Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024

Το 90% του μελανιού των τατουάζ περιέχει χημικές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν ΒΛΑΒΗ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ, διαπιστώνει μελέτη - με περισσότερους Αμερικανούς από ποτέ να έχουν πλέον τατουάζ.

Περισσότεροι από εννέα στους δέκα ανθρώπους που κάνουν τατουάζ στις ΗΠΑ μπορεί να εκτίθενται άθελά τους σε χημικές ουσίες που προκαλούν βλάβες στα όργανα, σύμφωνα με μια μελέτη.


Οι δοκιμές στη Νέα Υόρκη σε 54 δείγματα μελανιού διαπίστωσαν ότι 45 περιείχαν ενώσεις που δεν αναφέρονταν στην ετικέτα.

Η πιο συνηθισμένη ήταν η πολυαιθυλενογλυκόλη, μια ένωση που έχει συνδεθεί με βλάβες σε όργανα - συμπεριλαμβανομένου ενός τύπου νέκρωσης στα νεφρά.

Άλλες περιλάμβαναν την 2-φαινοξυαιθανόλη, η οποία έχει συνδεθεί με δυσλειτουργία του νευρικού συστήματος σε βρέφη, και ένα αντιβιοτικό.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) πρόκειται να αρχίσει να ρυθμίζει τα μελάνια τατουάζ τους επόμενους μήνες, αφού μια ψηφοφορία στο Κογκρέσο στα τέλη του 2022 έδωσε στον οργανισμό την εξουσία να το πράξει. Οι νομοθέτες αποφάσισαν την αλλαγή μετά από πολλαπλές αναφορές ασθενειών που προκλήθηκαν από μολυσματικά μικρόβια στα τατουάζ.Τα μελάνια τατουάζ ρυθμίζονται ως "καλλυντικά" - μαζί με το μακιγιάζ και τις λοσιόν σώματος μεταξύ άλλων - σύμφωνα με τον νόμο περί εκσυγχρονισμού της ρύθμισης των καλλυντικών (MoCRA).

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αναμόρφωση της νομοθεσίας για τα καλλυντικά από το 1938 και έδωσε στον FDA νέες εξουσίες - μεταξύ άλλων για την παρακολούθηση των συστατικών των τατουάζ.

Ο οργανισμός έχει μέχρι στιγμής δημοσιεύσει σχέδιο οδηγιών για τα μελάνια τατουάζ, καθώς ετοιμάζεται να ρυθμίσει τα προϊόντα.

Σύμφωνα με έρευνες, περίπου το ένα τρίτο των Αμερικανών έχει πλέον τατουάζ, ενώ μεταξύ των ενηλίκων ηλικίας 30 έως 49 ετών, οι μισοί έχουν τατουάζ.Τα τατουάζ γίνονται επίσης όλο και πιο συνηθισμένα μεταξύ των διασημοτήτων, γεγονός που μπορεί να τροφοδοτεί τη δημοτικότητά τους - με προσωπικότητες όπως ο Justin Bieber να πηδούν στην τάση. 

Και οι πιο ακραίες εκδοχές, όπως τα τατουάζ "blackout" του Machine Gun Kelly, γίνονται επίσης όλο και πιο συνηθισμένα.

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Analytical Chemistry, οι επιστήμονες συνέλεξαν δείγματα μελανιού από εννέα κατασκευαστές με έδρα τις ΗΠΑ.

Τα συστατικά που βρέθηκαν στα τεστ συγκρίθηκαν στη συνέχεια με εκείνα που αναγράφονται στις ετικέτες των μελανιών, προκειμένου να αποκαλυφθούν οι αποκλίσεις.

Η πολυαιθυλενογλυκόλη, που βρέθηκε στα μελάνια, μπορεί να χρησιμοποιείται στα τατουάζ ως πηκτικός παράγοντας, καθιστώντας την εφαρμογή τους ευκολότερη. Χρησιμοποιείται επίσης και σε άλλα προϊόντα, όπως πλύσεις σώματος, θεμέλια και ακόμη και σπρέι μαλλιών.

Η 2-φαινοξυαιθανόλη, η οποία βρέθηκε επίσης σε ορισμένα από τα μελάνια, μπορεί να προστεθεί ως συντηρητικό, εκτιμούν οι ειδικοί, καθώς μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξη μικροβίων στο μελάνι μόλις ανοίξει ένα μπουκάλι.

Η χημική ουσία χρησιμοποιείται επίσης σε ενυδατικές κρέμες, σκιές ματιών και αντηλιακά για αυτά τα αποτελέσματα και επιτρέπεται η χρήση της σε συγκέντρωση έως και 1% στα προϊόντα.

Οι δοκιμές εντόπισαν επίσης ένα αντιβιοτικό - προπυλενογλυκόλη - το οποίο χρησιμοποιείται συνήθως για λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (UTI) και δεν είχε δηλωθεί στην ετικέτα. Μπορεί επίσης να έχει προστεθεί για να μειωθούν οι κίνδυνοι μόλυνσης.

Αυτό το αντιβιοτικό έχει επίσης συνδεθεί στο παρελθόν με αλλεργικές αντιδράσεις που μπορεί να προκαλέσουν δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα.


Τα μελάνια τατουάζ που τοποθετούνται στο σώμα από τους καλλιτέχνες τατουάζ μπορεί να απορροφηθούν από τα μακροφάγα - έναν τύπο λευκών αιμοσφαιρίων - τα οποία στη συνέχεια συγκρατούν το μελάνι στο δέρμα, διατηρώντας το τατουάζ στη θέση του.

Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις είναι δυνατόν οι ακαθαρσίες να διαρρεύσουν στην κυκλοφορία του αίματος και να εξαπλωθούν σε όλο το σώμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο ανεπιθύμητων παρενεργειών, όπως βλάβες σε όργανα.

Οι δερματολόγοι έχουν προειδοποιήσει στο παρελθόν κατά των τατουάζ, λέγοντας ότι αυτά δυσχεραίνουν την ανίχνευση των καρκίνων του δέρματος και περιέχουν ακαθαρσίες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο επιπλοκών.

Ο Δρ Marc Everett, πλαστικός χειρουργός στη Νέα Υόρκη, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, έχει προηγουμένως προτείνει ότι τα μελάνια των τατουάζ μπορούν επίσης να προκαλέσουν φλεγμονή στους λεμφαδένες - οι οποίοι επίσης βοηθούν στη μεταφορά υγρών στο σώμα.Το πρήξιμο μπορεί να βλάψει το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος, μειώνοντας την ικανότητά του να καταπολεμά τις λοιμώξεις, έχει προταθεί στο παρελθόν.

Ο Δρ John Swierk, χημικός στο Πανεπιστήμιο του Binghampton, επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε: "Ελπίζουμε ότι οι κατασκευαστές θα το εκλάβουν ως ευκαιρία να επανεκτιμήσουν τις διαδικασίες τους και ότι οι καλλιτέχνες και οι πελάτες θα το εκλάβουν ως ευκαιρία να πιέσουν για καλύτερη σήμανση και κατασκευή".

Και πρόσθεσε: "Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει ρητά τα μελάνια που πωλούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες και είναι ίσως η πιο ολοκληρωμένη, επειδή εξετάζει τις χρωστικές ουσίες".

'Αυτές παραμένουν ονομαστικά στο δέρμα, [μαζί] με τη συσκευασία φορέα, στην οποία αιωρείται η χρωστική ουσία'.

Και πρόσθεσε: "Στόχος μας σε πολλές από αυτές τις έρευνες είναι να ενδυναμώσουμε τους καλλιτέχνες και τους πελάτες τους. Οι καλλιτέχνες τατουάζ είναι σοβαροί επαγγελματίες που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους σε αυτή την τέχνη και θέλουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τους πελάτες τους.

'Προσπαθούμε να επισημάνουμε ότι υπάρχουν κάποιες ελλείψεις στην κατασκευή και την επισήμανση'.

dailymail.co.uk

ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.comΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου