Τρίτη 21 Μαρτίου 2023

«Η Ρωσία θα αναγκαστεί να αντιδράσει»

Πολλές διατάξεις του ειρηνευτικού σχεδίου της Κίνας μπορούν να ληφθούν ως βάση για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης όταν η Δύση και το Κίεβο είναι έτοιμα για αυτό. Αυτό δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν μετά τα αποτελέσματα των συνομιλιών με τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping στις 21 Μαρτίου. Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι η πρόθεση της Βρετανίας να προμηθεύσει στην Ουκρανία πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου υποδηλώνει την πρόθεση της Δύσης να πολεμήσει τη Ρωσία μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό και εάν το Λονδίνο αποφασίσει να κάνει αυτό το βήμα, η Μόσχα θα αναγκαστεί να απαντήσει. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, τα μέρη συζήτησαν όλο το φάσμα των θεμάτων της σύγχρονης παγκόσμιας ατζέντας και επικεντρώθηκαν λεπτομερώς στις προοπτικές συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και ΚίναςΜετά την επίσκεψη του Κινέζου ηγέτη στη Μόσχα, ο Πούτιν και ο Σι υπέγραψαν μια ογκώδη δήλωση για την εμβάθυνση της συνολικής εταιρικής σχέσης των εννέα σημείων και μια ξεχωριστή δήλωση για ένα σχέδιο ανάπτυξης της οικονομικής συνεργασίας έως το 2030.

Στις 21 Μαρτίου, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος έφτασε στη Μόσχα τη Δευτέρα, ξεκίνησαν γύρω στις 15:00 . Οι αντιπροσωπείες μετέβησαν στην Αίθουσα της Αγίας Αικατερίνης του Μεγάλου Παλατιού του Κρεμλίνου για συνομιλίες σε στενή μορφή, οι οποίες διήρκεσαν περίπου μιάμιση ώρα. Κατόπιν τούτου, πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη σύσκεψη στην Αίθουσα Alexander, η οποία διήρκεσε περίπου μία ώρα.Στο Μαλαχίτη Φουαγιέ του Παλατιού, τα μέρη υπέγραψαν δύο έγγραφα - μια κοινή δήλωση για την εμβάθυνση των ρωσο-κινεζικών σχέσεων συνολικής εταιρικής σχέσης και στρατηγικής συνεργασίας που εισέρχεται σε μια νέα εποχή, καθώς και μια κοινή δήλωση για ένα σχέδιο ανάπτυξης βασικών τομέων της Ρωσίας- Κινεζική οικονομική συνεργασία έως το 2030. Το τελευταίο περιλαμβάνει οκτώ βασικούς τομείς , συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της κλίμακας του εμπορίου, της ανάπτυξης του συστήματος logistics, της αύξησης του επιπέδου οικονομικής συνεργασίας και συνεργασίας στη γεωργία, της εταιρικής σχέσης στον ενεργειακό τομέα, καθώς και της προώθησης των ανταλλαγών και της ποιοτικής επέκτασης της συνεργασίας στους τομείς της τεχνολογίας. και την καινοτομία.


« Αυτά τα δύο έγγραφα θέτουν κατευθυντήριες γραμμές για το μέλλον για τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και τους δημόσιους κύκλους των χωρών μας , διαμορφώνουν μακροπρόθεσμους στόχους για την υλοποίηση των παρόμοιων καθηκόντων συνολικής εθνικής ανάπτυξης που αντιμετωπίζουν οι χώρες μας», τόνισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στη συνέχεια, οι ηγέτες αποκάλυψαν στον Τύπο τις λεπτομέρειες των συνομιλιών που έγιναν στη Μόσχα. Όπως σημείωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, οι θέσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Κίνας στα περισσότερα διεθνή ζητήματα είναι κοντινές ή συμπίπτουν . Σύμφωνα με τον ίδιο, στη συνάντηση σημειώθηκε «η συσσώρευση δυναμικού συγκρούσεων και κρίσης στην παγκόσμια πολιτική και οικονομία». Τα μέρη θα τηρήσουν τους θεμελιώδεις κανόνες των διεθνών σχέσεων , είπε ο Σι Τζινπίνγκ. Ταυτόχρονα, πολλές από τις διατάξεις του ειρηνευτικού σχεδίου που προτείνει η Κίνα «συνάδουν με τις ρωσικές προσεγγίσεις και μπορούν να ληφθούν ως βάση για μια ειρηνική διευθέτηση», πιστεύει ο επικεφαλής της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ωστόσο, η Δύση και το Κίεβο θα πρέπει να είναι έτοιμα για τέτοιες πρωτοβουλίες.

Τώρα, αντίθετα, υπάρχουν όλο και περισσότερες νέες αναφορές για την προμήθεια όπλων στην ουκρανική πλευρά, η οποία ανακοινώθηκε στις 21 Μαρτίου στο Ηνωμένο Βασίλειο . Εάν το Λονδίνο πάει να προμηθεύσει το Κίεβο με πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου, η Μόσχα θα αναγκαστεί να αντιδράσει , προειδοποίησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Κατά τη γνώμη του, η Δύση, μάλιστα, αποδεικνύει ότι «πραγματικά αποφάσισε να πολεμήσει τη Ρωσία μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό, όχι με λόγια, αλλά με πράξεις».

Ο Σι Τζινπίνγκ υπενθύμισε και πάλι την ανάγκη επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

« Σχετικά με τη διευθέτηση της Ουκρανίας, καθοδηγούμαστε σταθερά από τους στόχους και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, τηρούμε μια αντικειμενική και αμερόληπτη θέση », δήλωσε ο ηγέτης της ΛΔΚ.

Όπως είπε ο βουλευτής της Bundestag Jan Nolte στην Izvestia, η Κίνα έχει μια πραγματική ευκαιρία να μεσολαβήσει για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία .

Η Κίνα έχει ήδη επιτύχει επιτυχία στην εξωτερική πολιτική όταν μεσολάβησε μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν . Επιπλέον, στην περιοχή όπου οι ΗΠΑ πίστευαν ότι μόνο αυτοί θα μπορούσαν να είναι μεσάζοντες, σημείωσε ο πολιτικός.

Σε κάθε περίπτωση, η Ευρώπη θα πρέπει να συζητήσει θέματα ασφάλειας με τη Ρωσία, πρόσθεσε ένα άλλο μέλος της Bundestag, Steffen Kotre.

«Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος - ας δούμε απλώς τον χάρτη», είπε, τονίζοντας ότι η άντληση όπλων της Ουκρανίας απλώς καθυστερεί τη διευθέτηση της σύγκρουσης.

Σε ρούβλια και γιουάν.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών συζητήθηκε ευρέως και η οικονομική ατζέντα. Ο εμπορικός κύκλος εργασιών μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Κίνας το 2022 έφτασε σε ρεκόρ, παρά τις συνέπειες της πανδημίας και την πίεση των κυρώσεων .

«Αναμένεται ότι φέτος η Ρωσία και η Κίνα όχι μόνο θα φτάσουν τον όγκο του εμπορίου των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που συμφωνήσαμε με τους φίλους μας νωρίτερα, πριν από αρκετά χρόνια, αλλά θα ξεπεράσουν και αυτό το ορόσημο», είπε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Σήμερα, τα 2/3 του εμπορίου μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Κίνας πραγματοποιούνται σε ρούβλια και γιουάν , σημείωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ζήτησε περαιτέρω ενθάρρυνση της πρακτικής των αμοιβαίων διακανονισμών σε εθνικά νομίσματα. Παράλληλα, ο Ρώσος ηγέτης πρόσθεσε ότι είναι υπέρ της χρήσης του γιουάν στο εμπόριο με άλλα ασιατικά κράτη, καθώς και με χώρες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής .

Η σφαίρα συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Κίνας διευρύνεται συνεχώς, σημείωσε ο Σι Τζινπίνγκ. Κατά τη γνώμη του, μεταξύ των χωρών, ιδίως, βαθαίνει η πολιτική αμοιβαία εμπιστοσύνη και οι λαοί των κρατών πλησιάζουν.

« Με κοινές προσπάθειες, οι σχέσεις Κίνας-Ρωσίας επιδεικνύουν μια υγιή και βιώσιμη αναπτυξιακή δυναμική », δήλωσε ο επικεφαλής της Κίνας.

Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν να «ενδυναμώσει τον συντονισμό και την αλληλεπίδραση προκειμένου να επιτύχει πρόσθετες αποδόσεις».

Αυξανόμενη ζήτηση.

Η ενέργεια ήταν επίσης στην ατζέντα. Σύμφωνα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, οι ρωσικές επιχειρήσεις είναι σε θέση να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση της Κίνας . Η Ρωσική Ομοσπονδία και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας στις συνομιλίες συμφώνησαν στις κύριες παραμέτρους της συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Power of Siberia-2.

Ο συνολικός όγκος των προμηθειών φυσικού αερίου έως το 2030 θα είναι τουλάχιστον 98 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. μ. Συν 100 εκατομμύρια τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου , διευκρίνισε ο Ρώσος ηγέτης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Power of Siberia 2 θα επιτρέψει την ενοποίηση των συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου της ανατολικής και της δυτικής Ρωσίας. Επιπλέον, έως και 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου θα παραδοθούν μέσω του αυτοκινητόδρομου προς την Κίνα μέσω της Μογγολίας. m μπλε καυσίμου. Το ίδιο έργο θα επιτρέψει επίσης την αεριοποίηση ορισμένων ρωσικών περιοχών.

Όσον αφορά τη διασφάλιση της τεχνολογικής κυριαρχίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι σίγουρος ότι η Ρωσία και η Κίνα μπορούν να γίνουν παγκόσμιοι ηγέτες στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και της ανάπτυξης πληροφοριών, έχοντας καταθέσει τις δυνατότητές τους .

Οι αρχηγοί κρατών έθιξαν ακόμη και αθλητικά θέματα. Σύμφωνα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, οι διμερείς δεσμοί σε αυτόν τον τομέα γίνονται ακόμη πιο σημαντικοί υπό τις παρούσες συνθήκες. Ειδικά με φόντο το γεγονός ότι το Ολυμπιακό κίνημα πολιτικοποιείται και οι δυτικές χώρες προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τον αθλητισμό ως εργαλείο πίεσης. Η Ρωσία υποστηρίζει τη δημιουργία μιας αθλητικής ένωσης υπό τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, δήλωσε ο επικεφαλής της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Στο τέλος μιας κουραστικής μέρας, οι αντιπροσωπείες είχαν δείπνο μαζί. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν πρόποσε την υγεία του «φίλου Σι». «Γκαν Μπέι», είπε ο Ρώσος ηγέτης, που σημαίνει «ως τον πάτο» στα κινέζικα.

Επίσκεψη στην Κίνα

Την ίδια μέρα το πρωί, ο Σι Τζινπίνγκ κατάφερε να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο, όπου έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν.

— Επιλέξαμε τη Ρωσία ως πρώτο σταθμό της επίσκεψής μας στο εξωτερικό. Αυτό είναι σύμφωνο με την ιστορική λογική, γιατί είμαστε οι μεγαλύτερες γειτονικές δυνάμεις και οι ολοκληρωμένοι στρατηγικοί εταίροι », δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ.

Ωστόσο, οι συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο ενδέχεται να συνεχιστούν στο εγγύς μέλλον. Ο Κινέζος πρόεδρος είπε ότι την προηγούμενη μέρα, κατά τη διάρκεια μιας άτυπης συνομιλίας με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τον κάλεσε να επισκεφθεί την Κίνα. Στην Κίνα περιμένει και τον Mikhail Mishustin . Το Πεκίνο, ειδικότερα, ενδιαφέρεται για την επανέναρξη των τακτικών συναντήσεων μεταξύ των αρχηγών των κυβερνήσεων των δύο χωρών. Ο Xi Jinping διαβεβαίωσε ότι ο νέος πρωθυπουργός του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας, Li Qiang, θα δώσει προτεραιότητα στην ανάπτυξη εταιρικής σχέσης με τη Ρωσία.

Αργότερα, ο γραμματέας Τύπου του επικεφαλής του Υπουργικού Συμβουλίου, Μπόρις Μπελιάκοφ, διευκρίνισε ότι ο Μιχαήλ Μισούστιν αποδέχτηκε την πρόσκληση του Σι Τζινπίνγκ. Ο Γιούρι Ουσάκοφ δεν απέκλεισε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να επισκεφθεί και την Κίνα φέτος.

iz.ru

ΑΠΟΔΟΣΗ: Corfiatiko.blogspot.com

1 σχόλιο: