Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Με εντολή Ομπάμα οι υπηρεσίες των ΗΠΑ παρακολουθούν τον Νετανιάχου.

Απέφυγε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ, να σχολιάσει ερώτημα αν η Τουρκία αποτελεί εξαίρεση στην κατάργηση των παρακολουθήσεων συνομιλιών ηγετών του ΝΑΤΟ από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Το ερώτημα του δημοσιογράφου συνέδεε αυτή την εξαίρεση με την παρακολούθηση από μέρους των ΗΠΑ δραστηριοτήτων του Ισλαμικού Κράτους.Ο Πρόεδρος Ομπάμα και ο πρωθυπουργός Νετανιάχου. Photo via White House

Το θέμα ξεκίνησε από την εφημερίδα Wall Street Journal η οποία αποκάλυψε ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και ειδικά η NSA παρακολουθούσαν τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, αλλά και Αμερικανούς βουλευτές και γερουσιαστές με τους οποίους συνομιλούσε. Ο λόγος της παρακολούθησης ήταν το Ιράν, οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ και η απειλή του Ισραήλ να κτυπήσει τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Ενώ η εφημερίδα δεν υποστηρίζει ότι οι παρακολουθήσεις έγιναν με εντολή του Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, εν τούτοις είναι ξεκάθαρο σε πολιτικούς παρατηρητές ότι η NSA δεν θα τολμούσε να συνεχίσει το “έργο” της χωρίς την έγκριση του Αμερικανού ηγέτη.
Οι Αμερικανοί σταμάτησαν να παρακολουθούν φίλους του κ. Ομπάμα, όπως η κ. Μέρκελ και ο κ. Ολάντ. Όμως, συνέχισαν να παρακολουθούν τους στενούς τους συνεργάτες.
Ο Μαρκ Τόνερ, αφού επανέλαβε τα όσα έχει δηλώσει σε διάφορες ευκαιρίες ο Πρόεδρος Ομπάμα, αναφορικά με τις παρακολουθήσεις ηγετών συμμάχων χωρών, είπε ότι δεν έχει ακούσει κάτι σχετικά αναφορικά με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.
«Δεν θα μιλήσω για το ποιες πιθανόν να είναι οι δραστηριότητες των υπηρεσιών μας, ή ειδικά για την Τουρκία, αλλά γενικά. Η Τουρκία είναι μία πολύτιμη σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Είναι μέλος του συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και εργαζόμαστε στενά μαζί της για να διώξουμε τον ISIL από τη Συρία και το Ιράκ».
Ο κ. Τόνερ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ εκτιμούν την αξία της συνεισφοράς της Τουρκίας και την συμμετοχή της στον συνασπισμό κατά του ΙΚ κι έχουν μαζί της πολύ στενή σχέση.
«Μοιραζόμαστε μαζί της πληροφορίες και δεν υπάρχει λόγος να πιστεύω ότι θα κάναμε κάτι όπως αυτό που είπατε», συμπλήρωσε.


Ο κ. Τόνερ απέφυγε να σχολιάσει την ανακοίνωση από μέρους της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας του νέου στρατηγικού τους συνεταιρισμού. Είπε πως έχει δει τα δημοσιεύματα, δεν έχει λεπτομερή ενημέρωση και κρίνοντας από αυτά που είδε μέχρι στιγμής το θεωρεί θετικό.     http://mignatiou.com/2015/12/me-entoli-ompama-i-ipiresies-ton-ipa-parakolouthoun-ton-netaniachou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου