Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024

Αυτό που παρατηρήθηκε στη Σελήνη ανησύχησε τους επιστήμονες.

 «Θα έθετε σε κίνδυνο μελλοντικές αποστολές».

«Το φεγγάρι μας συρρικνώνεται και αυτό θα μπορούσε να γίνει πρόβλημα για μια πιθανή τοποθεσία στην οποία η NASA είχε στραμμένα τα μάτια της για μια μελλοντική επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη».

Η επιλεγμένη τοποθεσία πιστεύεται ότι έχει κοιτάσματα νερού που θα μπορούσαν να διατηρήσουν τη ζωή, αλλά μια νέα μελέτη λέει ότι η περιοχή έχει επηρεαστεί από έντονη σεισμική δραστηριότητα.


Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Planetary Science Journal, μια περιοχή κοντά στον σεληνιακό νότιο πόλο θα μπορούσε να επηρεαστεί από αυτή τη σεισμική δραστηριότητα ή «σεισμούς σελήνης» (moonquakes).

«Μια ιδέα που πιστεύω ότι έχουν πολλοί άνθρωποι είναι ότι το φεγγάρι είναι αυτό το γεωλογικά νεκρό σώμα, ότι κάτι πάνω στο φεγγάρι δεν αλλάζει ποτέ», δήλωσε ο Tom Watters, επίτιμος επιστήμονας στο Εθνικό Μουσείο Αεροπορίας και Διαστήματος για Μελέτες Γης και Πλανητών.

«Αλλά το φεγγάρι είναι ένα σεισμικά ενεργό σώμα», συμπλήρωσε.

Τα νέα από αυτή τη μελέτη είναι σημαντικά επειδή η Σελήνη έχει γίνει η τοποθεσία ενός διεθνούς διαστημικού αγώνα, ειδικά από τότε που το ινδικό σκάφος Chandrayaan-3 προσγειώθηκε με επιτυχία στη Σελήνη τον Αύγουστο.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πάγος μπορεί να βρεθεί σε μεγάλους κρατήρες στην περιοχή του νότιου πόλου της Σελήνης, ο οποίος είναι μόνιμα κρυμμένος σε σκιερό μέρος. Και η NASA σχεδιάζει να προσγειώσει την αποστολή της Artemis III σε αυτήν την περιοχή μέχρι τα τέλη του 2026.


«Η ιδέα δεν είναι να αποθαρρύνουμε κανέναν από την εξερεύνηση του νότιου πόλου της Σελήνης, αλλά απλώς να βεβαιωθούμε ότι είναι κατανοητό ότι δεν είναι ένα ευνοϊκό περιβάλλον», ξεκαθαρίζει ο Tom Watters, μη κρύβοντας όμως τον προβληματισμό του για τις μελλοντικές αποστολές των εθνών πάνω στον μυστηριώδη δορυφόρο της Γης. 

el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου