Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Financial Times: Όταν ο Πούτιν πατήσει το κουμπί...Μυστικά ρωσικά στρατιωτικά αρχεία αποκαλύπτουν τα κριτήρια για μια πυρηνική επίθεση.

 Πρόκειται για 29 μυστικά ρωσικά στρατιωτικά αρχεία, που συγκεντρώθηκαν μεταξύ 2008 και 2014-Τα έγγραφα περιλαμβάνουν επίσης σενάρια εκπαίδευσης για το ενδεχόμενο μιας κινεζικής εισβολής στη Ρωσία.

Οι δυνάμεις του Βλαντιμίρ Πούτιν εξασκούν τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων σε μια πρώιμη φάση μιας σύγκρουσης σύμφωνα με ρωσικά στρατιωτικά αρχεία που διέρρευσαν, όπως αποκάλυψαν οι Financial Times (FT). Τα έγγραφα περιλαμβάνουν επίσης σενάρια εκπαίδευσης για το ενδεχόμενο μιας κινεζικής εισβολής στη Ρωσία. 

Τα απόρρητα έγγραφα, τα οποία είδαν οι Financial Times, περιγράφουν ένα σενάριο για τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων όπως αναφέρουν οι ειδικοί που ανέλυσαν και επαλήθευσαν τα έγγραφα. Τα κριτήρια για μια πιθανή πυρηνική απάντηση κυμαίνονται από μια εχθρική εισβολή που μπορεί να συμβεί στη ρωσική επικράτεια, όπως η καταστροφή του 20% των υποβρυχίων στρατηγικών βαλλιστικών πυραύλων της Ρωσίας.

Πρόκειται για 29 μυστικά ρωσικά στρατιωτικά αρχεία, που συγκεντρώθηκαν μεταξύ 2008 και 2014, τα οποία περιλαμβάνουν τα σενάρια για πολεμικές επιχειρήσεις και τις παρουσιάσεις που έγιναν σε αξιωματικούς του ναυτικού που συζητούν και πρέπει να είναι έτοιμοι για τη χρήση πυρηνικών όπλων. Αν και τα αρχεία χρονολογούνται πριν από 10 χρόνια ή περισσότερα, οι ειδικοί όμως λένε ότι παραμένουν σε ισχύ με το τρέχον ρωσικό στρατιωτικό δόγμα. Τα έγγραφα παρουσιάστηκαν στους FT από δυτικές πηγές.

Η Ρωσία φοβάται την Κίνα.

 

Τα αμυντικά σχέδια εκθέτουν τις βαθιές υποψίες και ανησυχίες της Ρωσίας για την Κίνα , παρόλο που ο Πούτιν εργάζεται για μια συμμαχία με το Πεκίνο που περιλαμβάνει μια πυρηνική συμφωνία χωρίς πρώτο χτύπημα από το 2001. «Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τέτοια έγγραφα να αναφέρονται στο δημόσιο τομέα», δήλωσε ο Αλεξάντερ Γκαμπούεφ, διευθυντής του Κέντρου Ευρασίας Carnegie Russia στο Βερολίνο.

«Δείχνουν ότι το όριο για τη χρήση πυρηνικών όπλων είναι αρκετά χαμηλό, εάν το επιθυμητό αποτέλεσμα δεν μπορεί να επιτευχθεί με συμβατικά μέσα», λέει ο αναλυτής. Τα τακτικά πυρηνικά όπλα της Ρωσίας, τα οποία μπορούν να εκτοξευθούν με πυραύλους από ξηρά, θάλασσα ή αεροσκάφος, έχουν σχεδιαστεί για περιορισμένη χρήση στο πεδίο μάχης στην Ευρώπη και την Ασία, σε αντίθεση με τα μεγαλύτερα «στρατηγικά» όπλα που προορίζονται για αμερικανική εισβολή.

Οι σύγχρονες τακτικές κεφαλές μπορούν να απελευθερώσουν πολύ περισσότερη ενέργεια από τα όπλα που έπεσαν στις πόλεις Ναγκασάκι και Χιροσίμα το 1945. Στα χρόνια που πέρασαν από τότε, η Ρωσία και η Κίνα έχουν εμβαθύνει τη συνεργασία τους, ειδικά από τότε που ο Σι Τζινπίνγκ ανέλαβε την εξουσία στο Πεκίνο το 2012.

Ωστόσο, ακόμη και που οι χώρες πλησίασαν η μία την άλλη, το εκπαιδευτικό υλικό δείχνει ότι η Ανατολική Στρατιωτική Περιοχή της Ρωσίας δοκιμάζει πολλά σενάρια που απεικονίζουν μια κινεζική εισβολή.

Σενάρια που φαντάζεται η Ρωσία

 

Οι ασκήσεις προσφέρουν μια σπάνια εικόνα του πώς η Ρωσία βλέπει το πυρηνικό της οπλοστάσιο ως ακρογωνιαίο λίθο της αμυντικής της πολιτικής - και πώς εκπαιδεύει τις δυνάμεις της ώστε να είναι σε θέση να εξαπολύσουν ένα πρώτο πυρηνικό χτύπημα υπό ορισμένες συνθήκες στο πεδίο της μάχης.

Μια άσκηση που απεικονίζει μια υποθετική επίθεση από την Κίνα σημειώνει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να απαντήσει με ένα τακτικό πυρηνικό χτύπημα για να σταματήσει τον «Νότο» να προχωρήσει με ένα δεύτερο κύμα δυνάμεων εισβολής. «Δίνεται η εντολή από τον γενικό διοικητή να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα σε περίπτωση που ο εχθρός αναπτύξει μονάδες δεύτερου κλιμακίου και ο Νότος απειλήσει να επιτεθεί περαιτέρω προς την κατεύθυνση της κύριας επίθεσης, " λέει στα μυστικά έγγραφα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας αρνήθηκε ότι υπάρχουν λόγοι ανησυχίας. «Η Συνθήκη Καλής Γειτονίας, Φιλίας και Συνεργασίας μεταξύ Κίνας και Ρωσίας έχει θεσπίσει νομικά την έννοια της αιώνιας φιλίας και της μη ανάμειξης μεταξύ των δύο χωρών», δήλωσε ένας εκπρόσωπος.

 

Όταν η Ρωσία πατήσει το πυρηνικό κουμπί

 

Μια ξεχωριστή παρουσίαση εκπαίδευσης για αξιωματικούς του ναυτικού, που δεν σχετίζεται με τον πιθανό σενάριο για πόλεμο με την Κίνα, καθορίζει τα ευρύτερα κριτήρια για μια πιθανή πυρηνική επίθεση, συμπεριλαμβανομένης μιας εχθρικής προσγείωσης στο ρωσικό έδαφος, της ήττας των μονάδων που είναι υπεύθυνες για την ασφάλεια των συνοριακών περιοχών ή μια επικείμενη επίθεση του εχθρού χρησιμοποιώντας συμβατικά όπλα.

Τα έγγραφα δείχνουν πότε τα πυρηνικά όπλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως συνδυασμός παραγόντων όπου οι απώλειες που υπέστησαν οι ρωσικές δυνάμεις «θα οδηγούσαν αμετάκλητα στην αποτυχία τους να σταματήσουν μια μεγάλη εχθρική επίθεση», μια σε μία «κρίσιμη κατάσταση για την ασφάλεια του ρωσικού κράτους». .

Άλλες πιθανές συνθήκες περιλαμβάνουν την καταστροφή του 20% των υποβρυχίων στρατηγικών βαλλιστικών πυραύλων της Ρωσίας, του 30% εκατό των πυρηνικών υποβρυχίων επίθεσης, τριών ή περισσότερων καταδρομικών, τριών αεροδρομίων ή ταυτόχρονης επίθεσης στα κύρια κέντρα διοίκησης και ελέγχου της. . Ο ρωσικός στρατός αναμένεται επίσης να είναι σε έτοιμος για να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα σε ένα ευρύ φάσμα στόχων, συμπεριλαμβανομένης της «αποτροπής των κρατών από τη χρήση επιθετικότητας ή της κλιμάκωσης των στρατιωτικών συγκρούσεων», για «να σταματήσει την επιθετικότητα», για να βοηθήσουν τη Ρωσία ώστε να μην χάνει μάχες ή εδάφη και να κάνουν το ρωσικό ναυτικό «πιο αποτελεσματικό».

Ο Πούτιν έχει καυχηθεί ότι η Ρωσία έχει το μεγαλύτερο μη στρατηγικό οπλοστάσιο από τις χώρες του ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η Ρωσία διαθέτει τουλάχιστον 2.000 τέτοια τακτικά πυρηνικά όπλα. Ο Πούτιν είπε πέρυσι ότι το ρωσικό πυρηνικό δόγμα επιτρέπει δύο πιθανά σενάρια για τη χρήση πυρηνικών όπλων: Αντίποινα για μια πρώτη πυρηνική επίθεση από έναν εχθρό και εάν «απειλείται η ίδια η ύπαρξη της Ρωσίας ως κράτους ακόμη και αν χρησιμοποιηθούν συμβατικά όπλα».

Κλιμακώστε για αποκλιμάκωση.

 Σύμφωνα με αυτή τη στρατηγική, ένα τακτικό όπλο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να αποφευχθεί η εμπλοκή σε έναν πόλεμο μεγάλης κλίμακας, ειδικά σε έναν πόλεμο στον οποίο θα μπορούσαν να επέμβουν οι ΗΠΑ.

Χρησιμοποιώντας αυτό που αποκαλείται «φόβος», η Μόσχα θα προσπαθήσει να τερματίσει τη σύγκρουση με τους δικούς της όρους, σοκάροντας τον αντίπαλο με την έγκαιρη χρήση ενός μικρού πυρηνικού όπλου ή εξασφαλίζοντας μια συμφωνία απειλώντας να το κάνει. 

pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου