Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Κατατέθηκε νέο σχέδιο νόμου για τη στρατιωτική θητεία.

Θέματα στρατιωτικής θητείας, όχι ως προς τον χρόνο της, αλλά ως προς τον  τρόπο υπηρετήσεως των νέων, καθώς και άλλες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες «λεπτομέρειες», που ασφαλώς θα συζητηθούν, φέρνει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Αμύνης που κατατέθηκε στη Βουλή προς διαβούλευση, συζήτηση και τελική του ψήφιση.Κατατέθηκε νέο σχέδιο νόμου για τη στρατιωτική θητεία - Κεντρική Εικόνα

Βασική επιδίωξη του προαναφερθέντος σχεδίου νόμου, που το επεξεργάστηκε το επιτελείο του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Αμύνης Δημήτρη Βίτσα, είναι όπως όλοι οι στρατιώτες, ναύτες και σμηνίτες, μετά το πέρας της βασικής τους εκπαιδεύσεως να μετατεθούν προς συνέχιση της εκπαιδεύσεως και υπηρεσία σε μονάδες των παραμεθορίων περιοχών, σε πολεμικά πλοία ή ναυτικά παρατηρητήρια νησιών, καθώς και σε μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας εκτός των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης. Εκεί, σε αυτές τις μονάδες θα παραμένουν επί τετράμηνο υποχρεωτικώς και εν συνεχεία, ενώ θα διανύουν ουσιαστικώς τον πέμπτο προς έκτο μήνα της θητείας τους, θα μπορούν να μετατεθούν στους τόπους επιθυμίας τους βάσει ενός μοριοδοτικού συστήματος σταθερού, που θα προκύπτει με αντικειμενικά, κοινωνικά και κοινωνικά κριτήρια.
Βεβαίως κάτι παρόμοιο ισχύει και σήμερα αλλά η διαφοροποίηση του ισχύοντος σήμερα και του επόμενου είναι ότι αφενός διευρύνθηκαν οι «παραμεθόριες περιοχές» στις οποίες θα μετατίθεται κάποιος, αφού τώρα ως τέτοιες εκτός του Έβρου, των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, θα θεωρούνται και όλες οι μονάδες προκαλύψεως κατά μήκος των Βορείων συνόρων (σύνορα με Αλβανία, πΓΔΜ και Βουλγαρία).
Επίσης ως προς το ΠΝ η εκ νέου επαναφορά της υπηρεσίας των ναυτών σε μονάδες του Στόλου αφενός καθίσταται μονόδρομος εκ των πραγμάτων, αφού αυτός είναι ο πραγματικός ρόλος ενός ΠΝ αλλά και γιατί οι με διαφόρους τρόπους απομάκρυνση του μονίμου προσωπικού από τις τάξεις του (αποστρατείες, παραιτήσεις, απαγόρευση προσλήψεων λόγω Μνημονίου κ.λπ) σε συνάρτηση με την διατήρηση (και επαύξηση) του αριθμού των μονάδων του, απαιτεί επιπλέον προσωπικό που μόνο ναύτες θητείας μπορούν πλέον να καλύψουν.
Μία άλλη καινοτομία του νέου σχεδίου νόμου είναι και το ότι οι στρατιώτες-γιατροί όταν μετατίθενται σε μικρά νησάκια ή σε ακριτικές περιοχές, θα μπορούν ταυτοχρόνως να καλύπτουν χρόνο από το «αγροτικό» τους αλλά και να πληρώνονται επιπλέον. Το πόσο θα πληρώνονται δεν είναι εισέτι γνωστό. Το ίδιο θα μπορεί να γίνει και με τους πτυχιούχους δικηγόρους, η θητεία των οποίων στα νομικά γραφεία των στρατιωτικών νομικών συμβούλων του ΥΠΕΘΑ, θα λογίζεται ως χρόνος για την απόκτηση αδείας ασκήσεως επαγγέλματος. Αν και βεβαίως αυτό το τελευταίο μοιάζει τελείως «φωτογραφικό» καθώς πόσοι και ποιοι από όλους τους πτυχιούχους δικηγόρους οι οποίοι θα υπηρετούν θα τύχουν τέτοιας «τύχης» να υπηρετήσουν σε θέσεις μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Για όλα αυτά όμως θα τα δούμε εκ του σύνεγγυς, όταν το σχέδιο νόμου θα συζητηθεί στη Βουλή.http://www.parapolitika.gr/article/336643/katatethike-neo-shedio-nomoy-gia-ti-stratiotiki-thiteia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου