Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

«Σκιώδης» πρόβλεψη της CIA για το 2016: Η Τουρκία θα εισβάλει στη Συρία!.


F-16-Turkish-Air-Force
Έχοντας ενισχύσει την εξουσία του αυτό το φθινόπωρο, το ΑΚΡ, το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας, θα γίνεται ολοένα και πιο δυναμικό στην εξωτερική του πολιτική το 2016.
Η άνοδος της Άγκυρας, σύμφωνα με το Stratfor, θα αντικατοπτριστεί σε μια στρατιωτική επιχείρηση στο βόρειο τμήμα της Συρίας, καθώς και στη διεύρυνση της ρήξης με τη Ρωσία – άμεσο αποτέλεσμα των πολιτικών του Ερντογάν.

«Αυτό είναι το έτος κατά το οποίο η Τουρκία, νευρική αλλά περισσότερο πολιτικά συνεκτική από πέρυσι, θα κάνει πιθανότατα μια στρατιωτική κίνηση στην βόρεια Συρία, ενώ θα προσπαθεί να διευρύνει την παρουσία της στο βόρειο Ιράκ», σημείωσε στις προβλέψεις της για το 2016 η «δεξαμενή σκέψης» με έδρα το Τέξας.
Η εταιρεία πληροφοριών υποστηρίζει ότι η Ουάσιγκτον κατά πάσα πιθανότητα θα «διευκολύνει» την προβλεπόμενη «βαριά αεροπορική εκστρατεία» της Άγκυρας στη συριακές επαρχίες που συνορεύουν με την Τουρκία.
«Η Τουρκία θα δώσει έμφαση στην πρόθεσή της να στηριχθεί κυρίως στους Σουνίτες του Τουρκμενιστάν και τους εντεταλμένους Άραβες αντάρτες για να καθαρίσει και να κρατήσει τις περιοχές αυτές, αλλά η Άγκυρα θα έχει, επίσης, ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης έτοιμο, σε περίπτωση που χρειαστεί να αναπτύξει επίγειες δυνάμεις», σημειώνει η «δεξαμενή σκέψης».
Αυτό φαίνεται να δείχνει ότι το ΑΚΡ δεν σχεδιάζει να βάλει τουρκικές μπότες στο έδαφος αμέσως, αλλά την ίδια στιγμή το σενάριο αυτό δεν θα πρέπει να αποκλειστεί εντελώς.
Η Άγκυρα, σύμφωνα με το Stratfor, «ήδη ετοιμάζεται για μια επιχείρηση δυτικά του ποταμού Ευφράτη στη βόρεια Συρία». Ωστόσο, η δεν δίνονται πληροφορίες για το πότε θα ξεκινήσει αυτή η επιχείρηση.
Στόχος της Άγκυρας, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα είναι να «ξεφορτωθεί» τους μαχητές της Daesh από τις παραμεθόριες περιοχές. Ωστόσο, πολλοί αμφισβητούν τη δέσμευση της Τουρκίας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής ομάδας. Οι εμπειρογνώμονες έχουν κατηγορήσει την Άγκυρα για χρήση εξτρεμιστών στο περιφερειακό παιχνίδι εξουσίας της, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μια προσπάθεια να εκδιωχθεί ο Bashar al-Assad.
Είναι αμφίβολο ότι η πρωτοβουλία της Άγκυρας θα λάβει επίσημη υποστήριξη από την κυβέρνηση της Συρίας, το οποίο θα επιβαρύνει περαιτέρω σχέση μεταξύ των δύο.
Η προβλεπόμενη επιχείρηση θα εμβαθύνει επίσης τις εντάσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας, δεδομένου ότι η τελευταία έχει την άδεια να εκτελέσει μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων των βόρειων περιοχών της. Λάβετε υπόψη ότι στα τέλη Νοεμβρίου τουρκικό μαχητικό κατέρριψε ένα ρωσικό βομβαρδιστικό σε αυτήν την περιοχή.
Αυτός δεν είναι ο τρόπος που η Μόσχα θέλει να εξελιχθούν τα γεγονότα.
«Το τελευταίο πράγμα που θέλει η Ρωσία είναι μια αντιπαράθεση με την Τουρκία, τον πορτιέρη της Μαύρης Θάλασσας και της Μεσογείου, αλλά η αντιπαράθεση είναι κάτι που δεν μπορεί να αποφύγει», παρατηρεί η «δεξαμενή σκέψης».
«Ούτε η Τουρκία, ούτε η Ρωσία μπορούν να αντέξουν οικονομικά μια πλήρη διακοπή των σχέσεων, αλλά οι εμπορικοί δεσμοί θα υποφέρουν, ενώ τα στρατηγικά ενεργειακά σχέδια είναι πιθανό να παρουσιάσουν περαιτέρω καθυστερήσεις».
Όσο για την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο Βόρειο Ιράκ, το Stratfor αναφέρει: «Η Άγκυρα φαίνεται ότι είναι αποφασισμένη να προχωρήσει με τις αποστολές κατάρτισης. Η Τουρκία θα διαθέσει έναν περιορισμένο αριθμό στρατευμάτων για επιχειρήσεις κατάρτισης των σουνιτών μαχητών στο βόρειο Ιράκ».         http://hellasforce.com/2015/12/29/%cf%83%ce%ba%ce%b9%cf%8e%ce%b4%ce%b7%cf%82-%cf%80%cf%81%cf%8c%ce%b2%ce%bb%ce%b5%cf%88%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%82-cia-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf-2016-%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου