοχές της Συρίας στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον Σεπτέμβριο μεταξύ της Δαμασκού και των αντιτιθέμενων ανταρτών στον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ.

Η συμφωνία προβλέπει αρχικά εκεχειρία στο Ζαμπαντάνι, την τελευταία πόλη που ελέγχουν οι αντάρτες στα σύνορα μεταξύ Συρίας και Λιβάνου, την οποία πολιορκεί εδώ και μήνες ο συριακός στρατός, καθώς και στα σιιτικά χωριά Φούα και Καφράγια, τα τελευταία που ελέγχει ακόμη ο στρατός στην επαρχία Ιντλίμπ αλλά έχουν περικυκλώσει οι αντάρτες.

Μετά την εκεχειρία στις τρεις αυτές περιοχές, άρχισε η εκκένωσή τους και η πιο ευαίσθητη επιχείρηση απομάκρυνσης μαχητών και κατοίκων.

Όσοι απομακρύνθηκαν από τα δύο χωριά αρχικά μεταφέρθηκαν στην Τουρκία στη συνέχεια στον Λίβανο αεροπορικώς, πριν φθάσουν οδικώς στη Δαμασκό. Ταυτόχρονα, 126 Σύροι από το προπύργιο των ανταρτών στο Ζαμπαντάνι μεταφέρθηκαν στη Βηρυτό και στη συνέχεια στην Τουρκία απ΄όπου έφθασαν στις περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες στη βόρεια Συρία.

Σε κοινή ανακοίνωση, ο ΟΗΕ στη Συρία, η Συριακή Ερυθρά Ημισέληνος και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ανακοίνωσαν χθες ότι διευκόλυναν "επιτυχώς" την επιχείρηση μεταφοράς, αλλά κάλεσαν τις πλευρές να σεβαστούν τους όρους της συμφωνίας που προβλέπει τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας. "Είχαμε τη δυνατότητα χθες να παραδώσουμε βοήθεια, τρόφιμα και νερό", ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ Τάρεκ Ουέιμπι. "Πολύ περισσότερα πρέπει να γίνουν και ελπίζουμε πως αυτό θα καταστεί δυνατόν την προσεχή εβδομάδα. Περιμένουμε να μας δοθεί το πράσινο φως από τις εμπλεκόμενες πλευρές".        http://www.onalert.gr/stories/syria-afi3h-damasko-ekatontadwn-syrwn/47087

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου