Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022

"ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ!" Ο πρόεδρος Βούτσιτς αποκάλυψε το σχέδιο της Σερβίας για το Κοσσυφοπέδιο στη Νέα Υόρκη (ΦΩΤΟ/ΒΙΝΤΕΟ).

Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς απευθύνεται στο κοινό από τη Νέα Υόρκη, όπου συμμετέχει στις εργασίες της 77ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.


 Να θυμίσουμε ότι στη χθεσινή παρουσίαση στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη , ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτςείπε ότι η περιοχή των Βαλκανίων δεν μπορεί να αντέξει άλλη σύγκρουση.


 Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, «το Βελιγράδι διεξάγει αυτή τη διαδικασία σε πολύ περίπλοκες συνθήκες όπου υπάρχει ένας υβριδικός πόλεμος και μια βρώμικη εκστρατεία από την πλευρά του διεθνούς κοινού εναντίον της χώρας μας σε διάφορους τομείς».

Τόνισε ότι «η Σερβία ήταν και θα είναι παράγοντας σταθερότητας σε ολόκληρη την περιοχή».

Ο πρόεδρος κάνει δήλωση στα ΜΜΕ.

Συνέντευξη με τον Σάλιβαν

Ο πρόεδρος Βούτσιτς μίλησε για τη συνάντηση με τον Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Τζο Μπάιντεν, και είπε ότι δεν είναι η τελευταία συνάντηση σήμερα.

- Αυτή ήταν ίσως μια από τις πιο σημαντικές συναντήσεις μέχρι στιγμής, κάποιοι λένε ότι είναι ο πιο σημαντικός άνθρωπος στις ΗΠΑ. Η συνάντηση κράτησε πολύ, μιλήσαμε επίσης για την οικονομία, τα πολιτικά ζητήματα, τις φιλοδοξίες της Σερβίας στην περιοχή, το Κόσοβο. Δεν είναι εύκολο να συμφωνήσουμε σε ορισμένα θέματα. Η συζήτηση ήταν ανοιχτή και ειλικρινής, και όταν γίνεται μια τέτοια συζήτηση, πρέπει πάντα να αποφέρει κάποιο όφελος - είπε.

Ο Βούτσιτς λέει ότι ο Σάλιβαν είναι το μέλλον της αμερικανικής πολιτικής και βρίσκεται σε τέτοια θέση που αποφασίζει για βασικά ζητήματα στον κόσμο.

Tanjug

 

- Ψάξαμε όλες τις ερωτήσεις. Μίλησα για τη θέση της Σερβίας και συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε από κοινού την οικονομική δραστηριότητα μεταξύ Σερβίας και ΗΠΑ. Είμαστε και οι δύο ικανοποιημένοι που ο Ρίβιαν έρχεται στη Σερβία. Όταν κάποιος Τζέικ Σάλιβαν ξέρει ότι ο Ρίβιαν έρχεται στη Σερβία, σημαίνει κάτι - είπε ο πρόεδρος.

Προσθέτει ότι ο Σάλιβαν γνώριζε πολύ περισσότερα για όσα είπε ο πρόεδρος ενώπιον του ΟΗΕ και επισημαίνει ότι είναι άνθρωπος με μεγάλη ευφυΐα και εξαιρετικά ενημερωμένος.

- Και σπάνια το λέω αυτό. Συζήτησα τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας με τον Πρόεδρο του Ιράν, Ebrahim Raisi. Η συνάντηση διήρκεσε περίπου 20 λεπτά. Θα έχουμε επίσης συνάντηση με τη Γουινέα-Μπισάου και τον Νίγηρα, ίσως τον πρόεδρο του Κονγκό. Απόψε έχουμε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, πιστεύω ότι ο Ντμίτρο Κουλέμπα, ο Σαουδάραβας και πολλοί άλλοι ηγέτες θα είναι εκεί - λέει ο Βούτσιτς.

Συνεργασία με την Κίνα

Ο Πρόεδρος επισημαίνει ότι τα καθήκοντα θα ολοκληρωθούν μόνο αύριο γύρω στις 1 ή 2 το μεσημέρι ώρα Αμερικής και στη συνέχεια θα επιστρέψει στο Βελιγράδι.

Ο Vučić είπε ότι ενημέρωσε επίσης τον Sullivan για τη στάση μας απέναντι στη συνεργασία με την Κίνα και τις επενδύσεις τους στο Železar.

- Λέω αυτό που λέω πάντα. Ούτε από το βήμα του ΟΗΕ έκρυψα τίποτα. Εγώ και ο κ. Wang Yi είχαμε μια καλή και εγκάρδια συνομιλία, θα έχουμε πάντα. Νομίζω ότι είναι σημαντικό να διατηρήσουμε τη θέση μας και τις καλές μας σχέσεις με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας - λέει.

Ο Πρόεδρος επεσήμανε ότι δεν σημαίνει και πολύ ότι περισσότεροι άνθρωποι είδαν την ομιλία του από την ομιλία του Προέδρου της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky.

- Είναι το κέντρο της προσοχής τώρα. Δεν νομίζω ότι είναι χαρούμενος για αυτό προσωπικά. Ο λόγος μου τράβηξε την προσοχή γιατί ήταν διαφορετικός, γιατί κάποιος μικρός τόλμησε να πει την αλήθεια. Οι αρχηγοί αποστολών μερικών από τις πιο σημαντικές χώρες με πλησίασαν χθες το βράδυ για να με συγχαρούν. Έφυγαν από την αίθουσα για να με περιμένουν, να με συγχαρούν και να πουν ότι δεν το έχουν ακούσει τα τελευταία 10 χρόνια - είπε.

Η θέση της Σερβίας και το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου και των Μετόχια

Ο Βούτσιτς επισημαίνει ότι υπερασπίστηκε τη θέση μας με πάθος και με επιχειρήματα και δείξαμε σε όλους ότι δεν είμαστε μια χούφτα βρώμη που μπορεί να φάει ο καθένας.

- Τώρα όλοι ξέρουν ότι δείξαμε αυτό το αφήγημα ενότητας στον αγώνα για την εδαφική ακεραιότητα. Γιατί τους θυμίσαμε κάποια πράγματα που δεν θέλουν να θυμούνται, όσον αφορά τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Δεν είναι θέμα δύναμης, αλλά η ίδια η αφήγηση και η ιστορία είναι πιο δύσκολο να περάσει αν υπάρχει κάποιος να τους υπενθυμίσει πώς σεβάστηκαν τον Χάρτη του ΟΗΕ πριν από μερικές δεκαετίες - επισημαίνει ο πρόεδρος.

Είπε ότι αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που οι μεγάλες δυνάμεις θα μπουν στον κόπο να λύσουν τον κόμπο του Κοσσυφοπεδίου το συντομότερο δυνατό.

- Μα έχουμε επιλογή; Να βγω να μιλήσω για οικολογία, δεν μπορώ, υπάρχει κρίση στο Κόσοβο. Υπάρχουν ελλείψεις σε τρόφιμα και ενέργεια. Δεν μπορώ να λέω βλακείες. Δεν είναι αυτός ο λόγος που είναι δίκοπο μαχαίρι, αλλά η θέση μας γενικότερα. Δεν μπορούμε να κατευνάζουμε κανέναν σιωπηλά. Μόνο τότε θα μας ορμούσαν σαν αετοί. Και τώρα βλέπουν ότι είμαστε μικροί, αλλά έτοιμοι να πολεμήσουμε - επισημαίνει ο Βούτσιτς.

"Είμαι περήφανος για το "Ζήτω η Σερβία!"

Ο πρόεδρος προσθέτει ότι το πλαίσιο και τα λόγια του επιλέχθηκαν προσεκτικά και αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.

- Έλεγα τα γεγονότα. Κάποιοι είναι χαρούμενοι γι' αυτό, μερικές από τις μεγαλύτερες χώρες στον κόσμο. Και κάποιοι δεν είναι ευχαριστημένοι. Και το δικό μου είναι να δουλεύω για τους πολίτες της Σερβίας. Δεν με νοιάζει αν είναι χαρούμενοι ή όχι - επισημαίνει.

Ο Βούτσιτς είπε ότι όλος ο κόσμος έχει συνηθίσει τη «Σλάβα Ουκρανία» και ότι κάποιοι ντρέπονται που τελείωσε την ομιλία του με «Ζήτω η Σερβία».

- Κάποιοι πολιτικοί αντίπαλοι γέλασαν, γιατί κοροϊδεύουν τη χώρα τους, ντρέπονται που είναι από τη Σερβία. Και δεν ντρέπομαι. Αν ο Ζελένσκι μπορεί να πει «Δόξα στην Ουκρανία», γιατί να ντρέπομαι να πω «Ζήτω η Σερβία». Στο Μαυροβούνιο λένε «Ας είναι αιώνια». Γιατί λοιπόν δεν μπορούμε να πούμε «Ζήτω η Σερβία». Λοιπόν, είμαι περήφανος για αυτό. Πάμε στη δουλειά - είπε γελώντας ο Βούτσιτς, αλλά οι δημοσιογράφοι τον σταμάτησαν.

Σχετικά με το έγγραφο που προτείνει μια δυτική «λύση» για το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο έφτασε από Γερμανούς και Γάλλους διαπραγματευτές και του οποίου την ύπαρξη αρνούνται οι Βρυξέλλες, ο πρόεδρος είπε τα εξής:

- Είμαι τρελός? Διάβαζα ένα ανύπαρκτο χαρτί - ρώτησε.

alo.rs

ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.comΒούτσιτς: Ζήτω η Σερβία
00:00
/
00:02

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου