Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Συναγερμός στη Βόρεια Θάλασσα: Σε μία ώρα, ακυβέρνητη πλατφόρμα θα προσκρούσει σε εξέδρα άντλησης πετρελαίου -Κίνδυνος πετρελαιοκηλίδας.

Γιγάντια πλατφόρμα κατευθύνεται εκτός ελέγχου προς τις εξέδρες άντλησης πετρελαίου των κοιτασμάτων Valhall και Ekofisk στη Βόρεια Θάλασσα, των εταιρειών BP και ConocoPhillips, οι οποίες έχουν απομακρύνει περί τους 300 εργαζόμενους. Οι εργασίες άντλησης έχουν διακοπεί.Συναγερμός στη Βόρεια Θάλασσα: Σε μία ώρα, ακυβέρνητη πλατφόρμα θα προσκρούσει σε εξέδρα άντλησης πετρελαίου -Κίνδυνος πετρελαιοκηλίδας
Μάλιστα, η γιγάντια ακυβέρνητη πλατφόρμα βρίσκεται σε απόσταση μίας ώρας από τις εγκαταστάσεις του κοιτάσματος Valhall στη Βόρεια Θάλασσα, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Γιαν-Ερικ Γκίρμο, εκπρόσωπος της BP Νορβηγίας, στις 13:40.

Οταν ερωτήθηκε για τον κίνδυνο δημιουργίας πετρελαιοκηλίδας σε περίπτωση πρόσκρουσης, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι "εξαρτάται σε ποια πλατφόρμα θα προσκρούσει, διότι υπάρχουν πολλές εγκαταστάσεις, αλλά όχι και αποθηκευμένο πετρέλαιο, διότι διακινείται μέσω αγωγών". Το σύνολο του προσωπικού απομακρύνεται από τις εξέδρες, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.
Οι κάβοι ρυμούλκησης της πλατφόρμας, η οποία είναι μήκους 110 μέτρων και πλάτους 30 μέτρων, έσπασαν λόγω της κακοκαιρίας χθες το βράδυ εντός των βρετανικών χωρικών υδάτων, καθώς κατευθυνόταν προς τη Νορβηγία. Νωρίς το πρωί βρισκόταν σε απόσταση 26 χιλιομέτρων από το κοίτασμα Valhall, σύμφωνα με το νορβηγικό κέντρο συντονισμού και διάσωσης, μετέδωσε τοπ πρακτορείο ειδήσεων NTB.
"Η πλατφόρμα άλλαξε πορεία και πλέον κινείται κατευθείαν προς το Valhall. Ελπίζουμε ότι η πορεία της θα αλλάξει και πάλι και ότι θα καταφέρουμε να την προσδέσουμε", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γιαν-Ερικ Γκίρμο, εκπρόσωπος της BP Νορβηγίας, στις 10.30 ώρα Ελλάδος. Ρυμουλκό που προσπάθησε να σταθεροποιήσει την πλατφόρμα απέτυχε, διότι η θύελλα κατέστησε την αποστολή του πολύ επικίνδυνη.
Εκατόν πενήντα εργαζόμενοι του ομίλου BP απομακρύνθηκαν με ελικόπτερο προς γειτονικές εξέδρες, ενώ 71 εργαζόμενοι μεταφέρονται προς τις εξέδρες του κοιτάσματος Ekofisk. Η εταιρεία ConocoPhillips απομάκρυνε 145 εργαζόμενους από εγκαταστάσεις της που εν δυνάμει απειλούνται στο κοίτασμα Ekofisk.
Η εκμετάλλευση του κοιτάσματος Valhall άρχισε το 1982. Το 35,95% ανήκει στην BP και το 64.05% στη νορβηγική θυγατρική της αμερικανικής Hess Corporation.
Η μέση παραγωγή της επρόκειτο να φθάσει τα 30.000 βαρέλια ημερησίως το 2015, ενώ τα αποθέματα ανέρχονται στα 248,1 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και 6,95 δισεκατομμύρια κυβ.μ. φυσικού αερίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου