Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024

Ξυπνημένα ηφαίστεια και σεισμοί στον Ειρηνικό Ωκεανό.


Κορυφαίοι Ρώσοι ειδικοί στον τομέα της πρόβλεψης μελλοντικών γεγονότων, συγγραφείς 15 βιβλίων και εκπαιδευτικών μαθημάτων αριθμολογίας, συγγραφείς των δικών τους μαθηματικών εννοιών που επιτρέπουν την πρόβλεψη του μέλλοντος,

Κορυφαίοι Ρώσοι ειδικοί στον τομέα της πρόβλεψης μελλοντικών γεγονότων, συγγραφείς 15 βιβλίων και εκπαιδευτικών μαθημάτων για την αριθμολογία, συγγραφείς των δικών τους μαθηματικών εννοιών που επιτρέπουν την πρόβλεψη του μέλλοντος, οι μοναδικοί μελλοντολόγοι στον κόσμο που έχουν δημοσιεύσει χάρτες παγκόσμιων φυσικών καταστροφών, η Irene Poe και Julie Poe - προειδοποιούν συνεχώς στις πολυάριθμες προβλέψεις τους τους κατοίκους του πλανήτη μας για τις μελλοντικές κλιματικές αλλαγές στον κόσμο και τις φυσικές καταστροφές.

Κορυφαίοι Ρώσοι ειδικοί στον τομέα της πρόβλεψης μελλοντικών γεγονότων, συγγραφείς 15 βιβλίων και εκπαιδευτικών μαθημάτων για την αριθμολογία, συγγραφείς των δικών τους μαθηματικών εννοιών που επιτρέπουν την πρόβλεψη του μέλλοντος, -2

«Τα νερά γύρω από την Αυστραλία θα ζεσταθούν, θα τρέξω αμέσως στον χάρτη, γιατί όλα είναι περίπλοκα με τη γεωγραφία μου. Αυτός είναι ο Ινδικός Ωκεανός, η Θάλασσα των Κοραλλιών, η Θάλασσα των Φίτζι, η Θάλασσα της Τασμανίας Όλο αυτό το υδάτινο στοιχείο, θα υπερθερμανθεί, επειδή η λιθοσφαιρική πλάκα, προς την οποία κινείται αυτή η αυστραλιανή ήπειρος, η ίδια η πλάκα θα θερμανθεί από μέσα και θα ζεστάνει τον ίδιο τον ωκεανό γύρω. Αυτό θα προκαλέσει διαφορετικές κλιματικές αλλαγές. Δεν είμαι ειδικός στις φυσικές καταστροφές, απλώς σας προειδοποιώ τι θα συμβεί. Θα μπορούσε να είναι ένας ισχυρός τυφώνας, ισχυρές έρημοι, αμμοθύελλες που θα καούν. Είναι πολύ επικίνδυνο. Με την Αυστραλία όλα είναι πολύ λυπηρά και η κατάσταση δεν θα αλλάξει. Επιπλέον, έχω πει από καιρό ότι η Νέα Ζηλανδία δεν είναι νησί. Τώρα είναι νησί, αλλά γενικά είναι η κορυφή ενός βουνού. Επομένως, ολόκληρη η ήπειρος θα αρχίσει σιγά σιγά να ανεβαίνει και να ξεδιπλώνεται. «Θα σχηματιστούν πολλά νέα νησιά σε αυτήν την περιοχή κυριολεκτικά σε μια χρονική περίοδο».

Απόσπασμα: 09:00 – 10:20

Πηγή: https://cheb.mk.ru/science/2022/05/19/izverzhenie-vulkana-tonga-v-2022-godu-okazalos-samym-moshhnym-s-1883-goda.html

19/05/2022 MK RU Η έκρηξη του ηφαιστείου Τόνγκα το 2022 αποδείχθηκε η πιο ισχυρή από το 1883

Επιστημονικά δεδομένα επιβεβαίωσαν ότι η έκρηξη του ηφαιστείου Τόνγκα στον Ειρηνικό Ωκεανό ήταν η πιο ισχυρή στην ιστορία των παρατηρήσεων.

Στις 14 Ιανουαρίου, η στάχτη ανέβηκε σε ύψος 39 χιλιομέτρων. Στις 15 Ιανουαρίου, τα δύο τρίτα του νησιού Χούνγκα Τόνγκα εξαφανίστηκαν κάτω από το νερό.

Οι ήχοι της έκρηξης ακούστηκαν σε απόσταση σχεδόν δέκα χιλιάδων χιλιομέτρων. Ένα τσουνάμι ύψους 1,2 μέτρων έπληξε το κύριο νησί της Τόνγκα.

Η έκρηξη ήταν η μεγαλύτερη έκρηξη που έχει καταγραφεί ποτέ από σύγχρονο γεωφυσικό εξοπλισμό.

Τα αποτελέσματα της επιστημονικής εργασίας έδειξαν ότι ο κυρίαρχος τύπος κύματος μετά την έκρηξη ήταν το κύμα Lamb. Πρόκειται για κύματα διαμήκους πίεσης, πολύ παρόμοια με τα ηχητικά κύματα, αλλά ιδιαίτερα χαμηλής συχνότητας, εξήγησαν οι επιστήμονες. Δεν παράγει τέτοια κύματα κάθε ηφαιστειακή έκρηξη. Έκαναν κύκλους γύρω από τη Γη τέσσερις φορές προς μία κατεύθυνση και τρεις φορές προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Οι ήχοι που συνόδευαν την έκρηξη ακούστηκαν χίλια χιλιόμετρα μακριά στην Αλάσκα. Τα τρέχοντα ακουστικά μοντέλα δεν μπορούν να εξηγήσουν πώς ο ηχητικός ήχος θα μπορούσε να φτάσει σε τόσο μακρινά μέρη.

Πηγή: https://cheb.mk.ru/science/2022/05/19/izverzhenie-vulkana-tonga-v-2022-godu-okazalos-samym-moshhnym-s-1883-goda.html

19/05/2022 MK RU Η έκρηξη του ηφαιστείου Τόνγκα το 2022 αποδείχθηκε η πιο ισχυρή από το 1883

Επιστημονικά δεδομένα επιβεβαίωσαν ότι η έκρηξη του ηφαιστείου Τόνγκα στον Ειρηνικό Ωκεανό ήταν η πιο ισχυρή στην ιστορία των παρατηρήσεων.

Στις 14 Ιανουαρίου, η στάχτη ανέβηκε σε ύψος 39 χιλιομέτρων. Στις 15 Ιανουαρίου, τα δύο τρίτα του νησιού Χούνγκα Τόνγκα εξαφανίστηκαν κάτω από το νερό.

Οι ήχοι της έκρηξης ακούστηκαν σε απόσταση σχεδόν δέκα χιλιάδων χιλιομέτρων. Ένα τσουνάμι ύψους 1,2 μέτρων έπληξε το κύριο νησί της Τόνγκα.

Η έκρηξη ήταν η μεγαλύτερη έκρηξη που έχει καταγραφεί ποτέ από σύγχρονο γεωφυσικό εξοπλισμό.

Η ηφαιστειακή έκρηξη δημιούργησε κύματα Lamb. Έκαναν κύκλους γύρω από τη Γη τέσσερις φορές προς μία κατεύθυνση και τρεις φορές προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Οι ήχοι που συνόδευαν την έκρηξη ακούστηκαν χίλια χιλιόμετρα μακριά στην Αλάσκα. Τα τρέχοντα ακουστικά μοντέλα δεν μπορούν να εξηγήσουν πώς ο ηχητικός ήχος θα μπορούσε να φτάσει σε τόσο μακρινά μέρη.

Πηγή: https://iz.ru/1373538/2022-08-02/zemletriasenie-magnitudoi-50-proizoshlo-u-beregov-fidzhi

2.08. 2022 Izvestia Σεισμός μεγέθους 5,0 βαθμών σημειώθηκε στα ανοικτά των ακτών των Φίτζι

Δόνηση μεγέθους 5,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκαν στις 2 Αυγούστου στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής του αρχιπελάγους Φίτζι, αναφέρει το Κρατικό Γεωλογικό Γραφείο της Αυστραλίας.

Έτσι, ο σεισμός σημειώθηκε στα ανοιχτά της νότιας ακτής του Vanua-Balavu με πληθυσμό περίπου 1,2 χιλιάδων κατοίκων στα ανατολικά του αρχιπελάγους. Το επίκεντρο της καταστροφής βρισκόταν σε βάθος 547 χιλιομέτρων.

Παράθεση: https://www.youtube.com/watch?v=9eYZ0UeeTuU

«Μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση δημιουργείται το καλοκαίρι του 2022. Δηλαδή, από τον Μάιο έως τον Αύγουστο, αυτή τη χρονική περίοδο, η φύση κυριολεκτικά θα τρελαθεί».

Απόσπασμα: 1:32:20 -1:32:31

Πηγή: https://iz.ru/1371427/video/svyshe-130-chelovek-postradalo-ot-zemletriaseniia-na-filippinakh

28.07.2022 Ιζβέστια.   Πάνω από 130 άνθρωποι επλήγησαν από τον σεισμό στις Φιλιππίνες

Σεισμός στις Φιλιππίνες σκότωσε τέσσερις ανθρώπους. Πάνω από 130 άνθρωποι τραυματίστηκαν. 567 κάτοικοι βρίσκονται σε 21 κέντρα εκκένωσης. Περίπου 1.200 άτομα φρόντισαν για αυτό εκ των προτέρων. Ο σεισμός κατέστρεψε 857 σπίτια και κατέστρεψε ολοσχερώς 11 κτίρια. Ως αποτέλεσμα των σεισμών, 23 δρόμοι και πέντε γέφυρες υπέστησαν ζημιές. Διακόπηκε η παροχή ρεύματος σε 37 πόλεις.

Πηγή: https://www.meteovesti.ru/news/1658899204154-zemletryasenie-na-filippinah-okazalos-smertelnym

27.07.2022. Ο σεισμός FOBOS στις Φιλιππίνες αποδεικνύεται θανατηφόρος

Στις 27 Ιουλίου, σεισμός μεγέθους 7,2 βαθμών σημειώθηκε στις Φιλιππίνες. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 17 χλμ βορειοανατολικά της πόλης Σαν Ραμόν. Το ξέσπασμα βρισκόταν σε βάθος 40 χιλιομέτρων.

Ο σεισμός σκότωσε τουλάχιστον ένα άτομο, σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Μείωσης και Διαχείρισης Κινδύνων Καταστροφών.


«Από το 2022, η ηφαιστειακή δραστηριότητα θα αρχίσει να αυξάνεται. Μίλησα επίσης πολύ για αυτό και λέω επίσης ότι από το 2020 έως το 2023, η ηφαιστειακή δραστηριότητα θα είναι χαοτική, δηλαδή κάπου εξερράγη, αλλά κάπου δεν εξερράγη. Και δεν φαίνεται να υπάρχει ιδέα ότι αυτό είναι ένα ενιαίο σύνολο. Και από το 2023 έως το 2026, όταν τα ηφαίστεια αρχίζουν να παίζουν την ίδια μελωδία, θα είναι μέρος μιας μόνο συναυλίας, αλλά αυτό είναι ακόμη και σε κάποιο βαθμό καλό, γιατί θα ισορροπήσουν και πάλι ο ένας τον άλλο στη δύναμή τους, αυτό θα είναι λιγότερο επικίνδυνο . Νομίζω ότι πρόσφατα υπήρχε ένα ηφαίστειο στην Τόνγκα. Είπα ότι στο εγγύς μέλλον το έτος 2022 θα φημίζεται για το γεγονός ότι θα υπάρχει κίνδυνος που θα έρχεται από τους ωκεανούς. Κατάγματα στους ωκεανούς, ηφαίστεια στους ωκεανούς, οτιδήποτε άλλο από τον ωκεανό - θα εμφανιστούν εντελώς νέοι τύποι κατακλυσμών, τους οποίους οι επιστήμονες θα μελετήσουν ακόμα, θα τους δώσουν ονόματα κ.λπ., κ.λπ. Όλα αυτά θα είναι για μένα στη στεριά, δηλαδή στο νερό, στους ωκεανούς. Και όσον αφορά την Αυστραλία, είπα ότι η ήπειρος θα γυρίσει. Και σε αυτήν την περιοχή θα υπάρχει μέγιστος κίνδυνος, θα ξυπνήσουν ακόμη και ηφαίστεια που οι επιστήμονες δεν γνώριζαν καν. Αλλά δεδομένου ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα αυξάνεται και θα το μάθουν εκ των υστέρων».

Απόσπασμα: 48:55 -50:21

Πηγή: https://regnum.ru/news/3543445.html

Αρκετές εκρήξεις του όρους Σεμέρου σημειώθηκαν στην Ινδονησία.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ ,  24 Μαρτίου 2022 REGNUM

Το ηφαίστειο Semeru εξερράγη 24 φορές σε 12 ώρες, αναφέρει το CNN Indonesia.

Το ηφαίστειο Semeru έχει υποστεί δύο βαθείς σεισμούς και έναν τεκτονικό σεισμό.

Όπως  ανέφερε το REGNUM , το ηφαίστειο Anak Krakatau στην Ινδονησία ενεργοποιήθηκε και εξέπεμψε μια στήλη καπνού στον ουρανό σε ύψος 1000 μέτρων.

Πηγή: https://regnum.ru/news/3545808.html

ΜΑΝΙΛΑ ,  26 Μαρτίου 2022 Το ηφαίστειο REGNUM Taal εκρήγνυται στις Φιλιππίνες

ΜΑΝΙΛΑ ,  26 Μαρτίου 2022 REGNUM

Η ηφαιστειακή έκρηξη ξεκίνησε στις 26 Μαρτίου, όταν ο Taal εξέπεμψε μια στήλη τέφρας και αερίου ύψους σχεδόν 1,5 χιλιομέτρου.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης των Φιλιππίνων, εξαιτίας αυτού, η χώρα έχει κηρύξει το τρίτο (από τα πέντε) επίπεδο κινδύνου και εκκενώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη από οικισμούς που βρίσκονται κοντά στο Ταάλ.

Πηγή: https://iz.ru/1373052/2022-08-01/zemletriasenie-magnitudoi-53-proizoshlo-u-beregov-aliaski

Izvestia Ru 01.08.2022    Σεισμός μεγέθους 5,3 βαθμών σημειώθηκε στα ανοικτά των ακτών της Αλάσκας.

Σεισμός μεγέθους 5,3 βαθμών σημειώθηκε στα ανοιχτά της Αλάσκας. Αυτό αναφέρθηκε στον  ιστότοπο του Γεωλογικού Ινστιτούτου των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS) τη Δευτέρα 1 Αυγούστου.

Το επίκεντρο της καταστροφής ήταν 54 χλμ βορειοανατολικά της πόλης Ακουτάν, όπου ζουν περίπου 1,5 χιλιάδες άνθρωποι. Η πηγή του σεισμικού γεγονότος βρισκόταν σε βάθος 52 χιλιομέτρων.

Στις 13 Ιουνίου,  σεισμός μεγέθους 4,6 βαθμών σημειώθηκε στον Καναδά. Σεισμολόγοι κατέγραψαν δονήσεις στην επαρχία Βρετανικής Κολομβίας στον Ειρηνικό Καναδά.


«Η Ιαπωνία έχει πολύ μεγάλα προβλήματα με το κλίμα, αδύνατες καταστροφές περιμένουν την Ιαπωνία και την Αυστραλία, υπάρχουν ερωτήματα για την Αυστραλία - λέω ότι εκφράζω τη βαθύτατη συμπάθειά μου στον λαό της Αυστραλίας, αφού οι πιο σοβαροί καταστροφικοί κραδασμοί περιμένουν αυτήν την ήπειρο. Η Αυστραλία είναι το νούμερο ένα στη λίστα μας ως ηγέτης στις πιο επικίνδυνες κλιματικές αλλαγές. Και η Ιαπωνία, και γενικά όλες οι περιοχές που βρίσκονται σε αυτήν την ομάδα κοντά - κινδυνεύουν φυσικά».

Απόσπασμα: 12:20 – 12:54

Πηγή: https://regnum.ru/news/accidents/3546510.html

Ένα υποβρύχιο ηφαίστειο εξερράγη στον Ειρηνικό Ωκεανό

Ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο εξερράγη στον Ειρηνικό Ωκεανό, κοντά στα νησιά Ogasawara. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας ανέφερε αυτό στις 28 Μαρτίου.

Το ενεργό ηφαίστειο βρισκόταν περίπου 1.000 χιλιόμετρα νότια του Τόκιο. Το νέφος καπνού από το ηφαίστειο μετά την έκρηξη έφτασε σε ύψος 5,5 έως 7 χλμ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Σε όλα τα πλοία που ενδέχεται να βρίσκονται στην περιοχή της ηφαιστειακής έκρηξης εστάλη προειδοποίηση για πιθανό κίνδυνο, μεταξύ άλλων λόγω πιθανών συσσωρεύσεων ελαφρόπετρας.

Πηγή: https://iz.ru/1374699/2022-08-04/zemletriasenie-magnitudoi-56-proizoshlo-na-severo-vostoke-iaponii

08/04/2022 Izvestia Σεισμός μεγέθους 5,6 βαθμών σημειώθηκε στη βορειοανατολική Ιαπωνία

Στην Ιαπωνία, σεισμός μεγέθους 5,6 βαθμών σημειώθηκε στους νομούς Φουκουσίμα και Μιγιάγκι. Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας, το επίκεντρο εντοπίστηκε στα ανοικτά των ακτών του νομού Φουκουσίμα σε βάθος 60 χιλιομέτρων, με εκτιμώμενο μέγεθος 5,6 βαθμών.

Νωρίτερα, στις 22 Μαΐου, αναφέρθηκε ότι ένας σεισμός μεγέθους 5,8 βαθμών σημειώθηκε στη βορειοανατολική Ιαπωνία Το επίκεντρο των δονήσεων εντοπίστηκε στα ανοιχτά του νομού.


«Το φετινό καλοκαίρι θα είναι πολύ δυσμενές όσον αφορά τα ταξίδια. Και αυτό δεν συνδέεται τόσο με στρατιωτικές ενέργειες που μπορεί να δημιουργηθούν σε ορισμένες χώρες, αλλά ο λόγος για αυτό το πρόβλημα είναι φυσικά το κλίμα. Και ανέφερα επίσης ότι υπάρχουν ορισμένες χώρες στις οποίες το κλίμα θα είναι ιδιαίτερα επιθετικό. Φυσικά, θυμάμαι, αυτή είναι η Αυστραλία, φυσικά αυτή είναι η Κίνα, φυσικά αυτή είναι η Τουρκία, η Ιταλία. Σε γενικές γραμμές, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά όχι εξ ολοκλήρου, αλλά εν μέρει. Λοιπόν, έχω ήδη πει πολλές φορές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα υποφέρουν ιδιαίτερα σκληρά. Μιλήσαμε επίσης για το γεγονός ότι στις επερχόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις, εάν προκύψουν συνθήκες για τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, η κατάσταση στην Ιαπωνία θα είναι επίσης δυσμενής. Έχω ήδη πει ότι παρόλο που αυτό το κράτος σκοπεύει να εμπλακεί σε εχθροπραξίες, το κύριο πεδίο μάχης θα εξακολουθεί να διεξάγεται σε μάχες για την ευημερία των πολιτών του σε σχέση με τις κλιματικές επιθέσεις. Υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα τα ηφαίστεια να γίνουν πολύ ενεργά σε αυτήν την περιοχή στο εγγύς μέλλον. Μιλήσαμε για το γεγονός ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα, και γενικά τα στοιχεία του νερού και του ανέμου, θα είναι πολύ ενεργά φέτος σχεδόν σε όλο τον κόσμο, αλλά σε ορισμένες χώρες θα υπάρξουν κάποιες εξαιρέσεις».

Απόσπασμα: 01:51-3:15

Πηγή: https://iz.ru/1369733/2022-07-25/iz-za-izverzheniia-vulkana-v-iaponii-evakuirovali-34-cheloveka

Izvestia 25/07/2022 Λόγω ηφαιστειακής έκρηξης στην Ιαπωνία, 34 άτομα απομακρύνθηκαν.

Στην επαρχία Καγκοσίμα, στη νοτιοδυτική Ιαπωνία, το ηφαίστειο Σακούρατζίμα εξερράγη και 34 άνθρωποι απομακρύνθηκαν. Λόγω της έκρηξης, κηρύχθηκε το υψηλότερο, πέμπτο επίπεδο κινδύνου, που συνεπάγεται την επείγουσα εκκένωση των ανθρώπων. Διευκρινίζεται ότι η εκτόξευση ηφαιστειακών λίθων καταγράφηκε σε ακτίνα 2,5 χιλιομέτρων και είναι πιθανές πυροκλαστικές ροές.

Οι κάτοικοι 24 σπιτιών συμφώνησαν να εκκενωθούν στο κέντρο σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από τον κρατήρα του ηφαιστείου. Εν τω μεταξύ, η πόλη εξέδωσε εντολή εκκένωσης για 51 άτομα από 33 οικογένειες.

Πηγή: https://www.interfax.ru/world/854345

Σεισμός μεγέθους 5,5 βαθμών σημειώθηκε στα ανοικτά των ακτών της Ιαπωνίας

Μόσχα. 29 Ιουλίου. INTERFAX.RU – Σεισμός μεγέθους 5,5 βαθμών σημειώθηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό, 367 χλμ. νοτιοανατολικά της πόλης Tateyama (νομαρχία Chiba, νησί Honshu). Το επίκεντρο του καταγεγραμμένου σεισμού ήταν περίπου 268 χλμ ανατολικά του μικρού ιαπωνικού νησιού Hachijo.

Με βάση την ένταση της δόνησης στο επίκεντρο, ο σεισμός εκτιμάται ως «πολύ ισχυρός».

Το υποκατάστημα Altai-Sayan ανέφερε επίσης έναν σεισμό μεγέθους 5,8 βαθμών στην ανατολική ακτή του νησιού της Νέας Γουινέας.

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 60 χλμ νότια της πόλης Λάε (Παπούα Νέα Γουινέα). Με βάση την ένταση της δόνησης στο επίκεντρο, εκτιμάται ως «καταστροφική».

Σας προσκαλούμε να σπουδάσετε στο MAN "Alvasar" για να γίνετε επαγγελματίες αριθμολόγοι και να συμβουλευτείτε σε διάφορους τομείς της ανθρώπινης ζωής: καριέρα, επιχειρήσεις και οικονομικά, σχέσεις μεταξύ ανθρώπων τόσο στον προσωπικό όσο και στον επιχειρηματικό τομέα, κάρμα, υγεία, σκοπός, ταλέντα, το πιο σημαντικό. - πρόβλεψη για οποιοδήποτε γεγονός ή περίοδο.

Οι κορυφαίοι Ρώσοι μελλοντολόγοι, η Irene Poe και η Julie Poe, που κάνουν κλιματικές και πολιτικο-γεωγραφικές προβλέψεις, συγγραφείς πολυάριθμων βιβλίων και μεθόδων, άνοιξαν τις πόρτες της ακαδημίας τους σε όλους.

Μείνετε στο κανάλι μας για να είστε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα και θα συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε μαζί σας πληροφορίες σχετικά με εκπληρωμένες προβλέψεις.

Η ακρίβεια των υπολογισμών της Irene Poe και της Julie Poe έχει αποδειχθεί από το χρόνο!

dzen.ru

ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου