Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

Γιατί οι Χριστιανοί δεν ανακατέλαβαν ποτέ την Κωνσταντινούπολη από τους Τούρκους (μυστήριο δύο αιώνων).

 Η Κωνσταντινούπολη κατακτήθηκε από τον Μεχμέτ Β' Φατίχ το 1453. Οι Τούρκοι μετονόμασαν την πόλη Κωνσταντινούπολη, μετέτρεψαν τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία σε Οθωμανική Αυτοκρατορία, αλλά αυτή ήταν μόνο η αρχή της μεγάλης επέκτασης που σχεδίαζε ο ισλαμικός κόσμος εναντίον των χριστιανικών χωρών.



Στα χρόνια που ακολούθησαν το 1453, οι Τούρκοι κατέστρεψαν τις βενετικές και ελληνικές αποικίες στη Μαύρη Θάλασσα, υποτάσσοντας τη Σινώπη, την Τραπεζούντα και την Κάφα. Το 1462-1464 κατέλαβαν τη Βλαχία και τη Βοσνία και καθιέρωσαν την οθωμανική κυριαρχία στον Μοριά. Το 1474 κατέλαβαν την Αλβανία και το 1476 τη Μολδαβία.

«Αν η βοήθεια δεν προέρχεται από τον Θεό…»

Φαινόταν ότι η τουρκική επίθεση δεν μπορούσε να συγκρατηθεί. Μια άλλη απόδειξη αυτού ήταν η καταστροφή των περιχώρων της Βενετίας από τους Τούρκους το 1477.

«Ο εχθρός είναι προ των πυλών μας!» έγραψε ο Κανόνας και ο θεολόγος Σέλσο Μαφέι στον Δόγη. «Το τσεκούρι βρίσκεται στη ρίζα των δέντρων. Εάν η βοήθεια δεν έρθει από τον Θεό, η μοίρα του Χριστιανισμού θα κριθεί».

Τον Ιούλιο του 1481, μετά από πολλή προετοιμασία, οι Τούρκοι αποβιβάστηκαν στα Απέννινα για να βαδίσουν στη Ρώμη. Πανικός ξέσπασε στην Ιταλία. Η χριστιανική Ευρώπη έπρεπε να κάνει κάτι ενάντια στον αυξανόμενο κίνδυνο. Ωστόσο, πώς έπρεπε να γίνει αυτό;

Πρωτοβουλία του Πάπα Πίου Β'

Ο Πάπας Πίος Β' ήταν ο πρώτος που προσπάθησε να ενώσει μια φοβισμένη Ευρώπη. Απέδειξε στο ποίμνιό του σε διάφορες χώρες ότι ολόκληρος ο χριστιανικός πολιτισμός ήταν υπό απειλή. Στη Μάντοβα το 1459 συγκάλεσε συνέδριο, στο οποίο προσπάθησε να ενώσει τους αντιμαχόμενους χριστιανικούς λαούς. Σε μια δυνατή ομιλία που διήρκεσε δύο ώρες, περιέγραψε την κατάσταση των πραγμάτων άμεσα και ειλικρινά:

«Εμείς οι ίδιοι επιτρέψαμε στους Τούρκους να κατακτήσουν την Κωνσταντινούπολη, την πρωτεύουσα της Ανατολής. Και ενώ είμαστε απρόσεκτοι και αδρανείς στο σπίτι, οι στρατοί αυτών των βαρβάρων προχωρούν προς τον Δούναβη και τον Σάβα. Στην πόλη της ανατολικής αυτοκρατορίας, σκότωσαν τους διάδοχος του Κωνσταντίνου και του λαού του, βεβήλωσαν τους ναούς του Θεού, μάτωσαν τον περίφημο καθεδρικό ναό της Ι. λατρείας του Μωάμεθ· κατέστρεψαν τις εικόνες της Θεοτόκου και άλλων αγίων, ανέτρεψαν βωμούς, πέταξαν τα λείψανα των μαρτύρων σε γουρούνια, σκότωσαν ιερείς , ατιμωμένες γυναίκες και νέους, ακόμη και παρθένες που αφιερώθηκαν στον Θεό, έσφαξαν τους ευγενείς της πόλης στη γιορτή του Σουλτάνου, μετέφεραν την εικόνα του σταυρωμένου Σωτήρα μας στο στρατόπεδο με χλευασμό και κατάκριση, με κραυγές «Ιδού ο Θεός των Χριστιανών!», και το βεβήλωσε με χώμα και φτύσιμο. Όλα αυτά συνέβησαν μπροστά στα μάτια σου, αλλά εσύ ξάπλωσες, τυλιγμένος σε βαθύ ύπνο... Ο Μεχμέτ δεν θα καταθέσει ποτέ τα όπλα του μέχρι να μην κερδίσει ή να μην υποφέρει ολοκληρωτικά Κάθε νίκη θα είναι γι' αυτόν ένα βήμα στο επόμενο, ώσπου, έχοντας συντρίψει όλους τους άρχοντες της Δύσης και καταπάτησε το Ευαγγέλιο του Χριστού, καθιέρωσε το νόμο του ψευδοπροφήτη του σε όλο τον κόσμο».

Οι προσπάθειες χωρίς αποτέλεσμα

Ο Πάπας Πίος Β' και οι κοντινοί του καρδινάλιοι προσπάθησαν να οργανώσουν νέες σταυροφορίες και αυτή η ιδέα ανησύχησε το μυαλό των Ευρωπαίων τόσο του 15ου όσο και του 16ου αιώνα. Ωστόσο, οι προσπάθειες του παπικού θρόνου και οι συγκινητικές ομιλίες του πάπα δεν απέφεραν πρακτικά αποτελέσματα: ακόμη και το σχέδιο για τη διάσωση της Κωνσταντινούπολης δεν είχε καμία επιτυχία.

Όπως γράφει ο R. Crowley:

«Οι ηγέτες των ευρωπαϊκών δυνάμεων ήταν πολύ ζηλιάρηδες, και οι ίδιοι ήταν πολύ διχασμένοι και, κατά μία έννοια, δεν ήταν πολύ αφοσιωμένοι στη θρησκεία, για να ενωθούν στο όνομα του Χριστιανισμού. Υπήρχαν ακόμη και φήμες ότι οι Βενετοί συμμετείχαν στην απόβαση του οι Τούρκοι στο Οτράντο».
Pius II και Mehmed Fatih (κολάζ για το θέμα του άρθρου)

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ.

Αυτό που έχει αλλάξει πραγματικά στην Ευρώπη είναι η εκ νέου αφύπνιση ενός βαθύ φόβου για το Ισλάμ στους Ευρωπαίους. Για δύο αιώνες κράτησε τους Καθολικούς και τους Προτεστάντες ξύπνιους τη νύχτα και υποχώρησε μόνο όταν η τουρκική προέλαση στην Ευρώπη σταμάτησε τελικά το 1683 κάτω από τα τείχη της Βιέννης.

Μέχρι τότε, χριστιανοί και μουσουλμάνοι έκαναν έναν μακρύ πόλεμο μεταξύ τους. Εξαιτίας αυτού, οι δύο παγκόσμιες θρησκείες παρέμειναν εχθρικές μεταξύ τους. Η πτώση της Κωνσταντινούπολης και ο τουρκικός κίνδυνος θεωρήθηκαν ως συνέχεια της παλιάς επίθεσης του Ισλάμ στον χριστιανικό κόσμο, που ξεκίνησε ο Προφήτης Μωάμεθ. Η λέξη «Τούρκος» συνδέθηκε με ιδέες για έναν σκληρό και αδίστακτο εχθρό, ο οποίος προηγουμένως συνδέθηκε με τη λέξη «Σαρακηνός». Σύμφωνα με τον ίδιο R. Crowley, «και οι δύο πλευρές αντιλήφθηκαν αυτό που συνέβαινε ως αγώνας επιβίωσης ενάντια σε έναν εχθρό που ήθελε να καταστρέψει ολόκληρο τον κόσμο».

dzen.ru

ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου