Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

Πώς θα καταλάβεις ό,τι σου έχουν χακάρει το τηλέφωνο;

 Μερικά πολύ βασικά «σημάδια» πως κάποιος έχει μπει στο κινητό σου τηλέφωνο.
Τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί πολλές φορές ότι ένα κινητό Android (και όχι μόνο) μπορεί να παραβιαστεί από κακόβουλο λογισμικό. Πλέον δεν χακαρονται μόνο οι υπολογιστές αλλά και τα τηλέφωνα μας. Θα αναρωτιέστε όμως πως ακριβώς γίνεται αυτό. Δεν είναι καθόλου δύσκολο να σου χακάρουν το smartphone, πλέον χρειάζεται μόνο να πατήσεις κάποιον παράξενο σύνδεσμο και μετά όλα γίνονται μόνα τους.

Μία από τις πιο συνηθισμένες τακτικές που χρησιμοποιούνται είναι μέσω e- mail ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) και μηνυμάτων e-mail (malspam) που περιέχουν κακόβουλους συνδέσμους ή συνημμένα αρχεία. Μόλις το θύμα κάνει κλικ στο συνημμένο ή στον σύνδεσμο, ο οποίος στη συνέχεια «κατεβάζει» το κακόβουλο λογισμικό στη συσκευή του, αυτό «ανοίγει την πόρτα» στους χάκερς.

 

Αυτοί όμως δεν είναι οι μόνοι τρόποι που μπορεί κάποιος να σου χακάρει το τηλέφωνο, υπάρχουν κι άλλοι. Μία άλλη στρατηγική είναι η αντιγραφή ιστοσελίδων δημοφιλών εταιρειών ή οργανισμών, οι οποίες είναι γεμάτες με κακόβουλους συνδέσμους που, μόλις κάνετε κλικ, κατεβάζουν κακόβουλο λογισμικό στη συσκευή σας. Επιπλέον, δεν είναι ασυνήθιστο οι κυβερνοεγκληματίες να αναπτύσσουν ψεύτικες εφαρμογές που μεταμφιέζονται σε πραγματικές εφαρμογές fitness tracking ή εφαρμογές κρυπτονομισμάτων, οδηγώντας τα ανυποψίαστα θύματα στη λήψη λογισμικού τύπου keylogger, ransomware ή spyware. Αυτές οι εφαρμογές διαδίδονται, συνήθως, μέσω ανεπίσημων καταστημάτων εφαρμογών.Αν όμως νόμιζες πως εδώ τελειώνουν τα βάσανα σου κάνεις μεγάλο λάθος. Πλέον οι χάκερς προτιμούν να χακάρουν τηλέφωνα απ’ ότι υπολογιστές γιατί όλοι μας κάνουμε όλες τις δουλειές μας από το τηλέφωνο. Αυτό σημαίνει πως είναι πολύ πιο συχνό κάποιος να σου χακάρει το τηλέφωνο.

Παρακάτω θα βρει μερικά συχνά σημάδια που δείχνουν πως το τηλέφωνου σου έχει όντως δεχθεί κάποια επίθεση από χάκερς:


Η συσκευή σου στέλνει ή δέχεται περίεργα μηνύματα.... Αν φίλοι σου δεχτούν μηνύματα τα οποία εσύ δεν έχει στείλει, κάτι δεν πάει καλά. Το ίδιο ισχύει και με τα email. Παρομοίως, το να λαμβάνεις μηνύματα τα οποία δεν προορίζονται για σένα είναι ένα σημάδι αρνητικό. Γίνεται εγκατάσταση νέων εφαρμογών, χωρίς να το έχεις επιλέξει Παρόλο που ο κατασκευαστής της συσκευής σου έχει το δικαίωμα να εγκαταστήσει κάποια νέα εφαρμογή, κατά την διάρκεια ενός update του λογισμικού σου, αν κάποια εμφανιστεί σε άσχετο χρόνο τότε θα πρέπει να υποπτευθείς ότι κάτι δεν πάει καλά. Καλό θα είναι να μην ανοίξεις τη νέα εφαρμογή, μέχρι να κάνεις ένα Google Search και να βεβαιωθείς για το τι πρόκειται.Η μπαταρία της συσκευής σου τελειώνει πολύ γρήγορα... Σίγουρα, η διάρκεια ζωής της μπαταρίας πέφτει με τον καιρό, αλλά αν παρατηρήσουμε μια απότομη αλλαγή, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι κάποιο κακόβουλο λογισμικό τρέχει στο background, καταναλώνοντας πιο γρήγορα την μπαταρία. Η συσκευή σου ζεσταίνεται πιο πολύ από το συνηθισμένο Όπως και πριν, όταν κάποιο κακόβουλο λογισμικό τρέχει συνεχώς στο background, προκαλεί την θέρμανση του επεξεργαστή, σε επίπεδα που πλέον γίνεται αντιληπτό ότι κάτι συμβαίνει.Κάποια websites φαίνονται διαφορετικά από πριν... Πολλά malware προγράμματα «διαμεσολαβούν» ανάμεσα στον browser της συσκευής σας και το διαδίκτυο, «διαβάζοντας» έτσι όλα τα δεδομένα που στέλνετε και λαμβάνετε. Αυτή η λειτουργία μπορεί να επηρεάσει το πως φαίνονται μερικά websites. Κάποιες εφαρμογές σταματούν να λειτουργούν κανονικά Αν αυτό συμβεί, μπορεί το malware να προσπαθεί να υποκλέψει δεδομένα από αυτές, επηρεάζοντας έτσι την ομαλή λειτουργία τους.Ο λογαριασμός της κινητής τηλεφωνίας έρχεται «φουσκωμένος»... Οι επιτήδειοι hacker μπορούν να εκμεταλλευτούν κάποια αδυναμία της συσκευής σου και να κάνουν κλήσεις σε γραμμές του εξωτερικού που χρεώνουν υπέρογκα ποσά. Το ίδιο ισχύει και για τα μηνύματα. Παράθυρα «pop-up» εμφανίζονται χωρίς κανέναν λόγο Όπως και στα PC μας, έτσι και στις φορητές συσκευές μας, τα προγράμματα malware χρησιμοποιούν «pop-up» παράθυρα για να ζητήσουν από τον χρήστη να προβεί σε κάποιες ενέργειες.


Τα email που στέλνεις από την συσκευή αυτή μπλοκάρονται από spam filters... Τότε κατά πάσα πιθανότητα οι ρυθμίσεις email της συσκευής σου έχουν αλλάξει, με τα email σου να προωθούνται από μη εγκεκριμένους servers, οι οποίοι έχουν πρόσβαση στα δεδομένα που στέλνεις. Αν έχετε βάσιμες υποψίες η συσκευή σας είναι θύμα κακόβουλου λογισμικού, τότε από τις πρώτες κινήσεις που θα πρέπει να κάνετε, είναι να εγκαταστήσετε κάποια anti-malware εφαρμογή. Αν και αυτό δεν λύσει το πρόβλημα, θα πρέπει να επισκεφθείτε κάποιον ειδικό. Τέλος, εφόσον κάνουμε backup με ασφάλεια τα δεδομένα μας, ένα factory reset με ταυτόχρονο σβήσιμο των δεδομένων μέσα στη συσκευή θα βοηθήσει αρκετά.


ratpack.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου